Laboratorul de Neurostiinte Cognitive al Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca a lansat, in premiera nationala, Registrul Gemenilor Romani, cu scopul de a derula cercetari si studii de genetica comportamentala, informeaza Mediafax.

GemeniFoto:

Seful Laboratorului de Neurostiinte Cognitive al Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca, Andrei Miu, a declarat, luni, presei, ca studiile gemelare ajuta specialistii sa inteleaga in ce masura diferentele interindividuale, precum personalitatea, inteligenta, reactivitatea emotionala si riscul pentru psihopatologie, depind de ereditate si sunt modelate de mediu.

"Am lansat Registrul Gemenilor Romani, primul de acest fel la nivel national, care este o arhiva, o baza de date in care speram sa se inscrie cat mai multi gemeni din Romania, care doresc sa participe la cercetari de genetica comportamentala. Cercetarile in acest domeniu depind de un astfel de registru. Genetica comportamnetala este un domeniu de frontiera care se ocupa cu studierea contributiei genelor si mediului la ceea ce face diferenta intre oameni. Studiile gemelare ne ajuta sa intelegem in ce masura diferentele interindividuale, cum ar fi personalitatea, inteligenta, reactivitatea emotionala si riscul pentru psihopatologie, depind de ereditate si sunt modelate de mediu. Daca vrem ca Romania sa progreseze cu cercetarea in acest domeniu foarte competitiv, de ultima ora, avem nevoie de un astfel de registru", a spus Miu.

Potrivit acestuia, studiile gemelare presupun esantioane mari, de sute sau mii de perechi de gemeni care trebuie sa aiba diferite caracteristici, sa fie atat gemeni monozigoti, adica identici, cat si dizigoti, adica neidentici, dar care sa aiba acelasi sex.

"Registrul ne permite sa identificam, sa inregistram gemenii din Romania dispusi sa participe la studii gemelare. Speram sa includem, in prima faza, in decursul unui an, cateva sute de perechi de gemeni, care sa se inscrie in registru, dupa care vom incepe studii specifice. Suntem interesati, pentru inceput, de gemeni adolescenti si adulti, iar ulterior vom trece si la inregistrarea copiilor. Toate datele stocate sunt anonime si confidentiale. Este un proiect pe termen lung, de anvergura nationala, speram sa convingem gemenii din toata tara sa se inscrie. Astfel de registre gemelare sunt in multe tari, inclusiv in cele din jurul Romaniei, dar si in SUA sau Australia. In total, sunt peste 1,5 milioane de gemeni care au acceptat sa servesasca stiinta si sa participe la astfel de cercetari", a mai spus Andrei Miu.

Acesta a adaugat ca studiile gemelare care vor fi derulate la Cluj-Napoca se vor focaliza, in principal, asupra emotiilor la om si asupra mecanismelor biologice implicate in generarea emotiilor.

"Folosim metode din neurostiintele cognitive pentru a studia ce se intampla in creier si corp atunci cand traim emotii. Rezultatele studiilor vor fi explicate participantilor si apoi publicate. Ceea ce aflam pe gemeni e valabil si extrapolat la populatia generala, pentru ca gemenii fac parte din populatia generala, dar au doua caracteristici importante de care oamenii de stiinta profita pentru a masura contributia genelor si mediului. Una este ca gemenii sunt conceputi si se dezvolta intrauterin in acelati timp, mediul prenatal fiind identic, ceea ce nu se poate spune despre fratii din sarcini singulare si care se nasc la decalaj in timp, iar a doua caracteristica este ca avem doua varietati de gemeni - monozigoti, identici din punct de vedere genetic, cu ADN identic, si dizigoti, gemeni pe jumatate similari. Gemenii sunt unici pentru cercetarile de genetica comportamentala", a afirmat seful Laboratorului de Neurostiinte Cognitive al Facultatii de Psihologie din cadrul UBB.

La randul sau, Mirela Bilc, membra in echipa Registrului Gemenilor Romani, a declarat ca gemenii care doresc sa se inscrie in Registrul Gemenilor Romani vor completa si un pachet de chestionare privind trasaturile psihologice si caracteristicile biomedicale pentru a se putea obtine un profil general al lor.

"Vom incerca sa identificam caracteristici de personalitate, in ce masura prefera activitatile cu alti oameni. Apoi vom dori sa aflam date despre inaltimea lor, greutatea, probleme medicale curente. Ulterior vom reusi sa cream un profil general al lor, care este util cercetatorilor", a spus Bilc.

La nivel national, se inregistreaza 32 de gemeni la 1.000 de nou-nascuti, din care o treime sunt gemeni monozigoti.