Opozitia turca cere anularea rezultatului referendumului / Autoritatea electorala a permis votul cu buletine nestampilate

de G.S.     HotNews.ro
Luni, 17 aprilie 2017, 13:33 Actualitate | Esenţial

Tabara pro-Erdogan a invins la referendum, dar se acuza nereguli electorale
Foto: Wikimedia Commons
Vicepresedintele principalului partid de opozitie din Turcia a cerut luni anularea rezultatului referendumului pentru extinderea puterilor presedintelui si a spus ca va merge pana la Curtea Europeana a Drepturilor omului, daca este necesar, transmite Reuters. 

Bulent Tezcan, vicepresedinte al Partidului Republican al Poporului (CHP) a declarat ca formatiunea politica a primit plangeri din numeroase regiuni in care oamenii reclama ca nu au putut vota in mod confidential si ca unele voturi au fost numarate in secret.

 El a declarat si ca decizia Inaltului Birou Electoral (YSK) de a accepta voturi nestampilate este in mod clar ilegala. Acest for a dat un comunicat de presa cu cateva ore inainte de incheierea referendumuli in care a spus ca vor fi numarate si voturile care nu au fost stampilate de reprezentantii sai electorali.

“In acest moment este imposibil de stabilit cate astfel de voturi sunt si cate au fost stampilate ulterior. De aceea, singura decizie care va pune capat discutiei privind legitimitatea (votului) si va raspunde indoielilor poporului este anularea acestui scrutin de catre YSK”, a spus Tezcan intr-o conferinta de presa. 

El a adaugat ca CHP va inainta plangeri autoritatilor electorale municipale si catre YSK si, functie de rezultatul contestatiilor, va merge la curtea constitutionala a Turciei, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si la orice autoritate relevanta. 

Cei care au spus "DA" pentru sporirea prerogativelor presedintelui Recep Tayyip Erdogan reprezentau peste 51% dintre voturile exprimate la referendumul de duminica, dupa numararea a aproape 99% din buletine, potrivit agentiei pro-guvernamentale Anadolu, citata de AFP. 

De mentionat ca in cele mai mari trei orase din Turcia - Istanbul, Ankara si Izmir, precum si in sud-estul tarii, majoritar kurd, cei mai multi dintre votanti au spus "NU" la referendum. Erdogan a revendicat victoria si a declarat ca natiunea turca si-a aratat vointa libera si "a luat o decizie istorica privind sistemul de guvernare".

Victoria taberei "DA" va insemna inlocuirea actualului sistem parlamentar prevazut de Constitutie cu un sistem prezidential, care-i va acorda presedintelui Edogan puteri vaste si va desfiinta postul de premier. Citeste AICI pe scurt ce modificari constitutionale aduce un vot "DA" la referendum.

Erdogan a afirmat  ca poporul turc a luat o "decizie istorica" la referendum iar premierul turc a revendicat si el victoria la referendum: "Suntem o singura natiune"Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

8751 vizualizari

 • -34 (34 voturi)    
  hn, ce intelegeti prin voturi nestampilate? (Luni, 17 aprilie 2017, 13:45)

  demaGOGU [utilizator]

  ...votantul turc trebuia sa stampileze buletinul de vot SI (oarecum atipic) plicul in care se introducea buletinul de vot.

  foarte multi votanti au aplicat stampila doar pe bletinul de vot(asa cum se procedeaza de regula) omitand stampila externa pe plic

  de aici si pana la a anula acele voturi corect exprimate e cale lunga!
  • +39 (39 voturi)    
   N-ai inteles (Luni, 17 aprilie 2017, 14:26)

   Consonant [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Fiecare buletin de vot trebuie sa poarte stampila comisiei electorale unde a fost exprimat votul, pentru a certifica ca acest buletin de vot nu a fost adus din afara sectiei. Daca se considera ca valide si acele buletine de vot "venite din afara sectiei", atunci avem clar o frauda.
  • +19 (23 voturi)    
   dar vad ca la Sputnik v-au instruit bine (Luni, 17 aprilie 2017, 15:05)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Cu privire la procedura de vot in Turcia. Sau esti din din clanul Ponta, mare iubitor de Erdogan?
  • +9 (9 voturi)    
   Nu e problema (Luni, 17 aprilie 2017, 18:32)

   Melinte [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Si cu buletinele stampilate si fara, tot el iese pentru ca are deja control aproape total.
   Imi este mila de o parte din poporul turc :(
  • +2 (2 voturi)    
   Voi astia ... (Marţi, 18 aprilie 2017, 2:28)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   .. care sarit cu "Bravo Erdogan", "Bravo Coreea de Nord", sunteti aceiasi care tipati pe forumuri toata ziua cu "dictatorul Basescu!".

   "Dictatura" lui Basescu era naspa, dar asta a lui Erdogan si cea a celuilalt imbecil, din Coreea de Nord, sunt faine rau. Si totusi, tot pe-aici va faceti veacul. Din nefericire pentru oamenii normali.

   Cum am mai spus, ipocrizia si nesimtirea nu au limite la voi (tu, alde Xanti si ceilalti iubitori de hoti, care va luati banutul pentru comentariile idioate pe care le postati).
 • +24 (26 voturi)    
  cine sa-l anuleze, (Luni, 17 aprilie 2017, 13:49)

  ...!? [utilizator]

  islamistii sultanului erdogan!? ))))
 • +33 (37 voturi)    
  Erdogan a luat sub 40% in mod real (Luni, 17 aprilie 2017, 14:15)

  AliKimiku [utilizator]

  Omul a fraudat de la un capat la altul ca orice dictator care se respecta.
  • -28 (36 voturi)    
   ai idee ce schimbari s-au votat? (Luni, 17 aprilie 2017, 14:29)

   ghita fugaru' [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   printre altele:
   - presedintele poate fi demis de parlament
   - presedintele numeste 4 din 13 judecatori ai celei mai inalte instante
   la noi presedintele nu poate fi demis si numeste toti judecatorii
   do the math!
   • +19 (21 voturi)    
    Romania sau Rusia? (Luni, 17 aprilie 2017, 14:47)

    radu.a [utilizator] i-a raspuns lui ghita fugaru'

    In Romania, presedintele poate fi suspendat de parlament si numeste doar 3 din 9 judecatori la CCR. (nu ca asta ar fi un mecanism ideal)

    Diferenta e ca la noi presedintele nu are puterea sa arunce in inchisoare zeci de mii de oponenti politici, sau sa propuna pedeapsa cu moartea pentru adversari.

    Erdogan isi permite de multi ani sa aresteze procurori sau sa arunce partide intregi in inchisoare. Tot ce avea nevoie sa ca fie 'liniste' e de mai multe putere..
    • -2 (4 voturi)    
     la ICCJ ii numeste pe toti! (Luni, 17 aprilie 2017, 20:18)

     ghita fugaru' [utilizator] i-a raspuns lui radu.a

     la ICCJ ii numeste pe toti, toti, toti!
     pentru diferenta dintre suspendat si demis ai nevoie de explicatii?
     • +1 (1 vot)    
      Sa-ti explic eu ... (Marţi, 18 aprilie 2017, 2:02)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui ghita fugaru'

      ...cum sta treaba cu diferenta dintre suspendat si demis. Cand esti suspendat, se face referendum, in urma caruia iti poti pastra functia de presedinte sau nu.

      In cazul demisiei, esti demis dupa care se fac alegeri, unde poti candida din nou... Si ai aceleasi sanse de castig ca si in cazul in care esti suspendat.

      Acum hai sa lamurim si treaba cu ICCJ:

      "Potrivit legii, "președintele, vicepreședintele și președintii de secții ai Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt numiți de președintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii". Ai nevoie de explicatii laici?

      Ia sa vedem cum se alege CSM-ul:

      Art. 4. - Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, din care:
      a) 9 judecători şi 5 procurori, aleşi în adunările generale ale magistraţilor, care compun cele două secţii ale Consiliului, una pentru judecători şi una pentru procurori;
      b) 2 reprezentanţi ai societăţii civile, specialişti în domeniul dreptului, care se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală, aleşi de Senat;
      c) ministrul justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care sunt membri de drept ai Consiliului."

      Deci practic, presedintele tarii alege dintre ce i se da de catre Senat. Deci presedintele nu alege ce vrea asa, din capul lui, ci din ce i se da. Sooo... mai vrei alte explicatii?
     • +1 (1 vot)    
      Si continuare: (Marţi, 18 aprilie 2017, 2:05)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui ghita fugaru'

      Sa vede, ce zic fratii tai rusii despre noile puteri ale lui Erdogan:

      "Prin referendum au fost aprobate 18 amendamente de modificare a Constituției. Iată care sunt principalele noi prerogative și puteri ale președintelui, dar și noile atribuții ale Marii Adunări Naționale — parlamentul turc:

      © REUTERS/ UMIT BEKTAS Scandal diplomatic fără precedent: Erdogan acuză Germania de „practici naziste" - funcția de prim-ministru dispare și prerogativele premierului vor fi preluate de președinte; - președintele va conduce Executivul; - președintele va numi miniștrii și funcționarii de rang înalt; - președintele nu e obligat să obțină aprobarea Marii Adunări Naționale (parlamentul) și nici o consulte pentru numirile din Executiv; - miniștrii nu vor putea fi demiși de Parlament prin moțiune de cenzură;. - deciziile președintelui va putea să exercite puterea executivă fără să țină cont de Parlament, el având dreptul să emită decrete, care sunt acte normative, dar care ulterior vor putea fi revizuite sau abrogate de către legislativ; - președintele poate să blocheze în prezent legile emise de parlament, prin drept de veto, dar în noua formulă Parlamentul va putea elimina veto-ul său prin majoritatea simplă a întregului legislativ, nu prin majoritatea simplă a celor prezenți, ca în prezent; - președintele va numi pe 4 din cei 13 membri ai Consiliului Superior al Judecătorilor și Procurorilor, plus încă doi, respectiv pe ministrul justiției și pe secretarul său de stat, care fac și ei parte din acest organism însărcinat cu numirea judecătorilor și procurorilor; Parlamentul va numi 7 membri; de menționat că se modifică și numărul celor care fac parte din Consiliul Superior, de la 22 la 13; - președintele numește rectorii universităților;

      Read more: https://sputnik.md/world/20170417/12207599/putere-nelimitat-presedinte-turcia-erdogan-referendum.html

      Mai vrei explicatii, mai amaratule? Cat iei pe comentarii? Sper ca nu-ti dau mult, ca nu esti deloc inteligent.
   • +17 (19 voturi)    
    no, mare glumet esti rusnacel (Luni, 17 aprilie 2017, 15:17)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui ghita fugaru'

    Va sa zica asta scrie in punctajul primit de la redactie?
    Despre faptul ca Erdogan poate sta la putere pana in 2029, nimic; ca Turcia devine republica prezidentiala si Erdogan stapan absolut, nimic; ca alegerile parlmanetare vor avea loc impreuna cu cele prezidentiale si deci puternic influentate de acestea, nimic!
    Deci dupa vocea Rusiei, Erdogan e un campion la democratiei! haraso!
    • -1 (3 voturi)    
     nu se mai fac alegeri pana in 2029? :)) (Luni, 17 aprilie 2017, 20:19)

     ghita fugaru' [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     abia a castigat acum cu 51%, peste 2 ani nu e nimeni sigur ca face 50% :)
   • +9 (11 voturi)    
    Vad ca .. (Luni, 17 aprilie 2017, 15:54)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui ghita fugaru'

    ..ai aceeasi placa peste tot. Si aia foarte proasta. Cate iei pe comentariu?
 • +16 (22 voturi)    
  E prea mica diferenta la vot ,iar Erdogan nu este (Luni, 17 aprilie 2017, 14:32)

  DEMA GOGU' [utilizator]

  de INCREDERE , fiind direct interesat !
  Sa nu uitam ca votul este pt. instituirea dictaturii personale a lui Erdogan-Buzdugan, de ce am crede ca votul a fost corect si democrat ?!

  P.S. Trolii rusi, se pregatesc pt. un referendum asemanator si in Rusia pt. inscaunarea lui Putin...asa ca trebuie sa ii intelegem ;).
 • -15 (19 voturi)    
  ...ce-i trecu prin minte lui #rezistu' turcalete ! (Luni, 17 aprilie 2017, 15:52)

  newlook [utilizator]

  hahahaha...ce-i trecu prin minte lui #rezistu turcalete !

  "Nu conteaza cum voteaza, ca nu se stampileaza". # rezistul turcesc a primit vorba pe feisbuci sa nu stampileze (contrasemneze) voturile daca rezultatele nu sunt asa cum doreste sorosimea. Iaca, nu e cum doreste #rezistu turcesc, prilej de lungi urlaturi pentru # rezistul romanesc.
  Latrati mai !
 • +13 (13 voturi)    
  Ca orice autocrat in devenire (Luni, 17 aprilie 2017, 16:00)

  Susufler0 [utilizator]

  Erdogan isi pregateste, fara sa stie, inca de pe acum, inca inainte de a fi fost inscaunat in conformitate cu Constitutia ce va veni, sfarsitul nedemocratic si violent.

  Cand legea nu mai prevede mecanisme de control si reglare a puterii eficiente, sau cand si acestea ajung in mainile celui ce-ar trebui controlat, atunci viata, viata imprevizibila e cea care rezolva accidentele.

  PS. Iar Erdogan e pe cale de a deveni un astfel de "accident" !
 • +7 (7 voturi)    
  UN DICTATOR SINISTRU !!!!!! (Luni, 17 aprilie 2017, 16:12)

  SobolanulDorobantu [anonim]

  ERDOGAN DICTATORUL SINISTRU AL TR TOT ARMATA LAICA II I A GATUL FUNDAMENDAMENTALISMUL ISLAMIC A DISP[ARUT DIN TR !!!!!!!
 • +4 (4 voturi)    
  SUBIECT ERDOGAN SINISTRU DICTATOR !!!!!!! (Luni, 17 aprilie 2017, 16:15)

  SobolanulDorobantu [anonim]

  UN DICTATOR MAI RAU CA STALIN TREBUIE ELIMINAT REPEDE SI TOT ARMATA LAICA II C A LUA GATUL !!!!!!
 • +5 (5 voturi)    
  vai de ei (Luni, 17 aprilie 2017, 18:24)

  freejack [utilizator]

  49% contra. multi ''gulenisti'' misuna prin Anatolia. trebuie eliminati. problema e ca sunt cam multi. niste lagare?
 • +3 (3 voturi)    
  dragnea 2... (Luni, 17 aprilie 2017, 18:38)

  liviu_ [utilizator]

  ca sa vezi...
 • 0 (0 voturi)    
  Referendum in stare de urgenta ! (Marţi, 18 aprilie 2017, 10:14)

  Koczka [utilizator]

  Nu cred ca este valid acest referendum in conditiile in care Turcia este in stare de urgenta din vara anului trecut ( dupa asazisa lovitura de stat ). Nici o tara democratica nu poate considera acest referendum valid in conditiile in care au fost sute de mii de arestari, toate publicatiile neutre sau de opozitie eliminate si o serie de epurari de judecatori, militari si alt ifunctionari publici. Starea de urgenta s-a prelungit chiar dupa referendum ceea ce denota ca situatia este inca instabila.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă