Primaria Capitalei si Violeta Alexandru, fost ministru delegat pentru Consultare publica si Dialog social in Guvernul tehnocrat, au primit premii pentru exemplu pozitiv, in timp ce Olivia Steer, activista a luptei contra vaccinarii in Romania, si Coalitia pentru Familie s-au numarat printre cei carora li s-a acordat diploma pentru "promovarea intolerantei", luni seara, la Gala "Hate Awards", eveniment desfasurat la Sala Studio a Teatrului "Odeon", anunta Agerpres.

Gala organizata de Active Watch, ajunsa la cea de-a II-a editie, isi propune sa-i premieze pe "cei mai merituosi protagonisti ai exprimarii responsabile" si sa-i expuna "pe cei mai stridenti autori de mesaje de ura".

Evenimentul s-a desfasurat in aceeasi zi in care Active Watch a lansat "Raportul Anual cu privire la discursul instigator la ura din Romania in perioada 2015-2016", iar persoanele publice si entitatile premiate sunt precizate in document.

Premiile pentru "eroi de bine" si premiile negative au fost prezentate de presedintele ActiveWatch, Mircea Toma. La inmanarea diplomelor, acesta a fost ajutat, printre altii, de pianistul Lucian Ban, regizorii Radu Jude, Hanno Hoffer, Patrick Braila, dramaturgul Alina Nelega, activistul pentru persoanele cu dizabilitati Matei Ghigiu si de deputatul Florin Manole.

Astfel, premiul acordat Primariei Capitalei si primarului general, Gabriela Firea, cu titlul "Nasa a multiculturalismului", este ca urmare a deciziei municipalitatii de amenajarea a Piatetei Elie Wiesel si darii spre folosinta a unui imobil pentru Muzeul Holocaustului si Istoriei Evreilor. Din partea Primariei Capitalei, diploma a fost ridicata de viceprimarul Domnita Florescu.

O diploma acordata ca premiu negativ cu titlul "Va declar hot si hotie" a fost cea decernata Coalitiei pentru Familie pentru ca, "impreuna cu talharii din politica, au reusit sa ne fure si ultima speranta ca Romania se va moderniza vreodata".

ActiveWatch apreciaza ca "demersul Coalitiei pentru familie de modificare a definitiei familiei in Constitutia Romaniei reprezinta unul dintre cele mai puternice si mai reusite demersuri de advocacy din ultimii ani din tara noastra", dar adauga ca "tonul discursurilor celor care au sustinut public miscarea a fost, de cele mai multe ori, nuantat, limbajul agresiv, care promoveaza ura, fiind rar intalnit".

"Cu toate acestea, cele mai des folosite mesaje au fost cele care puneau accentul pe pericole la adresa familiei, copiilor, valorilor traditionale ale neamului, homofobia si stereotipurile negative fata de comunitatea LGBTIQ fiind de cele mai multe ori o piatra de temelie in constructia argumentelor Coalitiei si sustinatorilor ei", potrivit raportului ActiveWatch.

Totodata, premiul pentru Olivia Steer, la categoria exemple negative, pentru "campania de vaccinare antitoleranta fata de comunitatile LGBT", a fost intitulat "Gasca a Fecunditatii Neamului".

"Olivia Steer, una dintre cele mai cunoscute figuri ale luptei impotriva vaccinarii in Romania, a publicat pe contul ei de Facebook (...) un mesaj care portretiza activitatile reprezentantilor comunitatii LGBTIQ in termeni de amenintari la adresa existentei poporului roman", potrivit ActiveWatch.

Un alt premiu negativ, cu titlul "Cuib de lecturi legionare", acordat pentru "carte negationista, lansata la o cunoscuta librarie din Bucuresti", au primit, la pachet, Vasile Zarnesc, Fundatia Academia DacoRomana si Libraria Eminescu. Diploma a fost adresata librariei Mihai Eminescu, pentru "caldura cu care a gazduit si a promovat un volum negationist, scris de un colonel obscur si produs de o editura paraliterara".

Violeta Alexandru a fost distinsa cu premiul "Remus Cernea" pentru "curajul si consecventa cu care sustine valorile societatii deschise, ale drepturilor fundamentale ale omului".

"Marsul diversitatii, organizat la Bucuresti, a reusit sa atraga in 2016 un numar record de participanti: peste 2.500 de persoane. (...) Pentru prima data, un ministru in functie din Guvernul Romaniei a participat la Marsul Diversitatii. Violeta Alexandru, ministrul pentru Dialog social, a transmis un mesaj oficial pentru comunitatea LGBT din Romania", subliniaza Active Watch in raportul privind DIU in Romania.

Prezenta la eveniment, Violeta Alexandru a spus doar ca nu merita un astfel de premiu, intrucat ceea ce a facut in 2016 reprezinta un gest de normalitate.

Un alt premiu incadrat la categoria "eroi de bine" a fost "Hollywood de Ferentari", acordat trupei de elevi actori Playhoud pentru ca "a reusit sa puna reflectoarele pe o Romanie invizibila", cu spectacolul "Povestiri din curtea scolii".

"'Povestiri din curtea scolii' este un spectacol bazat pe povestile de viata ale unui grup de tineri din cartierul Ferentari. Subiectul discriminarii si marginalizarii cu care tinerii se confrunta este o parte importanta a spectacolului, alaturi de sperantele si visele lor. 'Povestiri din curtea scolii' a fost o initiativa a asociatiei Graphis 122 si a Policy Center for Roma and Minorities si s-a jucat in mai multe spatii din Bucuresti, precum si in cadrul festivalului de teatru Ideo Ideis de la Alexandria", se arata in raportul ActiveWatch.

Un alt premiu ca exemplu pozitiv, intitulat "Om, nu adjectiv", a fost cel acordat lui Laurentiu Garofeanu, autorul unui film documentar despre persoanele fara adapost, intitulat "It could be you ('Puteai fi tu' - n.r.)", pentru ca: "Ne-a ajutat sa descoperim, dupa decenii de cinica ignoranta, ca planeta homeless este locuita de oameni". "Filmul, compus in intregime din interviuri cu persoane care nu mai au locuinta, da profunzime acestor oameni care, de obicei, sunt redusi la cele mai crude stereotipuri. Pe langa filmul documentar, Laurentiu Garofeanu a organizat si o expozitie de fotografie. Proiectul a fost sprijinit de asociatia Samusocial din Romania", a notat ActiveWatch.

La finalul Galei "Hate Awards", la sala Studio a Teatrului Odeon, a fost prezentat "Double Bind", un spectacol de teatru-documentar al Teatrului National din Targu Mures bazat pe experientele de viata a 11 actori, romani si maghiari, despre "minoritate si majoritate in Targu Mures". "In Double Bind jucam cu cartile pe fata. Nu vrem sa ne impacam, sa pretindem ca ne intelegem reciproc atunci cand nici pe noi insine nu ne intelegem", este mesajul care prezinta premisele spectacolului din perspectiva creatorilor lui. Spectacolul este realizat de Kincses Reka si Alina Nelega.