Guvernul a aprobat miercuri Strategia militara a Romaniei- Forte armate moderne, pentru o Romanie puternica in Europa si in lume. Strategia a fost analizata si aprobata in sedinta CSAT din luna mai a.c. si se incadreaza in termenul de trei luni de la aprobarea Cartei albe a apararii, stabilit prin lege, pentru avizare si aprobare, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Documentul aprobat de Executiv porneste de la abordarea extinsa a securitatii nationale, promovata in cadrul Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2015-2019, confirmand caracterul inter-institutional, in care dimensiunea de aparare se imbina si se echilibreaza reciproc cu dimensiunile diplomatica, economica si de informatii.

In elaborarea strategiei s-a avut in vedere faptul ca efortul principal se concentreaza pe asigurarea capacitatii operationale si de reactie a structurii de comanda si structurii de forte pentru apararea, prin efort propriu, a integritatii teritoriale si suveranitatii nationale si pentru participarea la misiunile de aparare colectiva a teritoriului statelor membre ale Aliantei Nord-Atlantice.

Pe baza evaluarii potentialelor riscuri si amenintari militare, Strategia militara detaliaza modul de indeplinire a misiunilor Armatei Romaniei si directiile de actiune pentru configurarea structurii de forte, in concordanta cu obiectivele politicii de aparare specificate in Carta alba a apararii. Ea contureaza principalele sarcini atribuite instrumentului militar, avand un orizont de acoperire de patru ani si o perspectiva pe termen mediu si lung.

Complementar celorlalte documente de planificare a apararii de la nivel national si departamental, Strategia militara se bazeaza pe respectarea Acordului politic national privind cresterea resurselor pentru aparare, pe implementarea prevederilor Programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 si are in vedere influentele determinate de implementarea masurilor de adaptare strategica a NATO. Intelesul principalelor concepte si al termenilor folositi in cuprinsul acestui document corespunde definitiilor prezentate in Ghidul Strategiei Nationale de Aparare a Romaniei.

Strategia militara a Romaniei a fost elaborata in baza prevederilor Legii 203/2015 privind planificarea apararii. Documentul implementeaza politica de aparare si securitate nationala, definind cadrul de dezvoltare a institutiei militare pentru apararea armata a tarii, in context aliat.

Strategia detaliaza potentialele riscuri si amenintari de natura militara, misiunile armatei si obiectivele militare nationale, capabilitatile de aparare si prioritatile realizarii acestora, structura de comanda si structura de forte ale Armatei Romaniei, precum si principii si concepte strategice si operationale.