Ministrul roman al Apararii, Mihnea Mooc, a avertizat ca Rusia provoaca o “degradare constanta” a securitatii flancului estic al NATO, dar si-a exprimat increderea ca Donald Trump nu va slabi alianta nord-atlantica, scrieThe Irish Times.

De la anexarea Crimeii in 2014, Rusia a trimis mii de soldati in plus in peninsula impreuna cu avioane de lupta, nave de razboi si sisteme de rachete complexe, alarmand tarile din sud-estul Europei.

Analistii spun ca Rusia militarizeaza Crimea in Marea Neagra si enclava Kaliningrad in Marea Baltica pentru a opri potentialii adversari sa aiba acces sau sa trimita intariri in aceste zone strategice in timpul unei viitoare crize, scrie publicatia citata.

Motoc vorbeste despre “o degradare constanta in climatul de securitate de-a lungul flancului estic al NATO” in ultimii doi ani.

“Sisteme militare avansate, chiar strategice, sunt desfasurate, probabil chiar in aceste momente, in Crimeea. Si aceasta este doar o componenta a ceea ce este evident o majora intarire militara a prezentei Rusiei in Marea Neagra”, a declarat oficialul roman The Irish Times.

“Crimeea anexata ilegal are potentialul sa se transforme intr-un ‘Kaliningrad mai mare’ sub ochii nostri si, de asemenea, intr-o trambulina pentru trimiterea de forte, mai ales in estul Mediteranei”, a spus Motoc.

“Romania nu este doar in prima linie dintre tarile NATO, ci este si unul dintre cei mai importanti piloni ai flancului sudic al NATO”, spune Jonathan Eyal, director international al Royal United Services Institute din Londra.

“De asemenea gazduieste una dintre cele mai importante instalatii militare”, a adaugat el, facand referire la scutul anti-racheta pe care Rusia il vede drept o amenintare strategica.

“Unii considera ca, pentru administratia Trump, aceasta ar putea fi o zona care ar putea fi folosita ca moneda de schimb intr-o noua intelegere cu Rusia”, a adaugat el.

Motoc a respins insa ingrijorarile ca Trump ar putea reduce mult implicare SUA in apararea Europei si a spus ca “parteneriatul strategic romano-american este prea puterni, prea adanc pentru a nu fi dus mai departe si chiar intarit”.