CEDO a decis ca s-a incalcat articolul 3 din Conventia Drepturilor Omului, care interzice tratamentele inumane si degradante.
De remarcat ca CEDO nu a avansat un termen - limita pentru adoptarea masurilor pentru imbunatatirea conditiilor din penitenciare, ci doar un termen de 6 luni pentru ca Romania sa prezinte un plan de masuri.
Citeste aici Decizia-pilot a CEDO in cazul Romaniei (lb. franceza)
CEDO a decis ca, in sase luni de la intrarea in vigoare a deciziei sale, Romania trebuie sa prezinte in cooperare cu Comitetul Ministrilor din Consiliul Europei un "calendar precis" pentru a pune in aplicare a masurilor generale potrivite sa rezolve problema suprapopularii penitenciarelor si a conditiilor necorespunzatoare de detentie.
In decizia sa, CEDO nu face nici o referire la vreo sanctiune financiara pentru Romania si nu sugereaza nici un moment ca acesta este modul in care statul roman poate rezolva problemele sistemice din inchisori. Reamintim ca suma de 80 de milioane de euro ca posibile sanctiuni pentru Romania a fost avansata in premiera de fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, care facea un calcul plecand de la exemplul Italiei, tara ce isi asumase singura plata unor despagubiri pentru detinuti, fara sa fie obligata de CEDO. Ulterior, suma de 80 de milioane de euro a fost folosita de PSD pentru a-si justifica incercarea de a-i gratia pe penali.
In decizia publicata astazi pe site-ul CEDO se arata ca hotararea Curtii ramane definitiva in trei luni de aici inainte, daca Romania nu cere retrimiterea la Marea Camera, dupa care curg cele sase luni pe care Romania le are la dispozitie sa prezinte planul de masuri. Asadar, Romania are la dispozitie noua luni in total pentru a prezenta planul cerut de CEDO.
Judecatorii CEDO au mai decis sa suspende judecarea altor plangeri similare depuse impotriva Romaniei pana cand statul va prezenta planul de masuri.
Curtea a dat decizia-pilot intr-un dosar plecat de la plangerea a patru cetateni romani (Daniel Arpad Rezmiveș, Laviniu Moşmonea, Marius Mavroian si Iosif Gazsi) din 2012.
De remarcat ca, asa cum avertizase intr-un interviu pentru HotNews.ro expertul Sorin Dumitrascu, fostul sef al Administratiei Penitenciarelor, CEDO nu a decis amendarea Romaniei cu sume de ordinul milioanelor de euro. Reamintim ca lideri PSD, in frunte cu Liviu Dragnea, au pretins in ultimele trei luni ca CEDO va amenda Romania cu 80 de milioane de euro, folosind aceasta informatie pentru a justifica proiecte legislative de gratiere sau relaxare a politicii penale, asa cum a fost faimoasa OUG 13.
- Ce inseamna procedura de hotarare-pilot? Multe dintre cele aproximativ 64.000 de dosare aflate pe rol la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului sunt asa-numitele "dosare repetitive", ce deriva dintr-o disfunctie comuna la nivel national, se arata intr-un material explicativ al CEDO din iulie 2015. Procedura de hotarare-pilot a fost dezvoltata ca tehnica prin care sa fie identificate problemele structurale care stau la baza dosarelor repetitive impotriva multor tari si prin care statele sa fie obligate sa solutioneze acele probleme. In momentul in care Curtea primeste mai multe plangeri ce au o cauza comuna, ea poate selecta una sau mai multe dintre acestea, carora sa le aplice tratament prioritar pe baza procedurii pilot. In hotararea-pilot, sarcina Curtii nu este de doar sa decida daca intr-un anume caz a avut loc o incalcare a Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, ci si sa identifice problema sistemica si sa dea guvernului indicatii clare asupra tipului de masuri reparatorii necesare pentru rezolvarea ei. Un aspect-cheie al procedurii-pilot este posibilitatea suspendarii sau "inghetarii" cazurilor similare pentru o anumita perioada de timp, cu conditia ca respectivul guvern sa actioneze prompt pentru adoptarea la nivel national a masurilor care sa dea curs hotararii. Curtea poate, totusi, sa reia examinarea dosarelor suspendate oricand o cere interesul judiciar.
Singurul efect concret al deciziei este ca toate cauzele similare referitoare la conditiile de detentie nu se mai judeca la CEDO pana cand statul roman nu remediaza problema. CEDO a mai pronuntat o decizie pilot in cazul Romaniei in cazurile de retrocedari si n-au mai fost judecate acest tip de cauze pana cand, dupa marea afacere ANRP, a fost pus la punct un sistem efectiv si previzibil de despagubiri.
Citeste aici Decizia-pilot a CEDO in cazul Romaniei (lb. franceza)
poate tu ai vazut o alta decizie, pe la Antena 3
pricepi?
SI Gratiere SI eliberare conditionata SI dezincriminare, adica exact ceea ce face Palamentul si impotriva a ce lupta #rezist.
Iata unul dintre paragrafele semnificative:
"D’autres pistes à explorer, tels que l’assouplissement des conditions de la renonciation à l’application d’une peine, de l’ajournement du prononcé d’une peine (paragraphe 32
ci-dessus), et surtout l’élargissement des possibilités d’accès à la liberté conditionnelle (paragraphes 31 et 42 ci-dessus), ainsi qu’un fonctionnement efficace du service de probation (voir paragraphe 97 ci-dessus), pourraient constituer des sources d’inspiration pour le gouvernement défendeur afin de résoudre le problème de l’accroissement de la population carcérale et des conditions matérielles inadéquates de détention"
Ba dimpotriva !!!
Un judecator CEDO atrage atentia ca masuri precum OUG 13 au provocat "proteste de masa" !!!
HAI LA MULTI ANI CU EXECUTARE , DRACULE VIU !!!
HAI LA MULTI ANI CU EXECUTARE , SCARBAVNICENE !!!
#rezist!
Sunt sase luni nu ca sa construiesti 6 inchisori, ci ca sa prezinti un plan coerent de masuri, de exemplu un plan cu termene clare si un buget multianual pentru imbunatatirea inchisorilor existente si construirea de inchisori noi, sa zicem in urmatorii 4 ani.
Ceva imi spune mie ca pe unii politicieni nu prea sunt ei interesati cu adevarat de cum arata puscariile pe dinauntru, interesul lor e sa nu intre acolo. Sau sa iasa cat mai repede aia de au intrat. Asa ca singura masura pe care o au in cap e gratierea.
Asa ca unii pot dormi linistiti... la Rahova!
PLAN DE MASURI!!! Adica nu trebuie sa elibereze infractori ci sa vina cu un plan de rezolvare a problemelorcare se poate intinde si pe urmatorii 50 de ani...
Dar de curiozitate, nu ar fi mai simplu sa nu furi ca sa nu ajungi acolo, sau sa nu omori sa nu tilharesti, sa nu iei spaga ?
Pai ce-o sa faca alde Dragnea, Tariceanu si Basescu cu gratierea lor? O sa minta in continuare ca CEDO vrea, CEDO cere, Curtea de la Venetia si bla-bla-bla?
"judecatorul CEDO Krzysztof Wojtyczek avertizeaza Romania ca masuri de relaxare a politicii penale precum cele din OUG 13 au dus la proteste masive in Romania."
6 luni sa dai un plan (nu sa rezolvi problema) si specifica faptul ca nu vor gratieri, pedepse mai mici etc!
desi nu sunt de acord cu ideea de conditii diferite in inchisori pentru salarii si niveluri diferite ale populatiei, decizia cedo este una decenta....
mai mult decizia cedo ii cam da una in bot lui dracnea care nu mai are justificare pentru gratieri etc...
pana una alta putem construi puscarii (sau transforma cladiri de armata dezafectate -> cum s-a mai propus).
1. CEDO zice acum ca nu ii okay sa facem gratiei, din cauza protestelor, dar la un moment dat au sugerat gratierile ca fiind o parte din solutie.
2. Autorul se contrazice singur. Prima data zice ca nu trebuie sa platim nici un ban, apoi zice ca trebuie sa rezolvam situatia in 6 luni. Pai daca nu rezolvam in 6 luni, ce se intampla?
Simplu, detinutii pot da statul in judecata pentru conditiile mizerabile (pentru ca sunt niste conditii mizerabile, toti astia care urla sa moara oameni in puscarie sunt mai rai decat cei din puscarie, pentru ca un om trebuie trimis la puscarie pentru corectare si reeducare, nu sa ne batem joc de el !!!)
Nu e adevarat, statul roman mereu plateste despagubirile impuse de CEDO, daca cautati sunt multi bani ce se platesc lunar, doar ca se ascunde incompetenta.
Deci in concluzie, trebuie rezolvata treaba.
O zi buna va doresc!
+ procesele sunt suspendate pana la prezentarea planului, deci nu o sa mai fie amendata Romania pe problema asta
Nu stiu ce e cu voi, #rezistati la solutii
si de fapt ii doare in cot si de puscarii si de cetatenii romaniei. Ei nu vad mai mult decat interesele personale si ale grupului lor.. Atat!
Daca avem mai multi bolnavi avem nevoie de spitale, mdeici etc..
daca avem infractori care in mod voit au incalcat legea ei trebuie sa ispaseasca pedeapsa... Nu e loc, sunt conditii mizere. Sunt solutii.. Orice manager bun si cu 80 de milioane poate sa faca situatia mult mai buna, conforma cu cele din vest..
In ziua de azi se pot construi puscarii si intr-un an. Sunt firme in EU care fac asta . Deci ce mai stati ? Oricum ce-i care au facut coruptie trebuie sa plateasca si ei si familia lor tot prejudiciul si apoi sa ridice capul..
Daca in 9 luni CEDO vede ca s-au luat masuri reale, concrete de imbunatatire va intelege ca doar sunt si ei oameni, insa pentru asta trebuie sa ne dorim si noi s construim si sa renovam pe cele existente..
Dar spitalele nu le vede CEDO ? Sau politicienii nostri ? ei prin ce spitale au fost sau isi duc copii ?
Se pare ca, hotul (infractor prin coruptie) nu e hot destul pana nu e si fudul.
De la teorie la practica e cale lunga.
Nu stiu ce e cu tine, logica ta nu #rezista,
A prezenta un plan, inseamna ca dupa 6 luni de cugetari intense, guvernul trebuie sa vina in fata CEDO si sa zica: Uite așa am vrea sa rezolvam problema. Deci au 6 luni timp de gandire CUM sa rezolve, nu sa rezolve efectiv.
Dupa prezentarea planului vine partea a doua: implementarea planului. In stadiul asta trebuie sa puna in practica planul PREZENTAT si convenit la CEDO.
S-a intamplat ceva cu tine ? Pai ce pot sa cred altceva cand in Decizia pilot scrie negru pe alb ca amenda este de 17.850 de euro si tu vorbesti intr-una de 80de milioane ?
Iti pacalesti stapanii, Mazeto, ori te-ai lenevit, pt ca acelasi comentariu (identic !)ca acela de mai sus l-ai scris si ieri la un articol care vorbea de decizia ce se va da astazi ! :))
PS. Ai grija ca se prind astia si te taie de la prima ! ;))
De ce sa plateasca oamenii care oau protestat pasnic, conform constitutiei, intr-o tara care se presupune a fi democratica ?
Asha tare va mai doare sufletul de amenzi cind folositi asta ca pretect pentru incalecat justitia...
dar sanctiunile de dupa 6 luni o sa fie 101% vina psd daca or sa vina!
Proiecte de penitenciare exista, forta de munca de asemenea.. Se pot imbunatati conditiile .. Chiar daca nu termina in 9 luni vpot ajunge pana la 50% cel putin..
Oricum trebuie vointa.. Exista?
Se aude Dragnea, Tariceanu, Grindeanu ? Va pregateati deja cu gratierea in asteptarea acestei hotarari, nu-i asa dragi penali ? Vorba lui Iohannis, ghinion ! Noi suntem cu ochii pe voi, Europa e cu ochii pe voi, iar procesele merg inainte...tic...tac...tic...tac...
A, si sa nu uit, Tudorel isi rade-n barba, se pare ca Dragnea nu a tras lozul castigator :) Nu-i nimic Dragnea, ca si la Jilava sunt destui pesti, o sa-i cunosti in curand :)
Eventual si niste dezincriminari care sa-i tina pe parlamentarii penali departe de portile penitenciarelor.
In rest, in 6 luni o sa faca Viforeanu un plan de masuri de o sa stea mîţu'-n coada ! Bineinteles ca nimeni nu o sa fie interesat sa-l si puna in aplicare.
PS. Ne cunoaste prea bine Timermans de a spus-o in clar ca garantul statului de drept este poporul ! In traducere libera, "Strada , fii vigilenta" !
PPS. Apropo, este unica SI DE SALUTAT pozitia judecatorului CEDO care a facut referire la faptul ca acte normative precum OUG 13, care relaxeaza in mod nepermis politica penala a unui stat au scos populatia in strada !