Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii discuta, marti, cererea Ministerului Afacerilor Interne de detasare a magistratului Oana Schmidt Haineala pentru a fi numita secretar de stat, potrivit news.ro.

Ministerul Afacerilor Interne a cerut, in 3 aprilie, Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii detasarea Oanei Schmidt Haineala, ea urmand sa se ocupe de relatiile internationale ale MAI.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, declara atunci ca numirea ca secretar de stat in MAI a procurorului Oana Schmidt Haineala ¬ar fi un castig pentru minister¬, intrucat calitatile profesionale ale acesteia nu pot contestate.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, spunea ca decizia privind secretarii de stat din MAI ii apartine ministrului Carmen Dan, iar daca aceasta a solicitat detasarea Oanei Schmidt Haineala, "inseamna ca are nevoie de expertiza si experienta dumneaei".

Este pentru a doua oara cand Oana Schimdt Haineala, fost membru al CSM, este propusa pentru a ocupa un post de secretar de stat in Guvernul Grindeanu.

Prima detasare a procurorului Oana Schmidt Haineala la Ministerul Justitiei a fost solicitata, la inceputul anului, de fostul ministru Florin Iordache, fiind admisa de Sectia pentru procurori a CSM, cu incepere din 7 ianuarie.

In 3 februarie, Sectia pentru procurori a CSM a decis incetarea detasarii la Ministerul Justitiei atat a Oanei Schmidt Haineala, procuror la Parchetul Curtii de Apel Bacau, cat si a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cei doi fiind din 16 ianuarie secretari de stat.

Incetarea detasarii celor doi procurori a fost ceruta de seful Ministerului Public, Augustin Lazar, care a aratat atunci ca masura trebuie luata pentru a asigura derularea "in conditii de impartialitate" a dosarului privind elaborarea de catre Ministerul Justitiei a OUG 13 de modificare a codurilor penale, abrogata de Guvern la cinci zile dupa adoptare, ancheta aflata atunci la DNA.

Dupa decizia Sectiei pentru procurori a CSM, Ministerul Justitiei a anuntat ca procurorul Oana Schmidt Haineala a solicitat primului-ministru incetarea calitatii de secretar de stat in Ministerul Justitiei.

In 7 februarie, Oana Schmidt Haineala a fost audiata la DNA, in calitate de martor, in dosarul privind OUG 13, iar cu o zi inainte a dat declaratii si Constantin Sima. Dosarul a fost deschis in urma unui denunt formulat, in 24 ianuarie, de membri ai asociatiei "Initiativa Romania".

Dupa o luna de ancheta, in 24 februarie, DNA a dispus clasarea cauzei in ce priveste infractiunea de folosire a influentei ori autoritatii ca persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

De asemenea, DNA a decis atunci disjungerea si declinarea la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dosarului privind OUG 13, pentru a face cercetari legate de cinci infractiuni, respectiv favorizarea faptuitorului, prezentare de date inexacte Parlamentului sau presedintelui cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului, sustragerea sau distrugerea de inscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri si fals intelectual.

Dosarul a fost inregistrat in 27 februarie la parchetul instantei supreme.

Tot in 27 februarie, Curtea Constitutionala a stabilit ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public si Guvern pe tema anchetei privind OUG 13, admitand astfel sesizarea facuta de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Curtea Constitutionala a aratat in motivarea deciziei ca ancheta DNA legata de adoptarea OUG 13 nu intra in competentele procurorilor, deoarece acestia nu pot face cercetari privind oportunitatea si legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.