UE continua ca si pana acum, cu viteze si intensitati diferite: cei 27 de lideri au trasat la Roma liniile mari pentru viitorul Europei

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 25 martie 2017, 14:39 Actualitate | Esenţial


Summit-ul UE de la Roma
Foto: AGERPRES
In ziua in care UE sarbatoreste 60 de ani de la tratatul fondator, cei 27 de lideri ai statelor membre (fara Marea Britanie) au adoptat la Roma o declaratie comuna ce stabileste liniile de forta pentru evolutia Uniunii. In ciuda apelului la unitate si solidaritate din debutul declaratiei, cei 27 vorbesc despre o dezvoltare la viteze si intensitati diferite, in drumul spre scopul comun al unei Uniuni mai puternice. Declaratia consfinteste practic starea de facto din UE, in care unele state au optat pentru o integrare sporita prin apartenenta la euro si la zona Schengen. Declaratia arata insa ca dezvoltarea UE se va face pe baza actualelor tratate (practic Constitutia UE), fara vreo referire la schimbarea acestora, ceea ce elimina temerea unor state precum Romania ca ar avea de pierdut prin eventuale modificari ale actului fundamental al Uniunii.

"Vom face Uniunea Europeana mai puternica si mai rezistenta, printr-o mai mare unitate si solidaritate si respectarea regulilor comune. Unitatea este atat o necesitate, cat si alegerea noastra libera. Luati individual, am fi marginiti de dinamicile la nivel mondial. Impreuna este sansa noastra cea mai buna de a influenta dinamicile la nivel mondial si de a apara interesele si valorile noastre comune. Vom actiona impreuna, in ritmuri diferite si de intensitate diferita in cazul in care va fi necesar, in timp ce mergem in aceeasi directie, asa cum am facut in trecut, in conformitate cu tratatele UE si mentinand usa deschisa pentru cei care doresc sa se alature mai tarziu. Uniunea noastra este nedivizata si indivizibila",
se arata in declaratia adoptata sambata la summit-ul de la Roma.

"Noi, liderii celor 27 de state membre si ale institutiilor UE, ne mandrim cu realizarile Uniunii Europene: constructia unitatii europene este un efort indraznet, chiar dca are si deficiente. In urma cu 60 de ani, in timpul recuperarii dupa tragedia a doua razboaie mondiale, am decis sa mergem impreuna si sa reconstruim continentul nostru din cenusa. Am construit o Uniune unic, cu institutii comune si valori puternice, o comunitate de pace, libertate, democratie, drepturile omului si stat de drept, o putere economica majora, cu un nivel de neegalat de protectie si asistenta sociala", se mai arata in declaratie.

"Unitatea europeana a inceput ca visul catorva si a devenit speranta multora. Apoi, Europa a devenit din nou una. Astazi, suntem uniti si puternici: sute de milioane de oameni din Europa beneficiaza de trai intr-o Uniune extinsa, care a depasit vechile granite."

"Uniunea Europeana se confrunta cu provocari fara precedent, atat la nivel global, cat si interne: conflictele regionale, terorismul, cresterea presiunilor exercitate de migratie, inegalitati sociale si economice. Impreuna, suntem hotarati sa abordam provocarile unei lumi in schimbare rapida si sa le oferim cetatenilor nostri securitate si noi oportunitati",
se mai arata in declaratia comuna a liderilor statelor membre.

Potrivit documentului, principalele 4 obiective ale UE sunt:

1. O Europa sigura
, in care cetatenii sa se simta in siguranta si sa se deplaseze liber, cu frontiere externe aparate eficient, o politica responsabila in domeniul migratiei si o Europa hotarata in combaterea terorismului si a crimei organizate.

2. O Europa prospera si durabila
si o Uniune care sa duca la cresterea numarului de locuri de munca si in economiile converg.

3. O Europa sociala:
o Uniune bazata pe o crestere durabila, care promoveaza progresul economic si social, precum si coeziunea si convergenta, sustinand in acelasi timp integritatea pietei interne. O Uniune care tine seama de diversitatea sistemelor nationale si e rolul-cheie al partenerilor sociali. O Uniune care promoveaza egalitatea intre femei si barbati, precum si drepturi si oportunitati egale pentru toti. O Uniune care lupta impotriva somajului, discriminarii, excluderii sociale si saraciei. O Uniune in care tinerii primesc cea mai buna educatie si formare si pot studia si gasi locuri de munca pe intreg continentul. O Uniune care pastreaza patrimoniul cultural si promoveaza diversitatea culturala.

4. O Europa mai puternica pe scena globala:
O Uniune care dezvolta in continuare parteneriatele existente, construieste unele noi si promoveaza stabilitatea si prosperitatea in vecinatatea sa imediata de la est si sud, si, de asemenea, in Orientul Mijlociu si in Africa si la nivel global. O Uniune angajata sa consolideze securitatea comuna si apararea, in cooperare si complementaritate cu NATO. O Uniune angajata in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite si care militeaza pentru un sistem multilateral bazat pe reguli, mandru de valorile sale si de protectia acordata oamenilor. O Uniune care sustine promovarea comertului liber si echitabil si o politica pozitiva pentru clima la nivel mondial.

"Ne vom urmari obiectivele, avand convingerea ca viitorul Europei sta in propriile noastre maini si ca Uniunea Europeana este cel mai bun instrument de a atinge obiectivele. (...) Ne-am unit pentru mai bine. Europa este viitorul nostru comun",
se mai arata in document.

Cei 27 de lideri europeni au celebrat sambata, in capitala Italiei, 60 de ani de la Tratatul de la Roma, care a dat nastere Comunitatii Economice Europene (CEE).

Reuniunea a avut loc in absenta premierului britanic Theresa May, care a decis sa inceapa procesul complex de separare din blocul european chiar miercurea viitoare.

Liderii celor 27 de state membre si ai institutiilor de la Bruxelles s-au adunat la Capitoliu, intr-un palat renascentist, unde a fost semnat si tratatul fondator al Uniunii data de la 25 martie 1957.

"Roma trebuie sa fie inceputul unui nou capitol pentru o Europa Unita a celor 27", a afirmat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.


Citeste mai multe despre   
9848 vizualizari

 • -22 (42 voturi)    
  hehe (Sâmbătă, 25 martie 2017, 14:49)

  Mazeta [utilizator]

  Hai că i-am păcălit și de data asta!
  • +17 (31 voturi)    
   MA BUCUR CA EXISTA UE (Sâmbătă, 25 martie 2017, 16:40)

   Melinte [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Sper ca aceasta alianta sa reziste,altfel ne mananca proprii nostri guvernanti !
 • -14 (32 voturi)    
  ramane un mister... (Sâmbătă, 25 martie 2017, 15:13)

  demaGOGU [utilizator]

  ...cum Ro, din viteza/liga IV- a UE se va putea cupla vreodata la nucleul nucleului dur, zisul binom Fr-De

  scenariul mai realist este ca vom fi folositi drept avanpost, citeste stat-clientelar, al Occidentului, un prim nivel de contact si interferenta cu lumea (euro)-asiatica.
  • +19 (37 voturi)    
   Nu e mister deloc (Sâmbătă, 25 martie 2017, 16:52)

   Gabi Sorocianu [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Dupa ce Ro va scapa de "zisul binom" Dragnea-Tariceanu, va iesi din marsarier si va intra in viteza intai.
   Si asa cum ai invatat la scoala de soferi, dupa viteza intai, urmeaza viteza a doua si tot asa.
   Toata chestia este sa iesim din marsarier, adica sa scapam de binomu' nostru neaos.
   Dup-aia, asa cum am fost folositi pe post de avanpost de catre nucelul dur germano-francez de suntem pe crestere de vreo 10 ani, poate vom fi folositi sa scapam si de gasca PSD, reziduul comunist care tine tara pe loc de 70 de ani.
   • +13 (21 voturi)    
    Adevarat (Sâmbătă, 25 martie 2017, 17:54)

    Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Gabi Sorocianu

    Cei doi sunt acum un blestem pentru Romania.
    In plus numitul Tradiceanu este in mod clar un
    agent de influenta al Moscovei.Individul a reusit
    zilele trecute sa-si plaseze un mafiot ca secretar de
    stat la M.Ap.N.,cu scopul de a bloca inzestrarea
    Armatei.In legatura cu trolii sovietici gen mazeta,cred,ca ar trebui ignorati.
 • +5 (21 voturi)    
  evident! (Sâmbătă, 25 martie 2017, 15:29)

  CipriCiprian1 [anonim]

  Evident ca ar fi buna o EU cu diferite viteze, altfel vor mai trece 60 de ani, si vom fi tot la aceasta situatie in care practic doar nu sunt granite, dar in rest EU este departe de a fi precum USA, adica sa fim cu adevarati uniti. Romania poate trece la moneda Euro, dar nu a dorit! Asa ca, cei care doresc sa-si pastreze moneda, crezand ca asa mai fac niste smecherii, aceia nu au decat. Pentru minte este mai importanta, ca sa apartin la un sistem medical EU, etc.... si mai ales pe Euro il astept de mult timp! Nu ar mai castiga bancile de pe pielea noastra la convertia de euro-leu. Am putea avea conturi bancare facute in strainanate mult mai convenabile (si acum putem, dar apar pierderi la conversia euro-leu etc..).
  Pe viitor ar bine stabilit, ca cei care timp de 5 ani nu reusesc sa treaca la euro, sa fie automat exclusi die EU!
  • +8 (12 voturi)    
   Nu-i chiar asa (Sâmbătă, 25 martie 2017, 20:07)

   Gabi Sorocianu [utilizator] i-a raspuns lui CipriCiprian1

   USA a trecut printr-un razboi civil acum 150 de ani si tot mai exista dezbinare intre Nord si Sud.
   Dupa numai 60 de ani Uniunea Europeana este a doua economie mondiala si de cand cu Trump, calea de urmat spre democratie.
   Dupa 60 de ani de la Declaratia de Independenta, adica pe la 1836, USA nu apucase sa vada coasta de Vest, nici vorba de "cea mai puternica economie mondiala". https://ro.wikipedia.org/wiki/Expansiunea_teritorial%C4%83_a_Statelor_Unite_ale_Americii
   Asa cum USA a trecut, la un moment dat, la moneda unica, tot asa si Uniunea Europeana va avea moneda unica: e numai o chestiune de timp. (Regatul Unit a decis sa se sinucida in lire sterline, asa ca nu se pune)
   Dupa ce o tara indeplineste "criteriile", trece la euro, ceeace e foarte bine. Noi nu am indpeplinit niciun criteriu si de aceea inca mai avem de recuperat. Dar pentru ca Uniunea a avut rabdare cu noi, va fi bine si pentru noi.
   Cea mai mare realizare a Romaniei dupa Independenta si Reintregire este aderarea la Uniunea Europeana si implicit la NATO. Cine nu pricepe acest fapt, nu stie pe ce lume traieste.
   • +3 (5 voturi)    
    Compari mere cu pere (Duminică, 26 martie 2017, 1:02)

    Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui Gabi Sorocianu

    Si vremurile de acum 150 de ani cand comunismul nu exista cu vremurile actuale, cand socialismul a ajuns trendy si de fitze.
 • +2 (20 voturi)    
  Deci, apartenenta la Zona Euro si la Spatiul (Sâmbătă, 25 martie 2017, 15:43)

  Susufler0 [utilizator]

  Schengen te califica in randul tarilor cu viteze si intensitati de dezvoltare mai mari decat cele ale tarilor care nu sunt in astfel de "zone" si "spatii" si este cert ca nimeni nu se va opri din drum sau nu va incetini ca sa te astepte si pe tine.

  PS. Concluzia ? Ce nu puteam intra in Schengen pana acum, dar ce n-o sa putem intra de-acum incolo !
 • -21 (39 voturi)    
  the end of UE (Sâmbătă, 25 martie 2017, 15:59)

  middle_brick [utilizator]

  UE isi trăiește ultimele clipe ale existentei sale, nimic din ce se întâmplă in aceste momente in Europe nu ar arata o revigorare, din contra. Politica dusa de cei de la Bruxelles sinucidere curata.
  • +12 (24 voturi)    
   Vrabia malai viseaza (Sâmbătă, 25 martie 2017, 17:00)

   Gabi Sorocianu [utilizator] i-a raspuns lui middle_brick

   "Politica dusa de cei de la Bruxelles (e) sinucidere curata", zise Putin, trimitandu-si ciracii la Kiev sa lichideze un opozant al regimului.
   Asta da, revigorare.
 • +12 (18 voturi)    
  Citat I.L. Caragiale (Sâmbătă, 25 martie 2017, 16:10)

  fafner [utilizator]

  "Farfuridi: ......Iată dar opinia mea. (în supremă luptă cu oboseala care-l biruie.) Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele... esenţiale... Din această dilemă nu puteţi ieşi... Am zis!"
 • +1 (15 voturi)    
  DA (Sâmbătă, 25 martie 2017, 17:48)

  1A [utilizator]

  ''O Uniune angajata sa consolideze securitatea comuna si apararea, in cooperare si complementaritate cu NATO''

  E incurajator acest semnal in care Uniunea realizeaza necesitatea luarii in propriile maini a responsabilitatilor de securitate.

  UE trebuia sa faca de mult timp asta dar acum cu Trump la butoane care-i face ochi dulci lui Putin e o necesitate mai mare ca oricand.

  O armata puternica sub comanda UE care coopereaza strans cu NATO e cea mai buna formula pentru Europa de azi!
  • +1 (3 voturi)    
   Da, (Duminică, 26 martie 2017, 10:01)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui 1A

   dar asta inseamna ca U.E. iese din NATO. In NATO raman USA, Canada , Marea britanie si Turcia (?).
   Si UE doar coopereaza cu NATO, din afara. O fi bine, o fi rau ?
 • +1 (5 voturi)    
  Cea mai buna prietena a Rusiei e Germania (Duminică, 26 martie 2017, 5:12)

  andipetre [utilizator]

  Ce naivi sunt postacii de aici... Au uitat cat de dependenta e Germania de Rusia, cum primesc gaz rusesc direct, fara intermediari, prin conductele Nord Stream, cat de prietene sunt cele doua tari in realitate, dincolo de declaratiile de conjunctura...

  Si ati mai uitat cum genereaza Rusia coruptie la nivel inalt in Germania, vezi cancelarul Schroeder, care, dupa ce a aprobat frumosul Nord Stream, a devenit mare mahar, bine platit, in acest proiect. Probabil ca ei nu au DNA.

  In rest, puteti sa credeti voi ca Merkel va apara de rusi, cred ca rade in hohote daca va aude.
 • +2 (2 voturi)    
  Daca U.E (Duminică, 26 martie 2017, 10:15)

  adrian88000 [utilizator]

  trece imediat la aplicarea punctului 1., va ramane unita si se va salva. Daca ezita , amana , castiga LePen in
  Franta si va fi inceputul dezastrului.
  " Frontiere externe aparate eficient ". Aceasta este este
  cheia rezolvarii problemei.
  Repede , Erdogan se pregateste sa deschida "robinetul" si sa inunde U.E.
  • +1 (1 vot)    
   UE, cu Merkel si Juncker nu poate face asta (Duminică, 26 martie 2017, 13:45)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   Cu conducerea actuala a UE si cu ideile pro-imigratie islamista ale lui Merkel, cea mai importanta organizatie din istoria europeana a devenit incapabila sa ramana unita si sa se apere împotriva atacurilor.

   Suntem, ca europeni, vulnerabili in fata capriciilor unui dictator (Erdogan), nu mai avem niciun cuvant de spus ca entitate politica si nu ne mai baga nimeni in seama ca etalon al democratiei. Iar nebunia politically correct generata de ideologiile sinucigase de stanga ne duce spre acceptarea placida, in interiorul granitelor si in numar mare, a exact acelor oameni (indoctrinati religios, din afara) care vor si cauta sa anihileze civilizatia libertatii cladita cu atatea sacrificii in Vest.

   Tot ce a facut conducerea UE si a statelor din Vest in ultimii ani (inclusiv politicile care incearca sa ii izoleze pe est-europeni) a fost pentru dezbinare, nu pentru unitate.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version