Incepand cu 1 aprilie 2018, sistemul de acordare a ajutoarelor sociale va cunoaste ample modificari. Mai exact, autoritatile vor reuni venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul pentru incalzirea locuintei intr-un singur ajutor: venitul minim de incluziune.
Nivelul lunar al venitului minim garantat se raporteaza la indicatorul social de referinta (ISR). Incepand cu data de 1 ianuarie 2017,acest nivel este de: 141.5 lei pentru persoana singura, 225 lei pentru familiile formate din 2 persoane = 225 lei; 357 lei pentru familiile formate din 3 persoane, 433.5 lei pentru familiile formate din 4 persoane, 527 lei pentru familiile formate din 5 persoane si cate 36.5 lei pentru fiecare alta persoana peste numarul de 5 persoane = 36,5 lei.
Efortul bugetar pentru 2018, atat pentru aplicarea noului program, cat si pentru implementarea ajutoarelor sociale conform legii aflate acum in vigoare, este estimat la 2,087 miliarde lei. Pentru 2019 si 2020 efortul bugetar este estimat la 2,412 miliarde lei anual, cu 1,012 miliarde lei mai mult comparativ cu un an de plati in conditiile legislatiei actuale.
Noul mecanism instituie notiunea de venit net lunar ajustat, care reprezinta suma ce revine fiecarui membru al familiei din venitul lunar total al acesteia, care presupune ponderarea cu un anumit indice, atunci cand se calculeaza plafonul maxim al ajutorului. El este 1 pentru persoane singure sau pentru capul familiei si 0,5 pentru orice alt membru al familiei.
HARTA INTERACTIVA
>> Click pe judete pentru mai multe detalii
TABEL - Venitul minim garantat pe judete:

Sursa date (martie 2017)
nu accept ca un lenes sa traiasca pe munca mea. Inteleg sa ajut pe cineva care nu poate (minor, handicap) sau temporar pe cineva care are o problema (somer, probleme de sanatate temporare). Dar atat.
Daca te uiti pe:
https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/bucuresti/
vezi ca la nivelul Bucurestiului exista 18.793 locuri disponibile insa conditiile de angajare sunt greu de indeplinit. Se cere Rusa, Italiana, German, Engleza fluent pentru a discuta, la telefon, cu vorbitori ai acestor limbi.
Chiar daca nu este necesara decat Romana apar tot felul de alte restrictii de care foarte putini trec.
Pe de alta parte acelasi job se posteaza repetat cu alt titlu, lucru care duce la cifre ridicol de mari, ca 18.793, cand in realitate nu exista dacat 500 pozitii reale sau mai putin.
Beneficiari ai venitului minim garantat: 280
Astia 280 vor munci pentru toti 18000 :)))
N are rost sa le explici cum functioneaza o societate umana. Iti pierzi timpul de pomana.
Incusiv articolele publicate aici. Aveau o anumita structura, dar jurnalul s-a transformat intr un fel de Antena 3 opusa "alorlalti", articolele nu mai au consistenta, doar transmit sms-uri propagandistice, fara explicatii coerente, ajutatoare.
Interesant?
Am cautat o corelatie cu nivelul de educatie, cu gradul de imbatranire, cu nivelul emigratiei, nu prea se coreleaza cu nimic. Singura concluzie pe care-o pot eu trage e ca corelatia cel mai probabil exista cu cei sapte ani de-acasa. Carasul, judet cu o economie relativ la pamant, pe moment, de munte, fara prea multe posibilitati de agricultura de subzistenta, sau Covasna, de asemenea un judet in care se traieste greu, au proportional un numar de cateva ori mai mic de asistati social decat Vasluiul sau Doljul, si platesc in medie mai putin pentru nemunca. Si Timisul, si Carasul, si Covasna sunt judete in care e considerat rusinos sa stai cu mana intinsa, si sa traiesti din pomana. In Dolj cel putin (unde-am facut armata) stiu ca esti considerat smecher, eventual chiar putin invidiat, daca reusesti sa traiesti pe spinarea altora.
Bucurestiul mi-l explic prin faptul ca pe de-o parte acolo "descurcaretii" veniti din toate zonele tarii gasesc tot felul de chestii care nu-s numarate ca asistenta sociala da' nici munca cinstita nu-s, si pe de alta parte din ajutoare sociale si-atat mori de foame, dat fiind costul vietii, asa ca te intorci de unde-ai venit, daca nu esti in stare sa te descurci. Nu prin faptul ca au bucurestenii un respect fata de munca si-o cultura a muncii mai semnificativ mai sanatoase decat media pe tara.
Pana isi termina baietii astia mandatul ne ia frasu'!
Cei care postati impotriva omiteti numarul mare de oameni care castiga din
1) Dividende
2) Chirii
3) Aprecierea capitalului.
4) Dobanzi/cupoane
Acestia sunt cu mult mai multi decat beneficiarii acestor 140 RON lunar.
Astia sunt bani de paine practic (si nimic altceva).
Dar de fapt greseala este cea referitoare la tehnologie. O mare parte din munca prestata manual pana in anii 1980 este acum executata de roboti si calculatoare.
O tendinta care se va accelera exponential
Nimeni nu castiga de pe urma acestei tendinte in afara detinatorilor de capital si (mai putin) programatorilor .
Practic necesitatea ca toti oamenii sa munceasca pentru a avea cele necesare a disparut in buna parte.
Pentru cei 1% munca este de mult optional avand venituri neconditionate de munca.
Si mai important in teorie Basic Income inseamna ca TOATA lumea primeste 140 RON nu doar cei saraci cum se intampla acum. La noi e doar un ajutor social si nimic mai mult.
Sa tragem o concluzie.
30 de euro pe luna pentru un om este extrem de putin, nimeni nu traieste din banii astia. Toti oamenii aia mai si muncesc (la negru sau in gospodaria proprie), ca altfel ar muri de foame.
Prea multa ura si prea multa incrancenare in Romania; In alte parti, in Franta spre exemplu, venitul minim este 400 de euro, de peste 10 ori mai mare decat in Romania...si nu se agita nimeni cu "asistati" in sus "asistati" in jos.
Daca nu li se va mai da ajutor social, nu se va schimba strict nimic...cine munceste la negru va munci in continuare la negru, cine munceste in agricultura de subzistenta va continua sa o faca. Altele sunt problemele economice ale Romaniei, si a le rezuma la "asistatii sociali" este pur si simplu ridicol, denota lipsa de intelegere o unor realitati economice si efectiv ura fata de o anumita categorie dezavantajata.