Motivarea condamnarii lui Dragnea: A ales sa isi foloseasca abuziv autoritatea pentru a denatura rezultatul scrutinului / A negat, in ciuda evidentelor, activitatea sa infractionala

de G.S.     HotNews.ro
Joi, 9 februarie 2017, 9:40 Actualitate | Esenţial


Liviu Dragnea
Foto: Agerpres
Instanta suprema a motivat decizia prin care Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare in dosarul privind fraude la referendum, judecatorii sustinand ca acesta a ales sa isi foloseasca "abuziv autoritatea si influenta" in partid "pentru a denatura rezultatul scrutinului", noteaza Mediafax.

"Completul de 5 Judecatori considera ca anumite circumstante concrete de savarsire a faptei, ca si anumite date personale ce il caracterizeaza pe apelantul intimat inculpat Dragnea Liviu Nicolae, trebuie valorificate intr-o mai mare masura in procesul de individualizare a pedepsei. 

Astfel, avand in vedere ca apelantul intimat inculpat era coordonatorul la nivel national al campaniei electorale din partea PSD, dar si secretar general al acestui partid si presedinte al Uniunii Consiliilor Judetene din Romania, functii publice care impuneau un comportament ireprosabil, in spiritul respectului datorat normelor legale si morale, imprejurarea ca acesta a ales, in doua situatii distincte, sa isi foloseasca abuziv autoritatea si influenta de care se bucura in cadrul partidului pentru a denatura rezultatul scrutinului electoral prin recurgerea la mijloace nelegale a fost de natura a crea prejudicii serioase notiunii de exercitare libera a dreptului de vot in cadrul unei societati democratice, ceea ce a pus sub semnul intrebarii corectitudinea intregului proces electoral. 

De asemenea, actiunile apelantului intimat inculpat au determinat o stare de neincredere a opiniei publice cu privire la modul de desfasurare a procesului electoral si la modul de actiune al reprezentantilor clasei politice cu ocazia organizarii referendumului si al scrutinelor, in general", se arata in motivarea sentintei. 

Motivarea arata ca Liviu Dragnea ar fi cerut membrilor se partid din teritoriu organizarea unor tombole cu premii conditionate de participarea la referendum dupa care, urmatoarea zi, a revenit asupra acestei cereri. Adresa prin care renunta la demersul privind organizarea de tombole nu poate fi apreciata ca "denotand un pericol social redus", spun judecatorii. 

"Ca atare, gradul de pericol social al faptei de folosire a influentei prin solicitarea adresata membrilor de partid din teritoriu de a organiza tombole cu premii, la care sa aiba acces doar persoanele care dovedesc participarea la referendum, nu poate fi apreciat exclusiv prin prisma timpului extrem de scurt in care prima adresa a avut valabilitate si a produs efecte juridice, ci prin prisma importantei valorilor sociale afectate care, in cauza, au fost reprezentate de relatiile sociale legate de organizarea scrutinelor electorale cu respectarea normelor de drept in vigoare intr-o societate democratica", explica magistratii.

Judecatorii ICCJ au luat in considerare circumstantele favorabile lui Liviu Dragnea, precum lipsa antecedentelor penale, prezentarea in fata instantelor si pozitia sa sociala, insa 

"Completul de 5 Judecatori constata ca aceste circumstante sunt puse in umbra de atitudinea de negare, in ciuda evidentelor, a activitatii sale infractionale si a existentei elementelor relevante in angajarea raspunderii sale penale". 

"Completul de 5 Judecatori va admite critica Parchetului, doar sub aspectul cuantumului inadecvat al pedepsei, urmand a aplica inculpatului Dragnea o pedeapsa intr-un cuantum majorat, de 2 ani inchisoare, considerat apt sa asigure scopul educativ al pedepsei, dar si exemplaritatea acesteia, iar prin modalitatea de executare aleasa de instanta, sa faciliteze reinsertia sociala a apelantului intimat inculpat Dragnea Liviu Nicolae", se precizeaza in motivare.  

Magistratii spun ca resping sustinerea lui Dragnea, potrivit careia acesta nu si-ar fi folosit "autoritate sau influenta in scopul prohibit de lege", precizand ca, din probele administrate, "nu rezulta ca angajarea de eforturi umane si materiale de anvergura celor anterior mentionate ar fi fost dispusa urmare unei decizii luate in forurile conducatoare ale partidului, dupa consultarea cu membrii partidului, inclusiv a celor de la nivel local, ci a fost decisa exclusiv de apelant, care a cunoscut ca influenta si autoritatea de care se bucura in randurile persoanelor cu atributii in aducerea la indeplinire a instructiunilor continute de adresa nr.687/SG din 13 iulie 2012 este suficienta pentru a determina punerea in miscare a unui mecanism de tipul celui conceput, chiar si fara o decizie a organelor de conducere ale partidului. De altfel, data fiind natura ilicita a mijloacelor prin care apelantul a indemnat reprezentantii din teritoriu sa convinga cetatenii sa participe la vot, o consultare si, respectiv, o decizie a forurilor de conducere de la nivel central sau local al PSD, era exclusa".

In ceea ce priveste suspendarea pedepsei, "Completul de 5 Judecatori sustine concluzia primei instante, in sensul ca scopul educativ si preventiv al pedepsei, prevazut de art. 52 din Codul penal anterior, poate fi atins si fara executarea in regim de detentie a pedepsei, din datele prezentate privind persoana inculpatului rezultand ca acesta are aptitudinea subiectiva de a-si analiza actiunile, de a constientiza efectele faptelor sale si de a se indrepta pentru viitor, prin abtinerea de la repetarea unor asemenea fapte", arata magistratii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30393 vizualizari

 • +23 (27 voturi)    
  Draqnea este Cel Mai Cinstit (Joi, 9 februarie 2017, 9:58)

  un domn [utilizator]

  asa spune, as stiu si lagatorii P$D, cred ca Judecatorii care "si au permis" sa redacteze aceasta motivare a curtii vor avea soarta Doamnei Judecator Bogdan...practic P$D este in razboi TOTAL NU doar cu "binomul" ci cu TOATA Lumea indiferent ca sunt alegatori..alesi (asa zisa Opozitie) ...dar si cu Justitia..apai Stalin e roshu de Invidie Tovarashi ca nu a avut asa Oameni Pe langa EL !
 • +24 (32 voturi)    
  Sa furi voturi (Joi, 9 februarie 2017, 10:08)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  inseamna atac concentrat la o valoare esentiala: DEMOCRATIA. Pentru asa ceva trebuia sa infunde puscaria vreme de multi ani. Sa fie inchis pe viata in viloiul lui cu 7000 mp in jur, teren de tenis, piscine etc - toate facute din salariul lui de Ciocoi de Teleorman, nu?
 • +23 (27 voturi)    
  Era mai buna condamnarea cu executare (Joi, 9 februarie 2017, 10:11)

  madriano [utilizator]

  Cred ca si judecatorilor le pare rau acum ca nu au dat sentinta cu executare. Puteau sa nu mai puna in motivare paragraful cu suspendarea, sa faca si ei o "miscare" PSD-ista.
 • -15 (27 voturi)    
  Unde-s mortii din Telorman,unde sunt cele (Joi, 9 februarie 2017, 10:11)

  xrogo [utilizator]

  2 milioane de voturi furate din mintea incetosata de ura a Monicai Macovei?
  • +7 (13 voturi)    
   In rezultatele falsificate ! (Joi, 9 februarie 2017, 11:02)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Omul e condamnat pentru frauda electorala ! Se incearca acum recuperarea lui pentru societate dar se pare ca acest lucru nu e posibil si va trebui re-educat in sistemul penitenciar.
 • +22 (22 voturi)    
  La (mai) Multi Ani ! (Joi, 9 februarie 2017, 10:16)

  baronulmunchausen [utilizator]

  Consecinta ? Poate ocupa functii publice, ba mai mult, poate conduce o camera a parlamentului Romaniei si dicteaza un program de guvernare doar de el stiut.
  Vai de noi
 • +16 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 februarie 2017, 10:18)

  [anonim]

  • +8 (8 voturi)    
   poate sa nege ce vrea el, ca nu mai scapa... (Joi, 9 februarie 2017, 11:09)

   Scotty [utilizator] i-a raspuns lui

   De cand e legal sa iei de pe liste cine nu a votat si sa ii aduci de acasa? Trebuia sa-i dea cu executare.

   Orele 15:20:30 - „Pentru fiecare SV se va face urgent o listă a cetăţenilor care nu au venit la vot”.

   Orele 15:20:49 - „Echipele noastre vor merge acasă la cetăţenii care nu au venit până acum şi îi vor aduce la vot”.

   Orele 15:21:10 - „Repet: vor merge la ei acasă să-i aducă la vot. Arătaţi aceste mesaje şi celor de la PNL”.

   Orele 16:47:42 - „PSD-SG: Coordonatorii PSD şi PNL de la fiecare secţie de votare să meargă ACASĂ la familiile care nu au venit la vot şi SĂ LE ADUCĂ SĂ VOTEZE!”.

   Orele 16:51:15 - „Oamenii noştri din secţiile de votare pot afla repede cine sunt cei care nu au ieşit la vot. Dar trebuie să meargă la ei ACASĂ să îi aducă să voteze!”.

   Orele 17:37:32 - „PSD-SG: Mobilizaţi toţi membrii PSD şi PNL, daţi fiecăruia lista cu cei care nu au votat, să meargă la ei ACASĂ şi să-i aducă să voteze, nu să-i aştepte la SV!”.
 • +4 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 februarie 2017, 10:28)

  [anonim]

 • +6 (8 voturi)    
  abuz in serviciu.... (Joi, 9 februarie 2017, 10:35)

  dj [utilizator]

  Daca cumva cineva nu stia de ce da guvernul lui ordonante noaptea!
 • +9 (11 voturi)    
  Trebuia executare! (Joi, 9 februarie 2017, 10:37)

  Barthales [utilizator]

  După cum vedeți stimați magistrați, ați dat-o-n bară atunci când ați considerat că infractorul ”are aptitudinea subiectivă de a-și analiza acțiunile, de a conștientiza efectele faptelor sale și de a se îndrepta pentru viitor, prin abținerea de la repetarea unor asemenea fapte”. Dacă nu ați fi decis suspendarea executării pedepsei, infractorul nu ar mai fi pus în scenă atacul la pârghiile și instituțiile anticorupție. Acum EL acționează butoanele pentru legalizarea actelor de corupție.
  Să vă fie învățătură de minte pentru viitor. Pentru infractorii care fac politică la vârf, aceste măsuri sunt ineficiente. Trebuie întotdeauna pedeapsa maximă și cu executare.
  • 0 (4 voturi)    
   @ " și cu executare "... (Joi, 9 februarie 2017, 11:17)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Barthales

   ... a la Constantin Brincoveanu .
  • +5 (7 voturi)    
   Bineinteles ca trebuia cu executare (Joi, 9 februarie 2017, 11:40)

   R.A.Muresan [utilizator] i-a raspuns lui Barthales

   Deci seful unui grup infractional organizat primeste pedeapsa cu suspendare iar noi iesim acum in strada ca se le aparam celor 5 judecatori buni la suflet independenta.
   Ieri, CSM-ul, sarind peste avertisment, a exclus-o din rindul magistratilor pe judecatoarea care l-a condamnat pe mafiotul Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare -- e vorba de Camelia Bogdan --, explicatia oficiala fiind ca ar fi incalcat prevederile referitoare la regimul incompatibilitatilor si interdictiilor. Asta in vreme ce in piata sint oameni care striga din zapada #REZIST.
   Tariceanu, seful unui alt grup infractional organizat, anchetat in dosarul unui mega-tun privind retrocedari frauduloase umbla liber si ne da lectii de democratie de la tribuna parlamentului.
   Ne miram apoi ca mafiotii au in tara asta elevi silitori in partidele corupte, in presa si academie: justitia ii mingie pe toti raufacatorii astia pe burta iar ei rigiie nevinovat pe toate posturile aservite.

   Romania, trezeste-te. Justitia isi face treaba ori primeste ceea ce merita. Oamenii din strada chiar nu pot face (si) treaba justitiei. Cu totii vrem democratie iar democratia inseamna egalitate in fata legii, insa nu strada e aceea care face dreptate.
 • +5 (7 voturi)    
  Tepes (Joi, 9 februarie 2017, 11:03)

  Darkstalker [utilizator]

  Este inadmisibil sa avem un om care ocupa functia de Presedinte al Camerei Deputatilor, cu o condamnare penala recenta la activ. Nu pot sa inteleg de ce poporul roman a ajuns in halul asta de degradat mental incat sa permita scursurilor astora sa isi bata joc de ei in felul asta. Imi vine sa urlu de nervi cand vad de ce sunt capabili "fratii" mei romani. Aveti noroc ca nu mai exista sansa sa se intoarca un Tepes Voda ma nenorocitilor, ca v-ar invata ala in scurt timp ce inseamna sa fii un om cinstit si corect.
 • +4 (4 voturi)    
  Batrinii daci ar fi spus: (Joi, 9 februarie 2017, 11:07)

  colibasi [utilizator]

  Pe cine nu lasi sa 'moara', nu te lasa sa traiesti!
 • +4 (4 voturi)    
  Continuitate (Joi, 9 februarie 2017, 11:31)

  hamangiu [utilizator]

  Abuz de autoritate si influenta....doi ani cu suspendare in speranta indreptarii infractorului...se vede cu ochiul liber...nu s-a indreptat.
 • +2 (2 voturi)    
  Lasati-ma sa fur (Joi, 9 februarie 2017, 13:46)

  Baciu Moldovan [anonim]

  Uite ca scopul educativ si preventiv al pedepsei, prevazut de art. 52 din Codul penal anterior, poate fi atins si fara executarea in regim de detentie a pedepse NU A FOST ATINS, nici nu cred ca a fost luat in seama de Draknea.
 • +2 (2 voturi)    
  S-a creat un precedent. (Vineri, 10 februarie 2017, 11:26)

  cerceteaza [utilizator]

  Motivele acuzarii lui Dragnea sunt perfect aplicabile lui Basescu, care, pentru obtinerea unui folos personal si folosindu-se abuziv de autoritatea lui a indemnat lumea sa NU iasa la vot, ba mai mult, a obtinut sprijinul lui Victor Orban pentru influentarea populatiei maghiare sa nu iasa la vot (Cum de-altfel s-a si intamplat).
  Cine va inainta o plangere impotriva lui Basescu, Dragnea, cineva din PSD, sau oricare cetatean, il va condamna pe Basescu in aceleasi conditii ca pe Dragnea, poate chiar mai rau, Basescu avand circumstante agravante.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by