Familia Adamescu continua sa-si faca lobby in presa internationala, prezentandu-se de aceasta data in Der Spiegel drept victima unui abuz judiciar si a unor razbunari politice, in conditiile in care la sfarsitul lunii aprilie justitia britanica ar urma sa ia o decizie in privinta extradarii sale in Romania. Publicatia germana prezinta intr-un articol publicat luni, 10 aprilie, exclusiv perspectiva familiei Adamescu asupra cazului, si trece sub tacere detaliile acuzatiilor de coruptie care-i sunt aduse in Romania.

"Germanul care traieste in Anglia se teme ca va trebui sa moara in inchisoare in cazul in care un tribunal din Londra va aproba extradarea sa. Autoritatile bucurestene il cerceteaza pe barbatul de 38 de ani suspectandu-l de dare de mita si vor sa-l aduca in tara", scrie Der Spiegel, care nu intra insa in detaliile dosarului de coruptie.

In schimb, Der Spiegel ia apararea pe fata familiei Adamescu: "Cazul Adamescu pare sa fie de alta natura: binele si raul nu apar aici clar precizate, asa cum o cere dezbaterea publica."

Mai mult, articolul din Der Spiegel, semnat de Jorg Diehl, reproseaza autoritatilor germane ca nu se implica suficient in acest caz: "Desi Adamestii sunt cetateni germani din anii '80, guvernul federal a manifestat o surprinzatoare inactivitate fata de caz. Desi a existat un sprijin consular pentru Adamescu senior aflat la inchisoare, totusi pe plan diplomatic cazul nu s-a bucurat de o atentie mai mare. Intr-o scrisoare adresata avocatilor lui Adamescu, Ministerul german de Externe a precizat ca "evolutia ulterioara" cade in responsabilitatea autoritatilor britanice si romane. Cu toate acestea guvernul federal se angajeaza "in lupta impotriva coruptiei din intreaga lume".

Der Spiegel noteaza in finalul articolului ca "la sfarsitul lui aprilie un tribunal londonez va lua o decizie cu privire la Alexander Adamescu. Acesta a afirmat ca in cazul in care va trebui sa se intoarca in Romania, nu va dura mult "pana cand voi fi inlaturat, iar copiii mei nu ar mai avea tata".

Nu este prima data cand familia Adamescu reuseste sa-si faca lobby in presa internationala. In luna ianuarie, familia Adamescu a orchestrat o intreaga campanie de discreditare a luptei anticoruptie in presa londoneza. Dupa un articol in The Telegraph, a venit randul The Guardian sa publice un material de opinie pe aceasta tema. Textul este semnat de David Clark, autorul unui asa-zis raport care a circulat saptamana trecuta, despre justitia din Romania si despre "abuzurile" din cazul Adamescu. Separat, o alta publicatie europeana a descoperit calitatea lui Adamescu de "om de afaceri de origine evreiasca" si sugereaza un subtext antisemit in intreaga saga.

Cu exceptia acestui ultim caz, niciunul dintre materiale nu prezinta independent portretele lui Dan si Alexander Adamescu, ci exclusiv prin prisma celor spuse de ei sau de apropiati ai lor. Sunt eliminate atat detalii relevante despre acuzatiile ce le-au fost aduse, cat si chestiuni precum implicarea lor in scandalul Black Cube, implicare pe care ei o resping categoric.

Mentionam ca fiul lui Dan Adamescu, Alexander Adamescu, a organizat o intensa activitate de lobby in Marea Britanie in apararea sa, lansand acuzatii impotriva justitiei din Romania. Adamescu este acuzat ca se sustrage urmaririi penale in dosarul in care tatal sau a fost deja condamnat.

Alexander Adamescu a fost prins la Londra in vara anului trecut, acesta fiind ridicat de la o conferinta unde se discuta despre "abuzurile autoritatilor romane pe seama mandatelor de arestare preventiva". A fost eliberat pe cautiune in iunie 2016, magistratii britanici urmand sa decida daca va fi extradat in Romania, unde s-a emis pe numele sau un mandat de arestare in lipsa sub acuzatia de dare de mita.

Potrivit procurorilor, in cursul lunilor iunie si decembrie 2013, Bogdan Alexander Adamescu, impreuna cu tatal sau, a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistratilor Stanciu Ion si Roventa Elena, judecatori la Tribunalul Bucuresti - Sectia VII Civila pentru ca in schimb acestia sa dispuna, in dosare privind procedura insolventei, solutii favorabile unora dintre societatile la care actionar era Dan Adamescu.

Dan Adamescu a decedat la sfarsitul lunii ianuarie. Omul de afaceri executa, din 27 mai, pedeapsa de patru ani si patru luni primita in dosarul in care a fost acuzat ca a mituit doi judecatori pentru pronuntarea unor solutii favorabile in dosare de insolventa ale unor firme ale sale.

---------------------------

In urma acestui articol, Alexander Adamescu a trimis un drept la replica HotNews.ro, pe care il publicam mai jos:

"Articolul din Der Spiegel este unul dintr-un șir lung de articole din presa internațională care descriu pe larg cazul Adamescu. Atât media cât și ONG-uri de renume din toată lumea au scris, de altfel, materiale în care este prezentată persecuția familiei Adamescu.

Acest fapt se datorează următoarelor trei aspecte extrem de importante:

În primul rând caracterul vadit politic al acestui dosar. Victor Ponta a inițiat această vânătoare în 2014, fiind apoi implementată și preluată de diverse instituții ale statului Român, precum SRI, DNA, ASF. Rezultatul presiunilor politice a fost condamnarea eronată, tratamentul inuman și decesul lui Dan Adamescu pentru o acuzație de corupție de dare de mită a sumei de 20.000 de euro, infracțiune comisă de unii angajați ai grupului TNG, care au admis faptele fără să suporte nicio consecință până în ziua de azi.

În acel dosar, grupul TNG a fost la fel de prejudiciat ca și statul român. În loc să existe o colaborare cu instituțiile statului, prin care cei cu adevărat vinovați să răspundă pentru faptele lor, DNA și SRI au preferat să îl condamne public pe Dan Adamescu și apoi să continuie lupta prin condamnarea definitivă, eronată.

Al doilea aspect care atrage atenția presei internaționale este continuarea acestei vânători la adresa mea, după moartea lui Dan Adamescu. Cererea de extrădare este o dovadă în plus a abuzului de care dă dovadă DNA. Tatăl meu a murit din cauza unor acuzații fabricate, iar DNA și SRI caută aceeași soartă și pentru mine.

Nu în ultimul rând, îmi apăr public poziția si nu mă feresc să vorbesc despre adevărul din spatele așa-zisei luptă anti-corupție în cazul Adamescu.

Articolul din Der Spiegel nu este meritul lui Alexander Adamescu, este opera statului Român.

Alexander Adamescu,

The Nova Group".