Cei care au spus "DA" pentru sporirea prerogativelor presedintelui Recep Tayyip Erdogan reprezentau peste 51% dintre voturile exprimate la referendumul de duminica, dupa numararea a aproape 99% din buletine, potrivit agentiei pro-guvernamentale Anadolu, citata de AFP. De mentionat ca in cele mai mari trei orase din Turcia - Istanbul, Ankara si Izmir, precum si in sud-estul tarii, majoritar kurd, cei mai multi dintre votanti au spus "NU" la referendum. Erdogan a revendicat victoria si a declarat ca natiunea turca si-a aratat vointa libera si "a luat o decizie istorica privind sistemul de guvernare". Opozitia a denuntat insa "actiuni ilegale" comise in timpul votului si a anuntat ca va contesta rezultatul referendumului.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Victoria taberei "DA" va insemna inlocuirea actualului sistem parlamentar prevazut de Constitutie cu un sistem prezidential, care-i va acorda presedintelui Edogan puteri vaste si va desfiinta postul de premier. Citeste AICI pe scurt ce modificari constitutionale aduce un vot "DA" la referendum.

UPDATE 22.43 Erdogan afirma ca poporul turc a luat o "decizie istorica" la referendum

UPDATE 22.10 Premierul turc revendica victoria la referendum: "Suntem o singura natiune"

UPDATE 21.45: 51,34% pentru "DA", dupa numararea a 99% dintre buletinele de vot

Cei care au spus "DA" pentru sporirea prerogativelor presedintelui Recep Tayyip Erdogan reprezentau peste 51% dintre voturile exprimate la referendumul de duminica, dupa numararea a aproape 99% din buletine, potrivit agentiei pro-guvernamentale Anadolu, citata de AFP.

Dupa numararea buletinelor de vot provenind de la 98,95% dintre urne, tabara "DA" se afla in fata, cu 51,34%, potrivit rezultatelor partiale publicate de Anadolu.

Opozitia a denuntat deja "actiuni ilegale" comise in timpul votului si a anuntat ca va contesta rezultatul referendumului.

UPDATE 21.37VIDEO Mii de sustinatori ai lui Erdogan au inceput sa se stranga in piata Taksim din Istanbul, pentru a sarbatori

UPDATE 21.00 Erdogan revendica victoria si spune ca rezultatul referendumului din Turcia este "clar"

UPDATE 20.47 Peste jumatate dintre turcii care au votat in Romania s-au pronuntat impotriva modificarii Constitutiei - rezultate partiale

UPDATE 20.34 Opozitia denunta "actiuni ilegale" la referendum si anunta ca va contesta rezultatul

UPDATE 19.40: Voturile in favoarea modificarilor constitutionale in Turcia ce ar putea sa-i ofere presedintelui Recep Tayyip Erdogan vaste noi prerogative sunt in procent de 51,7% dupa numararea a circa 95% din buletinele de vot, potrivit agentiei de stat Anadolu, citata de Reuters.

Voturile "NU", impotriva acordarii unor puteri sporite lui Erdogan, sunt in procent majoritar in cele mai mari trei orase din Turcia - Istanbul, Ankara si Izmir, precum si in sud-estul tarii, majoritar kurd, potrivit datelor prezentate de Anadolu.

UPDATE 19.55: Prim-ministrul turc Binali Yildirim va sustine o declaratie pe tema referendumului la ora locala 21.00 (si ora Romaniei), potrivit unui anunt al biroului de presa al premierului.

*****

UPDATE 19.37: Tabara "DA", voturi mai putine decat era asteptat - vicepremier turc

Tabara "DA" nu a castigat atatea voturi pe cat se astepta, a declarat duminica un vicepremier turc, in conditiile in care voturile in favoarea modificarilor constitutionale ce i-ar da presedintelui Erdogan puteri sporite aveau un avans destul de mic dupa numararea a circa 90% dintre buletine, noteaza Reuters.

Intr-o declaratie acordata reporterilor la Ankara, unde voturile pentru "NU" sunt intr-un procent mai mare, vicepremierul Veysi Kaynak a tinut sa sublinieze ca tabara "DA" este totusi in fata la nivel national.

*****

UPDATE 19.10: Voturile in favoarea modificarilor constitutionale sunt in procent de 52,8% dupa numararea a aproximativ 90% din buletinele de vot, potrivit agentiei de stat Anadolu.

Procentul voturilor impotriva modificarilor constitutionale e in crestere, fiind cel mai ridicat in Istanbul, cel mai mare oras din Turcia, dupa deschiderea a 88% din buletinele de vot, potrivit datelor prezentate de Anadolu.

UPDATE: Procentul voturilor pentru "NU" este mai mare si in capitala Ankara, cu putin peste 50%, informeaza CNN Turcia.

*****

UPDATE 18.45: Trei sferturi din bultinele de vot numarate: 54,6% pentru "DA", potrivit agentiei Anadolu

Datele citate de agentia Anadolu au aratat un procent mai mare de voturi "DA" in regiunea Anatolia Centrala, in timp ce voturile "NU" au fost mai mare in regiunile de coasta de la Marea Egee si in sud-estul tarii, cu populatie majoritar kurda.

*****

Voturile in favoarea modificarilor constitutionale sunt in procent de 57% dupa numararea a jumatate din buletinele de vot, potrivit agentiei de stat Anadolu.

Conform televiziunii Haberturk, prezenta la vot la referendum a fost de aproximativ 86%.

*****

Anterior, postul NTV anuntase ca, dupa numararea a aproximativ un sfert din buletine, voturile "DA" reprezentau 63%.

Sectiile de vot s-au inchis la ora locala 16.00 (si a Romaniei) in estul tarii si la ora 17.00 in rest.

______________

Circa 55,3 milioane de cetateni turci au fost chemati la urne pentru a spune DA sau NU unei revizuiri a Constitutiei ce prevede desfiintarea postului de prim-ministru in favoarea unui hiper-presedinte care ar putea concentra in mainile sale vaste prerogative.

Daca reuseste, Recep Tayyip Erdogan, care a scapat dintr-o tentativa de puci in urma cu noua luni, va dispune de o putere considerabil intarita si poate, teoretic, sa ramana presedinte pana in 2029.

"Turcia va lua (duminica) una dintre deciziile cele mai importante din istoria sa", a declarat sambata Erdogan, la ultimul dintr-o lunga serie de mitinguri in campania pentru acest referendum, al carui rezultat se anunta strans.

Guvernul prezinta aceasta reforma ca fiind esentiala pentru asigurarea stabilitatii tarii si pentru infruntarea provocarilor securitare si economice. Dar opozitia denunta o deriva autoritara a unui barbat care incearca sa sufoce orice voce critica.