Magistratii Tribunalului Bucuresti judeca, miercuri, contestatia la executare depusa, in 3 februarie, de Liviu Dragnea in dosarul "Referendumul", in care a fost condamnat, de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu suspendare. Sedinta de judecata de la Tribunalul Bucuresti in care este analizata contestatia la executare formulata de Liviu Dragnea in dosarul "Referendumul" este programata sa inceapa la ora 8.30, scrie news.ro.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marti ca, din ce a inteles, in dosarul "Referendumul" a primit pedeapsa pentru "exemplificare", afirmand ca nu este corect ca oamenii sa fie condamnati pentru exemplu, situatii care aduc aminte de "niste vremuri triste".

Dragnea a aratat ca s-a vorbit despre contestatia sa in anulare ca este "o prostie" si a facut referire la un judecator care spunea si in cazul Rarinca "ceva ingrozitor¬, respectiv ca daca o persoana este achitata nu inseamna ca este nevinovata, ceea ce arata "cum gandeste un judecator".

"Un domn judecator, nu ii pronunt numele, celebru de altfel, a fost in CSM, acum ceva timp, in cazul Rarinca, spunea ceva ingrozitor, ca, si daca o persoana este achitata, nu inseamna ca este nevinovata. Asta arata, de fapt, cum gandeste un judecator. Adica toti suntem vinovati, decide dumnealui pe care il condamna si pe care il achita. Am vazut ca au vorbit despre acest demers ca fiind o prostie. Nu ma intereseaza considerentele dumnealui, numai ca incalca niste legi de organizare judecatoreasca si niste legi care obliga orice judecator sa puna presiune sau sa incerce sa influenteze o decizie a instantei¬, a spus Dragnea, marti, la iesirea din sala de la instanta suprema unde s-a judecat dosarul in care este acuzat de instigare la abuz in serviciu.

Presedintele PSD a adaugat ca are dreptul sa conteste decizia din dosarul "Referendumul" atat timp cat hotararea nu este completa.

"O sa ma uit cu atentie cine a semnat motivarea respectiva, sa vedem daca avea dreptul sa semneze, pentru ca eu cred ca, totusi, de la aceasta cladire (Inalta Curte de Casatie si Justitie, n.r.) se asteapta ca legea sa fie respectata la rigoare", a precizat Dragnea.

Intrebat daca pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare primita in dosarul "Rerendumul" si-a atins scopul educativ, cum a motivat instanta, si acum a invatat lectia, Dragnea a spus: "Ma abtin. Nu am citit toata motivarea, doar ce a aparut in presa".

"Am inteles ca s-a dat pentru exemplificare. Deci daca oamenii sunt condamnati pentru exemplu, mi-aduc aminte de niste vremuri triste pentru aceasta tara. Oamenii, vinovati, nevinovati, trebuie condamnati pentru exemplu. Eu nu cred ca asta e corect", a adaugat Dragnea.

In 22 aprilie 2016, presedintele PSD Liviu Dragnea a fost condamnat, de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu suspendare.

Potrivit rechizitoriului din dosarul "Referendumul¬, Liviu Dragnea, la data faptelor secretar general al PSD, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, pentru demiterea fostului presedinte Traian Basescu, "a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".

Conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

Completul de cinci judecatori care a dat decizia definitiva in dosarul "Referendumul" a redactat recent motivarea, aratand ca pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare aplicata lui Liviu Dragnea este de natura sa asigure scopul educativ si sa faciliteze reinsertia sociala a inculpatului.

Judecatorii au apreciat ca pedeapsa primita de Liviu Dragnea este suficienta "pentru a-l determina sa adopte o conduita corespunzatoare in cadrul campaniilor electorale viitoare".

Din Completul de cinci judecatori a facut parte si Livia Stanciu, care la momentul condamnarii din dosarul ¬Referendumul¬ era presedintele instantei supreme.

Livia Stanciu nu a mai fost la momentul redactarii motivarii deciziei la instanta suprema, pentru ca s-a pensionat la jumatatea anului trecut, iar din iulie 2016 este judecator la Curtea Constitutionala.