Comisia de disciplina a Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov (SABIF) a audiat medicul de pe prima ambulanta care a intervenit in cazul lui Ioan Gyuri Pascu, a solicitat Comitetului Director sanctionarea lui si si-a declinat competenta in ceea ce priveste acuzatia de malpraxis, a declarat joi, pentru Agerpres, dr. Alis Grasu, managerul SABIF. Ea spus ca au fost identificate doua incalcari ale Regulamentului intern si fisa postului, respectiv obligatia de a folosi trusele din dotarea masinii in toate interventiile si cea care prevede obtinerea consimtamantului pacientului atat pentru tratamentul aplicat, cat si pentru refuzul de transport la spital.

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti IlfovFoto: Agerpres

''Comisia a solicitat inaintarea dosarului la Colegiul Medicilor Bucuresti. Comisia a identificat doua incalcari ale Regulamentului intern si Fisei postului, anume art. 33 din RI si art. 33 din Fisa postului. Art. 33 RI prevede obligatia de a folosi trusele din dotarea masinii la toate interventiile. Art. 33 Fisa postului prevede obligatia de a obtine consimtamantul pacientului atat pentru tratamentul aplicat, cat si pentru refuzul de transport la spital. Medicul nu are in fisa de interventie consimtamantul pacientului in ceea ce priveste refuzul de a fi transportat la spital, desi declara ca a propus acest lucru si a fost refuzat. Pentru aceste abateri, comisia a solicitat Comitetului Director al SABIF sanctionarea disciplinara a medicului, in conformitate cu prevederile Codului Muncii'', a precizat Alis Grasu.

Totodata, ea a spus ca va fi organizata o sedinta de urgenta a Consiliului Director SABIF, in vederea stabilirii sanctiunii.

Alte declaratii ale managerului Serviciului de Ambulanta Bucuresti:

  • Noi nu putem analiza decat lucrurile clare si articolele din regulament care au fost incalcate, am constatat ca nu avea cu dansa (medicul) aparatul pentru EKG.
  • Nu a trecut refuzul de internare in dosarul pacientului.
  • In dimineata in care cazul s-a produs, primul anunt l-am primit de la medicul coordonator la 5 dimineata, s-a discutat la raportul de garda, dimineata ne-am autosesizat.
  • (la prima interventie)Toti parametrii erau normali, nu se preta realizarea unei electrocardiograme.
  • (referitor la o suspiciune de malpraxis) Este o problema pe care ar trebui sa o elucideze Colegiul Medicilor corobarand datele cu examenul anatomo-patologic.
  • (intrebata daca ea ar fi facut un EKG) Da, eu as fi facut, dar eu sunt mai exagerata decat alti medici.
  • Toate masinile de consultatii la domiciliu au aparate pentru electrocardiografie, au pulsometru, tensiometru, defibrilator.
  • Nu a luat electrocardiograful. Era obligata sa le ia. Daca nu le-a luat, putea sa le ceara si ar fi fost aduse de la masina.
  • Medicul i-a propus sa mearga la spital pentru investigatii suplimentare insa dl Gyuri Pascu a refuzat, dupa cum spun medicii.
  • (ce sanctiuni poate sa primeasca): Maxim 10% din salariu pe 3 luni.
  • Doctorul lucreaza, niciodata nu a avut o abatere disciplinata.
  • Este un caz nefericit. Medicul respectiv este un medic disciplinat, care isi face datoria.
  • Prima data a fost cod verde: pacient constient, echilibrat, cunoscut cu numeoase atacuri de panica si cu diabet.