Unii avocati abuzeaza de starea de vulnerabilitate a victimelor accidentelor de circulatie, fac "promisiuni aberante" cu privire la "castiguri" fabuloase din aceste traume si introduc actiuni in instanta cu sume nejustificate, a anuntat vineri Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie (AVAC), potrivit News.ro.

In plus, AVAC condamna si "pozitia de forta" a asiguratorilor, care considera ca orice suma solicitata in instanta de victimele accidentelor de circulatie reprezinta imbogatire fara justa cauza.

"Ambele practici, total incorecte si paguboase pentru persoanele vatamate, trebuie evaluare cu atentie, tratate ca atare si desigur limitate ca si pondere prin orice mijloace", considera reprezentantii AVAC.

Presedintele AVAC, Catalin Codescu, avertizeaza ca statul trebuie sa ofere o garantie reala in ceea ce priveste respectarea drepturilor victimelor accidentelor de circulatie, nu una iluzorie.

"Nu putem accepta nici pozitii dominante, nici abuzuri si nici speculatii in ceea ce priveste valorificarea dreptului la viata. Acest drept suprem trebuie respectat ca atare iar garantia statului trebuie sa fie efectiva si nu iluzorie", a declarat Codescu, in cadrul comunicatului.

Totodata, reprezentantii AVAC considera ca stabilirea unui prejudiciu in ceea ce priveste vatamarea corporala trebuie sa respecte anumite reguli.

Astfel, cel care creeaza un prejudiciu trebuie sa il repare integral, iar "tratarea diferita a victimelor accidentelor de circulatie in raport cu alte persoane care au suferit astfel de vatamari atrage incalcarea principiului privind egalitatea in fata legii, dar si principiului echitatii actului de justitie".