Premierul Dacian Ciolos s-a intalnit, la Timisoara, cu omologul sau sarb, Aleksandar Vucic, aflat in vizita in Romania la invitatia sa, se arata intr-un comunicat al Guvernului. In cadrul intrevederii, seful Guvernului de la Bucuresti a reconfirmat sprijinul Romaniei pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeana, ca membru deplin, dar si in ceea ce priveste gestionarea crizei refugiatilor, protectia frontierei comune si combaterea amenintarilor teroriste la nivel regional.

"Ne-am intalnit la Timisoara si nu la Bucuresti pentru ca aici suntem mai aproape unii de altii, chiar si fizic. Am vrut sa dam un semnal ca aceasta relatie dintre Serbia si Romania este una consistenta, de lunga durata, dincolo de durata guvernelor, dincolo de culorile politice. Serbia si Romania au potential si trebuie sa devina si parteneri economici cu consistenta si pe viitor (...) Vreau sa il asigur pe Aleksandar Vucic de intreg sprijinul Romaniei in aderarea la UE. Serbia a facut eforturi vizibile si semnificative, in aceasta ultima perioada, in procesul de pregatire a aderarii si stiu acest lucru nu doar din rapoartele UE, dar si din discutii cu cei de la Bruxelles. Suntem gata sa impartasim din experienta noastra - mai buna, mai putin buna - cu Serbia pe acest subiect, dar si pe alte subiecte", a declarat premierul roman.

Cei doi oficiali au discutat despre consolidarea relatiei economice si a contactelor umane romano-sarbe, fiind evidentiata importanta implementarii proiectelor de cooperare transfrontaliera in cadrul Instrumentului de Pre-aderare (IPA) II, ca o componenta de succes a cooperarii intre Romania si Serbia. In context, a fost punctata posibilitatea construirii unei autostrazi care sa lege Romania de Serbia.

"Trebuie sa ne gandim, intr-un fel structurat pe viitor, si la interconectarea dintre Serbia si Romania din punct de vedere al infrastructurii. Si am discutat ce putem face si in viitor. Sigur, noi avem un Master Plan deja aprobat care, din pacate, in momentul de fata nu prevede o autostrada de legatura spre Belgrad, dar prevede un drum national, pe cand cealalta parte sarba prevede o autostrada. O sa analizam si noi posibilitatea de a adapta lucrurile", a mai spus Ciolos.

A mai fost abordata situatia comunitatii romanesti din Serbia, fiind convenita intensificarea dialogului pe aceasta problematica.

In paralel cu dialogul la nivel de prim-ministri, au avut loc convorbiri sectoriale bilaterale intre ministrii economiei, internelor, muncii, externelor/integrarii europene si pe probleme legate de situatia minoritatilor. Cu aceasta ocazie, au fost semnate trei documente bilaterale, si anume: Protocolul intre Ministerul Afacerilor Interne din Romania si Ministerul Afacerilor Interne din Republica Serbia privind constituirea si activitatile patrulelor comune de-a lungul frontierei de stat comune, Declaratia comuna privind sprijinul Romaniei pentru integrarea europeana a Serbiei si Declaratia comuna in domeniul muncii si a politicilor sociale.

Seful Executivului de la Bucuresti a fost insotit, in cadrul vizitei la Timisoara, de ministrii Ioan Dragos Tudorache, Lazar Comanescu, Dragos Pislaru, Costin Borc si Maria Ligor.