Gruparile paramilitare irakiene sprijinite de Iran au lansat ofensiva asupra pozitiilor Statului Islamic de la vest de Mosul, ajutand campania militara de recucerire a orasului, transmite Reuters.

Operatiunea are loc intr-o zona apropiata de Turcia - si unde traieste o populatie turcmena importanta - ceea ce va cauza probabil agitatie la Ankara.

Militiile siite, cu mii de luptatori antrenati de Iran si caliti in batalii, vor fi o adaugire militara importanta la ceea ce va fi probabil cea mai mare batalie din Irak de la invazia americana din 2003.

Dar sosirea lor pe campul de lupta intr-una dintre cele mai diverse etnic parti a Irakului creeaza si ingrijorari pentru tarile occidentale ce sprijina ofensiva guvernamentala irakiana.

Acestea se tem ca ca luptatorii siiti ar putea afecta locuitorii din zonele predominant sunite.

Militiile, cunoscute ca Hashid Shaabi sau Fortele Populare de Mobilizare, au anuntat vineri ca terminat pregatirile pentru ataca Tal Afar, o fortareata a Statului Islamic, dinspre pozitiile lor din Qayyara, aflate la sud de Mosul.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a spus miercuri ca tara sa, care are soldati pe teritoriul irakului la nord de Mosul, va lua masuri daca va exista un atac la Tal Afar.