Guvernul a prorogat, vineri, termenul pana la care institutiile si operatorii economici care detin bunuri ori valori sunt obligate sa realizeze analize de risc la securitatea fizica, respectiv pana la 1 iulie 2018. Masura a fost ceruta de operatorii economici, "pentru identificarea unor mecanisme care sa eficientizeze procesul de evaluare a riscului la securitatea fizica si pentru a da posibilitatea conformarii a cat mai multor unitati la noile cerinte".

Guvernul a adoptat vineri o hotarare care proroga termenul prevazut la art. 7 alin. (1) din HG nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.

"Prorogarea termenului de la 1 iulie 2017 la 1 iulie 2018 este necesara pentru identificarea unor mecanisme care sa eficientizeze procesul de evaluare a riscului la securitatea fizica si pentru a da posibilitatea conformarii a cat mai multor unitati la noile cerinte, precum si pentru a nu determina formalizarea fara consistenta necesara a procesului de efectuare a analizelor de risc sau afectarea functionarii unor operatori economici, cu consecinte negative in plan socio-economic", arata un comunicat al Guvernului, care subliniaza ca masura a fost ceruta de catre operatorii economici.

"Din analizele realizate a reiesit ca unitatile detinatoare de valori nu au reusit, in totalitate, sa se alinieze la noile cerinte de securitate, motivandu-se prin indisponibilitatea expertilor abilitati", mai arata documentul.