UNJR ii cere premierului Ciolos sa vina cu o solutie la problema salariilor magistratilor si acuza ministrul justitiei ca a provocat  criza, haos institutional si conflict intre puterile statului

de DT     HotNews.ro
Miercuri, 5 octombrie 2016, 15:48 Actualitate | Esenţial


Dana Girbovan
Foto: Agerpres
Presedinele UNJR, Dana Girbovan, i-a transmis, miercuri, o scrisoare deschisa premierului Dacian Cilos in care ii solicita sa propuna o solutie la problema salariilor magistratilor pe care sa o discute joi la intalnirea de la sediul CSM. Magistratii vor ca ordonanta prin care s-au marit salariile profesorilor si medicilor sa li se aplice si lor, insa guvernul se opune pe motiv ca aplicarea hotararilor judecatoresti la toti magistratii ar duce la o crestere a salariilor acestora cu 18%. Girbovan o acuza pe Raluca Pruna, ministrul justitiei, ca "prin atitudinea sfidatoare" ar fi provocat o criza si haos institutional.
 • De notat ca magistratii si-au camuflat revendicarile pur salariale intr-un asa numit Memorandum al problemelor din justitie, insa la ultimele negocieri cu reprezentantii Guvernului s-a discutat, la fel ca in scrisoarea de mai jos, doar problema banilor.
Redam mai jos integral scrisoarea deschisa trimisa premierului Dacian Ciolos de presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Girbovan:

"Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) va solicita sa transmiteti prin Ministrul Justitiei Raluca Pruna o propunere de solutie pentru iesirea din actuala criza cauzata de adoptarea OUG 43/2016 si de existenta a numeroase probleme in sistemul judiciar, sintetizate in “Memorandumul privind justitia”, pentru intalnirea pe care o vom avea pe data de 06.10.2016 la Consiliul Superior al Magistraturii.

1. Va scriem direct deoarece dialogul cu reprezentantii Guvernului pe care il conduceti, fie in cadru organizat, fie prin declaratii publice, nu a condus la o solutionare a crizei, in conditiile in care reprezentantii Guvernului isi fundamenteaza pozitia pe o mentalitate institutionala profund eronata, care plaseaza practic sistemul de justitie in subordinea Executivului.

Justitia, potrivit Constitutiei, este o putere in stat alaturi de Executiv si Legislativ, ceea ce inseamna ca intreg corpul magistratilor formeaza unul dintre cei trei piloni pe care este asezat statul de drept.

Comparatia, asadar, facuta de reprezentanti ai Guvernului intre magistrati, care sunt o putere de sine statatoare, cu diverse sectoare bugetare din subordinarea Executivului este profund eronata ca principiu, iar o astfel de mentalitate a condus la tipul de conflict instititutional pe care-l avem azi intre puterea Executiva si Judecatoreasca.

Acest conflict a fost generat in special de actiunile Ministrului Justitiei Raluca Pruna care, pe langa neintelegerea modului cum functioneaza institutiile intr-un stat de drept, a gestionat in mod total neprofesionist relatia cu magistratii si personalul auxiliar, evitand sa discute in mod real problemele ridicate de acestia. In locul unei abordari focalizate pe solutii la problemele ridicate, aceasta a recurs, in mod inadmisibil, la un discurs manipulatoriu, incompatibil cu demnitatea pe care o ocupa.

2. La sfarsitul intalnirii pe care am avut-o pe data de 23 septembrie am agreat cu Ministrul Justitiei Raluca Pruna ca se va consulta cu dumneavoastra si cu restul ministrilor si va avansa o propunere din partea Guvernului de iesire din aceasta criza. Aceasta nu doar ca nu a venit cu o astfel propunere, ci, mai mult, prin interviul pe care l-a avut pe data de 29 septembrie a amplificat si mai tare conflictul pe care l-a generat.

La aceasta s-au adaugat “raspunsurile” pe care le-a dat ieri unor publicatii, unde Ministrul Pruna a scos in evidenta pensiile pe care unele persoane care au lucrat un magistratura le-ar avea. Pe langa faptul ca discutia despre pensii nu are legatura cu problema de fata, legata de OUG 43/2016, informatiile transmise publicului nu au la baza date detinute de Ministerul Justitiei, dupa cum declara chiar aceasta institutie.

E important de notat ca pe data de 20 septembrie, cu trei zile inaintea intalnirii cu reprezentantii magistratilor, Ministrul Pruna a scris un mesaj pe Facebook prin care a introdus in discutii o serie de chestiuni ce nu aveau legatura cu actuala criza dintre puterea Executiva si Judecatoreasca. Acum, tot cu trei zile inaintea intalnirii din 6 octombrie, Ministrul Pruna face apel la alte informatii incomplete si inexacte cu scopul de a ascunde problema de fond cauzata de ordonanta de urgenta pentru care si-a dat acordul.

Ministrul Justitiei arata prin acest comportament ca nu e un partener de discutii de buna credinta si compromite pozitia Executivului in discutiile cu puterea Judecatoreasca.

Este inadmisibil ca Ministrul Justitiei sa continue sa manipuleze opinia publica, insinuand ca drepturile recunoscute prin hotarari judecatoresti se situeaza in afara legii si ca acestea ar putea fi analizate distinct de drepturile recunoscute de lege.

OUG 20/2016 a avut ca scop inlaturarea inechitatilor salariale existente in sistemul public, prin egalizarea acestora la nivelul cel mai mare in plata in functii similare.

Dupa adoptarea acestei ordonante de urgenta, Ministrul Justitiei Raluca Pruna – persoana care emite ordinele de salarii pentru judecatori si care se presupune ca si cunoaste continutul acestora – constata ca salariile cele mai mari in plata cuprind drepturi recunoscute prin hotarari judecatoresti si ca acest cuantum in plata nu ar fi fost avut in vedere de Guvern in momentul adoptarii ordonantei.

In loc sa isi asume aceasta eroare, Ministrul Muncii Dragos Pislaru, secondat de Ministrul Justitiei Raluca Pruna, acuza judecatorii de “rea credinta” si interpretare abuziva. Cel putin Ministrul Pislaru a avut decenta sa retracteze acele afirmatii.

Mai grav, Guvernul a adoptat o noua ordonanta de urgenta, 43/2016, care agraveaza situatia, pentru ca prevede in mod explicit ca “pentru stabilirea nivelului maxim al salariului de baza/indemnizatiei de incadrare din cadrul institutiei sau autoritatii publice respective, se iau in considerare numai drepturile salariale prevazute in actele normative privind salarizarea personalului platit din fonduri publice si nu se includ drepturile stabilite sau recunoscute prin hotarari judecatoresti”.

Cu alte cuvinte, Guvernul admite ca legea poate fi disociata de hotararile judecatoresti, care nu fac altceva decat sa aplice legea si sa restabileasca legalitatea atunci cand legea este incalcata.

Daca Ministrul Justitiei – care avizeaza legalitatea actelor Guvernului – are asemenea carente in intelegerea unor chestiuni fundamentale de drept si separatie a puterilor, este de neimaginat cum nimeni din Guvern nu a inteles gravitatea si enormitatea unei asemenea prevederi in OUG 43/2016, care nu face altceva decat sa nege rolul fundamantal al judecatorului de a “rosti legea”.

Disociind drepturile prevazute de lege de drepturile recunoscute prin hotararile judecatoresti pronuntate in numele legii, Guvernul scoate prin OUG 43/2016, de fapt, puterea judecatoreasca in afara legii.

3. Atitudinea ministrului Raluca Pruna de a-i trimite pe magistrati la Ministerul Muncii pentru problema salariala reflecta nu doar dispretul acesteia fata de corpul magistratilor, ci si dispretul fata de lege si atributiile pe care le are ca ministru al justitiei.

Problema ridicata de magistrati nu este una de “oportunitate”, deoarece nu negociem mariri de salarii, asa cum in mod nefondat si manipulatoriu se repeta in spatiul public.

Problema pe care o ridicam este de “legalitate”, pentru care Ministrul Justitiei Raluca Pruna trebuie sa raspunda. Eschivarea permanenta a domniei sale arata ca evita sa isi asume raspunderea ce ii revine in calitate de ministru al justitiei.

Mai mult, este important de retinut ca magistratii nu au contracte de munca, nu sunt supusi legislatiei muncii si nu au angajator in sensul Codului muncii, motiv pentru care Ministerul Muncii nu este un partener de dialog pentru noi in rezolvarea acestei crize.

4. Un alt aspect este manipularea opiniei publice cu privire la salariile judecatorilor, reprezentantii Guvernului indicand salarii de peste 10.000 de lei, insinuand ca acestea ar fi norma. In realitate, marea majoritate a judecatorilor activeaza la instantele de fond, unde salariile sunt intre 3.500-8.000 de lei.

In acelasi timp insa, salarille juristilor din Ministerul Justitiei sunt egale sau mai mari decat cele ale judecatorilor de la curtile de apel, iar asimilatii judecatorilor din cadrul ministerului au salarii ce depasesc 12.000 de lei.

Ipocrizia Ministrului Justitiei Raluca Pruna – cu scopul de a induce cetatenilor imaginea ca magistratii ar fi bugetari de lux – este intolerabila, in contextul in care Romania aloca pentru instante unul dintre cele mai mici bugete pe cap de locuitor din Uniunea Europeana.

Agresivitatea declaratiilor ministrei Pruna si atitudinea sfidatoare a acesteia fata de puterea Judecatoreasca, precum si amenintarile voalate pe care le-a transmis, au condus – pe fondul unor probleme acute din sistem – la actuala criza.

Pana in acest moment peste 60% din instante au adoptat “Memorandumul privind justitia” care cuprinde, punctual, chestiuni esentiale pentru buna functionare a justitiei intr-un stat de drept, inclusiv eliminarea inechitatilor salariale.

In acelasi timp, zeci de instante au adoptat si alte forme de protest fata de atitudinea publica sfidatoare a Ministrului Justitiei Raluca Pruna in raport cu judecatorii. De asemenea, sute de grefieri se alatura protestelor.

In acest context, Ministrul Justitiei Raluca Pruna continua o atitudine de fronda fata de sistemul judiciar, refuzand cu obstinatie o implicare adecvata pentru aplanarea acestei crize pe care ea insasi a generat-o.

Am dat timp Guvernului pe care il conduceti sa analizeze situatia si sa vina cu o propunere de solutie pentru a-si corecta propria greseala, lucru care pana acum nu s-a intamplat.

Va solicitam public sa veniti cu o propunere de solutie pentru iesirea din actuala criza, pe care sa o putem analiza pe data de 6 octombrie.

Ceea ce ramane dupa acest ministru al justitiei este un haos institutional si un conflict intre puteri care va fi decontat de toti cetatenii ce se adreseaza justitiei. Speram ca Guvernul sa inteleaga gravitatea situatiei si sa vina cu o solutie de reintrare in legalitate si iesire din aceasta criza institutionala.

Va asiguram de intreaga noastra deschidere pentru solutionarea acestei crize cat mai curand posibil. "


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2892 vizualizari

 • +29 (33 voturi)    
  chiar ma gandeam ce mai face DANA (Miercuri, 5 octombrie 2016, 15:54)

  coloneze [utilizator]

  draga noastra cu salariile acelea mari, tot mai vreti bain?
  • +8 (8 voturi)    
   Cine acopera hotii (Miercuri, 5 octombrie 2016, 16:57)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui coloneze

   Vrea sa fie platit. Cam asta e Justitia la noi
 • +18 (26 voturi)    
  Nesimti_ii ! (Miercuri, 5 octombrie 2016, 15:58)

  AdrianSangeorzan [anonim]

  Ce nesimti_i de judecatori ! Au pensii de peste 1 miliard de lei vechi,salarii de sute de milioane si mai vor 18 %....nesimti_ii !
  Daca ar fi justitie as fi de acord dar nu a fost si nu este !
  Daca justitia isi facea treaba corect nu mai puteau fura polit_icienii si acolitii lor ....
  Medicii si profesorii care au max 10 % din salariile judecatorilor ce sa zica saracii?
  Rusine !
 • -9 (11 voturi)    
  S-a (Miercuri, 5 octombrie 2016, 16:01)

  cu5clase [utilizator]

  dat cu pearja de pamant.
 • +13 (17 voturi)    
  nestiutor sincer (Miercuri, 5 octombrie 2016, 16:04)

  mita sucila [utilizator]

  nu pare INCA o presiune pe guvernul Ciolos, venita dinspre PSD, manevra asta ?
  Care sunt oamenii tinta din justitie capabili sa subrezeasca atmosfera asta si asa prea incinsa?
 • +3 (3 voturi)    
  Crizaaa :))) (Miercuri, 5 octombrie 2016, 16:04)

  MenInBlack [utilizator]

  https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xla1/v/t1.0-9/14502776_1698857540433040_5980684418562158207_n.jpg?oh=5eee0ceec2e7a2d2867b932b95504151&oe=5877B501&__gda__=1483977935_863ea4501ebd1755eaf3b0a9cfe870bc
 • +21 (31 voturi)    
  Dar... (Miercuri, 5 octombrie 2016, 16:06)

  mihg [utilizator]

  Doamnei acesteia nu-i este putina rusine ca magisratii sunt considerati speciali fata de ceilalti cetateni? Cand o sa vina cu propunerea de a fi eliminate pensiile speciale din Justitie? Iar ca sa fim cat mai exacti, salariile si beneficiile celor din Justitie sunt actualmente colosale fata de majoritatea celorlalte catogorii. Deci se poate discuta de o eventuala micsorare...nu crestere.
  • -12 (20 voturi)    
   Cois (Miercuri, 5 octombrie 2016, 16:18)

   cu5clase [utilizator] i-a raspuns lui mihg

   pensiile vin la pachetul de 'angajare' al magistratului care nu are voie de alte venituri de-a lungul carierei, N-ai vrea ca unul de-ti-l judeca pe ala de te-a violat cu perversiuni sa fie platit la nivelul unui profesor debutant, ori ba ?
   • +4 (4 voturi)    
    Imi pare rau... (Miercuri, 5 octombrie 2016, 17:00)

    mihg [utilizator] i-a raspuns lui cu5clase

    Ca poate ti s-au intamplat asemenea lucruri la care te referi in comentariu :), dar nu cred ca se pune problema ca un magistrat sa primeasca salariul unui profesor debutant. Legat de ce-am zis cu scaderea salariului, se poate traduce prin a avea bun simt si sa nu mai ceara mariri...momentan. Si o rugaminte mai am si eu, aceea de a nu-mi jigni inteligenta comparand mere cu pere!
    • -5 (5 voturi)    
     Cu (Miercuri, 5 octombrie 2016, 18:25)

     cu5clase [utilizator] i-a raspuns lui mihg

     tot respectul, nici n-am gasit inteligenta ca sa am ce jigni. Vad ca tu si alti trepadusi va (re)definiti bunul simt ? Care-i forma si continutul, si din ce pozitie il definesti ? Sa nu ma iei plugare ca esti contribuabil spetit de stat, plata impozitilor sunt o obligatie pentru toata lumea.
   • +1 (1 vot)    
    Pretentiile magistratiilor = adevaratul VIOL (Miercuri, 5 octombrie 2016, 20:26)

    OviCti [utilizator] i-a raspuns lui cu5clase

    Oamenii de calitate nu au nevoie de miliarde sa se comporte ca atare.
    In borfasi poti sa bagi bani cu pompa ca tot degeaba.
    "Viol cu perversiuni" e discriminarea invatamantului si a sanatatii fata de "specialii" astia.
 • +6 (10 voturi)    
  Salariile NU s-au marit (Miercuri, 5 octombrie 2016, 16:18)

  aniod [utilizator]

  La cadrele didactice universitare s-a introdus vechimea in salariul de baza si acesta se numeste noul salariu.
  Apoi, norma didactica s-a marit, deci rezulta o SCADERE de salariu!
 • +16 (18 voturi)    
  sunt curios si de pensiile intre 30000 si 100000 (Miercuri, 5 octombrie 2016, 16:18)

  doejohn [utilizator]

  La privat indiferent de pozitie, maturator de strada sau CEO de multinationala, daca nu iti faci bine treaba esti data afara.

  Asta ti se intampla indiferent de ce salariu ai. Daca tu te consideri bun si ti se pare ca meriti bani mai multi pe ce munca depui, iti dai demisia de la privatul x si te duci la privatul y si-ti negociezi salariul.

  Asa si cu judecatori astia, ar trebui sa-si faca bine jobul indiferent de salariu, si daca e mic, si daca e mare. Iar daca nu sunteti multumiti de salariu, sa-si dea demisia, au o meseria liberala, si sa mearga in privat, pot lucra ca avocati, sa vada ce usor se castiga banii la valoare lor.
 • +13 (17 voturi)    
  Nimic in plus (Miercuri, 5 octombrie 2016, 16:21)

  ICosmin [utilizator]

  Faina manipularea asta cu salarii de 3500 - 8000 de lei. Pai ordonanta asta nu va aduce salariile medicilor si ale profesorilor la un nivel ceva mai echitabil?
  Sper sa nu va dea nimic. Din punct de vedere constitutional, guvernul este puterea executiva si imparte banii cum crede de cuviinta (poate sa si ia, ca in 2010, daca anterior a dat prea mult).
  E o masura echitabila, ca, daca ar fi dupa corectitudine, in urmatorii 10 ani ar trebui sa aveti salarii de 2000 - 2500 de lei ca sa platiti pentru dezmatul de care v-ati bucurat pana acum.
 • +12 (14 voturi)    
  o da (Miercuri, 5 octombrie 2016, 16:22)

  Adicj [utilizator]

  Alta manevra PSD-ista. Nesimtitilor.
 • +16 (18 voturi)    
  Deci ramura PSD-PCR a judecatorilor! (Miercuri, 5 octombrie 2016, 16:24)

  Marionette [utilizator]

  Judecatorii care au permis nedreptatile si jaful din ultimii 27 de ani sunt acum, ca nu mai e PSD-PCR la putere, nemultumiti de salariile si pensiile de un miliard pe luna?
  Deci bine e doar cand PSD-PCR jefuieste!
  Oare ar fi imoral ca la astia un echipaj SRI sa le dea sa bea plutoniu? Nu le ajunge cat au jefuit? Tot cu capul deasupra vor?
 • +14 (18 voturi)    
  Cate dosare grele ati solutionat dvs ? (Miercuri, 5 octombrie 2016, 16:25)

  bran [utilizator]

  1 miliard ron este bine pe luna ca magistrat ? Vreti mai mult ? Poate si un avion particular la fiecare magistrat , ce mai doriti stimata doamna ? Pensiile speciale sa se dubleze in cazul magistratilor ? Tineti-va banii , o sa aveti nevoie de ei in viata de apoi ! Nu stiu daca va vor ajunge cand veti ajunge in i - d. O sa aveti o experienta unica pe acolo , asa ca strangeti si mai multi bani !
 • +9 (9 voturi)    
  Magistrati corupti (Miercuri, 5 octombrie 2016, 16:48)

  BogdanBogdan [anonim]

  E plina tara de magistrati corupti care au ajuns in functie tot prin spagi (poate sunt maxim 1% care nu intra in aceasta categorie) si care daca ii iei la bani marunti in materie de drept se pierd cu firea pentru ca habar nu au despre materia pe care ar trebui sa o stapaneasca dumnezeieste. Se cred niste zei pe pamant si impart dreptatea ca la piata, adica cine da mai mult. Interpreteaza legile pe bunul lor plac, in special codul civil care e defapt ca o formula matematica. Ei hotarasc ca 1+1=3 pe cand in codul civil zice clar, ca lumina zilei, ca 1+1=2.

  Si tot ei doresc mariri de salarii. Lua-i-ar naiba sa-i ia de mafioti in robe negre.

  Sa aiba parte de sanatate ei si mostenitorii lor pe masura corectitudinii lor.

  Ei sunt groparii Romaniei pentru ca daca aveam o justitie care isi facea treaba nu ajungem sa fim o tara de mafioti.
 • +9 (9 voturi)    
  Ma intâi (Miercuri, 5 octombrie 2016, 16:57)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  In primul rând, Justitia din Ro e sluga mafiei. Sunteti cu toii complici la jefuirea tarii. Dar vad ca aveti tupeu!
 • +7 (7 voturi)    
  dragi cetateni de mana a doua, (Miercuri, 5 octombrie 2016, 17:43)

  yellowdog [utilizator]

  va rugam platiti pensii nesimtitie si salarii astronomice din munca voastra, a copiilor vostrii si a copiilor copiilor vostri acestor hamesiti...
 • +2 (2 voturi)    
  Dna ... (Miercuri, 5 octombrie 2016, 20:56)

  astronaut [utilizator]

  aveti putina clementa fata de actualul guvern , mai e putin si vin ai vostrii (rosietici) si va dau ei cat salariu vreti si pensii , cei care vin va lasa pe dvs sa va indestulati !!! numai sa-i VOTATI !!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by