Avertizarea cod galben de vant a fost ridicata, vineri seara, pentru Bucuresti si 13 judete din vestul si sudul tarii, fiind mentinuta pentru celelalte 28 de judete, pana sambata, la ora 02.00.

Cod galben de vantFoto: Administratia Nationala de Meteorologie

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, citata de News.ro, de vineri seara pana sambata, la ora 02.00, raman sub avertizare cod galben judetele Constanta, Tulcea, Braila, Galati, Vrancea, Bacau, Vaslui, Iasi, Neamt, Botosani, Suceava, Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Maramures, Satu Mare, Mures, Cluj, Alba, Hunedoara, Caras-Severin, Gorj, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova si Buzau.

Vantul va prezenta intensificari temporare in zonele de munte, precum si in Moldova, Dobrogea si in nord-estul Munteniei, cu viteze la rafala ce vor depasi 55-65 de kilometri pe ora si pe arii restranse 70-75 de kilometri pe ora. Pe crestele inalte ale Carpatilor Meridionali si de Curbura, rafalele vor mai atinge 90 de kilometri pe ora, spulberand puternic zapada si reducand semnificativ vizibilitatea.

Zonele de munte ale judetelor Neamt si Suceava sunt sub avertizare cod portocaliu de viscol pana la ora 22.00. De asemenea, pana la ora 20.00 sunt sub avertizare cod portocaliu si zonele de munte ale judetelor Caras-Severin, Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures, Buzau, Prahova, Arges si Dambovita.

In judetele avertizare cu cod portocaliu, la peste 1.700 de metri altitudine, vor fi intensificari ale vantului, care la rafala vor depasi 90 de kilometri pe ora, viscolind ninsoarea si determinand reducerea vizibilitatii sub 50 de metri.

La munte si in Moldova, iar pe arii restranse si in Transilvania vor mai fi ninsori, in general slabe cantitativ.

In a doua parte a noptii de vineri spre sambata si pe parcursul zilei de sambata, vantul se va diminua semnificativ in intensitate, dar va mai avea unele intensificari in zona montana, mai ales pe crestele inalte, spulberand temporar zapada.

Vremea va fi in racire, temperaturile nocturne vor fi sub pragul de inghet in toata tara si indeosebi in Transilvania si Maramures va fi ger, potrivit ANM.