Invitatii au venit din Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Turcia, Danemarca, Statele Unite, Franta, Austria si Romania.
Printre lectorii Scolii "Europa la rascruce - provocari neliberale, alternative liberale" s-au numarat:
- Dragos Paul Aligica - Senior Researcher la Programul F.A. Hayek pentru Studii Avansate in filosofie, politica si economie la Centrul Mercatus la Universitatea George Mason, unde preda la programul de master din cadrul departamentului de Economie. Expertiza sa academica include teoria institutionala, public choice, guvernare si sisteme economice alternative. A fost consultant pentru Programul de Dezvoltare a Natiunilor Unite, Banca Mondiala, Uniunea Europeana si USAID si si-a obtinut doctoratul in stiinte politice de la Universitatea Indiana Bloomington
- jurnalistul austriac Karl-Peter Schwarz - corespondent politic pentru ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. Studiile sale in istorie, teorie politica si transformare economica sunt influentate de Scoala Austriaca de economie. Detine un master in istorie si literatura italiana de la Universitatea din Viena, Austria.
- Pierre Garello este profesor de economie la Universitatea Aix Marseille, presedintele IES-Europe si Editor in Chief la Journal des Economistes et des Etudes Humaines. A publicat diverse articole despre economie austriaca, drept, economie (in special dreptul competitiei si drept contractual). Si-a obtinut doctoratul in economie in 1992 de la Universitatea din New York.
- Catalin Avramescu este lector la Universitatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti si docent al Universitatii din Helsinki. Domeniul sau de specializare este istoria filosofiei morale si politice (secolele XVII si XVIII). A publicat in 2009 "O istorie intelectuala a canibalismului" la Princeton University Press.
"Astfel de evenimente reprezinta o alternativa atat la cursurile obisnuite de la facultate, cat si la dezbaterile politice lipsite de substanta pe care le vedem la televizor. E imbucurator ca atat de multi oameni sunt dornici sa investeasca timp si bani pentru cultura libertatii", a declarat Catalin Avramescu.
"Este pentru prima data cand particip la Scoala de Septembrie. Imi place pentru ca ofera rara ocazie studentilor si intelectualilor din diverse tari, cu un bagaj cultural si stiintific diferit sa schimbe idei intr-un mediu liber, fara constrangeri academice sau de alte tipuri. Toate activitatile se petrec intr-o atmosfera deschisa, liberala si relaxata, ceea ce face ca evenimentul sa fie mai degraba un simpozion decat o scoala, in sensul clasic al termenului. Si asta este probabil cel mai important lucru pe care il poti obtine", a declarat Karl Peter Schwarz.