Vicepresedintele principalului partid de opozitie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), a acuzat ca actiuni ilegale au fost comise in favoarea guvernului la referendumul de duminica ce vizeaza modificari constitutionale pentru extinderea prerogativelor presedintelui, transmite Reuters.

"Multe actiuni ilegale sunt desfasurate acum in favoarea guvernului, dar (tabara) "NU" va castiga in final", le-a declarat Erdal Aksunger reporterilor adunati la sediul partidului sau, referindu-se la o decizie a Comisiei Electorale de a accepta buletine de vot nestampilate.

Un comunicat difuzat de Inalta Comisie Electorala (YSK) pe site-ul sau, cu cateva ore inainte de inchiderea sectiilor de vot, anunta ca aceasta va lua in calcul drept valide buletinele de vot care nu au fost stampilate de reprezentantii institutiei, daca nu se dovedeste in schimb ca au fost fraudate, evocand un numar mare de plangeri ca oficialii YSK de la sectiile de vot nu au reusit sa stampileze aceste buletine.

UPDATE 1: CHP va cere renumararea a pana la 60% dintre buletinele de vot

Principalul partid de opozitie va cere o renumarare a pana la 60% dintre buletinele de vot, a anuntat vicepresedintele formatiunii, Erdal Aksunger, potrivit Reuters.

Si Bulent Tezcan, secretarul general adjunct al CHP, a denuntat la postul CNN Turcia o "incalcare" a scrutinului, dupa decizia Comisiei Electorale de a valida buletine de vot ce nu erau marcate cu stampila oficiala.

UPDATE 2: Si partidul de opozitie pro-kurd HDP anunta ca va contesta doua treimi dintre voturi

Partidul pro-kurd HDP, de opozitie, a anuntat pe Twitter ca va contesta doua treimi dintre voturile de la referendumul de duminica, indiferent de rezultat, relateaza Hurriyet, citat de News.ro.

Anterior, principalul partid de opozitie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP), a anuntat pe Twitter ca obiecteaza fata de luarea in calcul a 2,5 milioane de voturi. Dintre acestea, 1,5 milioane nu au stampila Inaltei Comisii Electorale.

Potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a 98,4% din voturi, 51,32% dintre turci au votat pentru modificarea Constitutiei, iar 48,68% impotriva. Diferenta este de aproximativ 1.260.000 de voturi.