Grefierii ii raspund ministrului Justitiei: De ce aveti impresia ca suntem sclavi pe plantatie?

de M.I.     HotNews.ro
Joi, 22 septembrie 2016, 17:27 Actualitate | Esenţial


Grefierii reactioneaza la mesajul de miercuri al ministrului Justitiei Raluca Pruna, in care aceasta critica solicitarile magistratilor si ale grefierilor, afirmand ca si-ar fi dorit ca "Memorandul privind justitia" sa faca referire si la veniturile salariale ale magistratilor si grefierilor . Federatia ProJust afirma intr-un drept la replica ca bani de la stat pentru plata chiriei primesc doar grefierii care "au strict nevoie de acest beneficiu", oferind ca exemplu proaspetii absolventi repartizati in alt oras decat cel de domiciliu.

Federatia ProJust, organizatia care reprezinta interesele personalului auxiliar din instante, o acuza pe ministrul Justitiei ca a organizat o intrevedere, in data de 19 septembrie 2016, la care nu s-a prezentat si a trimis in locul sau "persoane ce nu aveau putere de decizie".

Redam in continuare in integralitate dreptul la replica "fata de materialele de presa in care sunt preluate afirmatii ale doamnei ministru Pruna Raluca" transmis HotNews joi de Federatiei ProJust.


Subscrisa FEDERATIA NATIONALA SINDICALA PROJUST, federatie reprezentativa national la nivel de ramura - justitie reprezentand interesele personalului auxiliar din instantele judecatoresti si parchetele de pe langa acestea, face urmatoarele precizari:

    Doamna ministru afirma ca grefierii ar primii ,,chirii sine-die" de pana la 600 de euro (cu referire la plafonul stabilit pentru Bucuresti).
    In schimb, iata ce nu spune doamna ministru:
    Admiterea in profesia de grefier se face prin intermediul Scolii Nationale de Grefieri (SNG). La concursul de admitere la SNG pot participa doar persoanele care detin o diploma de licenta in Drept. La concursul de admitere din luna aprilie 2016,concurenta a fost de 20,8 candidati/loc (1315 candidati pentru 63 de locuri). Cursurile SNG se desfasoara intr-un sediu comun cu Institutul National al Magistraturii.
    La absolvirea SNG, viitorii grefieri sunt repartizati, in functie de media de absolvire, pe posturile vacante pentru care au concurat de la instantele si parchetele din tara si sunt obligati sa ramana in sistemul de justitie pentru cel putin 5 ani.  Grefierii repartizati de SNG au o interdictie temporara de a fi delegati, detasati sau transferati la alte instante si parchete. Toate acestea constituie temeiul principal pentru care, similar profesiei de magistrat, se acorda prin lege beneficiul compensarii chiriei pentru grefierii care sunt repartizati in alte localitati decat cele de domiciliu si nu detin in proprietate o locuinta in acea localitate. Grefierii nu primesc in mod automat vreo suma pentru chirie, ci doar aceia care au strict nevoie de acest beneficiu si indeplinesc conditiile prevazute de lege. Cuantumul sumei care este compensata cu titlu de chirie (nici un grefier nu primeste intreaga suma, ci un anumit procent din chiria platita efectiv o achita din fonduri proprii) variaza in functie de localitatea in care isi desfasoara activitatea, cel mai ridicat cuantum fiind, in mod evident, in Bucuresti, in restul localitatilor cuantumul fiind de cateva ori mai mic decat cel din capitala. Suntem curiosi, cum un grefier proaspat absolvent al SNG ar putea sa isi desfasoare activitatea intr-o localitatea in care a fost repartizat platind din salariul mai sus aratat chiria. Poate ca doamna ministru ar dori ca grefierii sa doarma in instante cu capul pe birou.
    E important de precizat ca grefierii, sunt alaturi de magistrati, categoria de angajati careia i se aplica toate interdictiile posibile in Romania (a se vedea art.77 din Legea nr.567/2004). Astfel, nu avem voie sa desfasuram nicio alta activitate care sa poata sa ne aduca venituri suplimentare (cu exceptia activitatilor didactice).
    In acest context o intrebam pe stimabila doamna: CE ATI VRUT SA INSINUATI? De ce incercati sa loviti DIN NOU in grefieri? De ce aveti impresia ca suntem sclavi pe plantatie si nu ne este permis sa avem drepturi ?
    Personalul pe care il reprezentam a initiat o serie de proteste pentru rezolvarea problemelor acute cu care se confrunta.
    Ministerul Justitiei a organizat o intrevedere luni, 19 septembrie 2016, intrevedere la care stimata doamna ministru NU s-a prezentat. A trimis in locul sau persoane ce NU aveau putere de decizie. Asa ca am bifat o ,,plimbare" pana la sediul MJ, ,,plimbare" care pentru unii dintre noi a fost de peste 500 km, doar ca sa avem de unde sa ne intoarcem.
    Instiintam opinia publica ca in mandatul (a se citi ,,domnia") actualului ministru al justitiei a fost organizata o singura intalnire intre aceasta si reprezentantii personalului auxiliar de specialitate si ai personalului conex din instantele judecatoresti si parchetele de pe langa acestea.
    Dar cum se pare ca doamnei ministru ii place spalatul rufelor murdare in public, tinem sa aducem la cunostinta opiniei publice ,,marile¬ realizari ale actualului ministru de justitie in ceea ce priveste personalul pe care il reprezentam.
    Astfel, in timpul mandatului (a se citi, inca o data, ,,domnia") doamnei Pruna s-au reusit urmatoarele :
    - majorarea salariilor personalului contractual (muncitori, electricieni etc) si functionarilor publici din instante/parchete (manageri economici, contabili, referenti etc), acestia avand in prezent salarii superioare fata de cei care participa la implinirea actului de justitie. Exemplificam: managerii economici au salarii MAI MARI decat ale magistratilor, functionarii publici au salarii MAI MARI decat ale grefierilor, muncitorii calificati (electricieni, fochisti, etc) salarii MAI MARI decat ale grefierilor arhivari /registratori, muncitorii necalificati salarii MAI MARI decat ale aprozilor, soferilor sau agentilor procedurali. Prin urmare, stimata doamna ministru a reusit sa inoveze un sistem unic in lume, cel in care cu cat esti mai putin pregatit cu atat ai beneficii financiare mai mari. Daca doamna ministru ar putea explica care e participarea la actul de justitie al persoanelor favorizate financiar in mandatul domniei sale, atunci poate ca noi am putea sa intelegem ;
    - cum salariul personalului auxiliar a ramas nemodificat, stimata doamna a gandit(!): nu le dau bani, dar le dau de munca in plus. Prin urmare, a acceptat modificarea Regulamentului de Organizare al Instantelor Judecatoresti, statuand ca incepand cu 27 decembrie 2015, grefierii au ca atributie MOTIVAREA hotararilor judecatoresti. Astfel, in prezent cel putin jumatate din hotararile judecatoresti sunt MOTIVATE INTEGRAL de grefieri, persoane care nu cunosc rationamentul juridic pentru care a fost admisa sau respinsa o actiune, neparticipand la luarea deciziilor judecatoresti.
    - timp de 6 ani s-a lucrat la elaborarea unui Statut al grefierilor. A fost in procedura parlamentara de urgenta, era prins ca obiectiv in MCV, era aprobat de Camera Deputatilor, numai ca in Senat, initiatorul legii - Ministerul Justitiei - a venit si a solicitat RESPINGEREA acestui act normativ, ceea ce s-a si intamplat. Prin urmare, bifam o noua reusita a actualei doamne ministru: aruncarea la cosul de gunoi a sase ani de munca, doar pentru simplul motiv ca nu ii suntem dragi.
    Demisia doamnei ministru nu trebuia solicitata de magistrati, de grefieri sau de oricine altcineva. Domnia sa trebuia ca ieri, dupa ce a publicat materialul in care spunea ca cei din ,,topul¬ CSM au venit cu sugestia unui troc, sa demisioneze. Pentru ca acest troc NU i-a fost propus ieri, ci mai demult, iar la momentul cand i-a fost propus nu a iesit public sa infiereze cu manie proletara respectivul ,,troc".

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3030 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  Deja devine deranjant (Joi, 22 septembrie 2016, 17:48)

  mitg [utilizator]

  Daca grefierii sunt sclavi pe plantatie, atunci femeia (care vine la la noi sa faca curatenie in week-end) care este femeie de serviciu singura la un spital militar si are de curatat 10 saloane, 2 holuri, scarile de acces, liftul si 6 grupuri sanitare pe tura oare ce-o fi?

  E platita cu 150 lei peste minimul pe economie, si evident trebuie sa lucreze si la negru pentru ca are copii, nepoti s.a.m.d.
  • 0 (2 voturi)    
   As vrea sa vad o comparatie simpla: (Joi, 22 septembrie 2016, 18:49)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Cat primeste IN MANA in medie un invatator, un profesor si un medic in primul an de munca si cat un grefier. Atat!
   • -1 (1 vot)    
    in medie .... (Vineri, 23 septembrie 2016, 13:45)

    O.zid [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    Copilul meu e profesor, asa ca stiu EXACT ce salariu a avut in primul an. Si va asigur ca a terminat al doilea pe facultate, cu bursa, masterat ... tot tacamul. Daaaaar ..... cat castiga un invatator, un profesor, un medic din activitatile particulare? Nu spun ca e corect! Dar nici nu e corect sa silesti grefierul sa moara - la propriu, ca doar s-a intamplat - la servici, dupa 10-12 ore de munca, cu coloana facuta praf din cauza sutelor de dosare carate chiar si zilnic.
  • 0 (2 voturi)    
   femeia de serviciu - grefier (Vineri, 23 septembrie 2016, 13:40)

   O.zid [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Cata responsabilitate are femeia de serviciu si cata grefierul? Cata pregatirea are femeia de serviciu si cata grefierul? Femeia de serviciu poate presta orice dupa orele de program, grefierul nu are voie decat in invatamant .... dar cand? Ca doar trebuie sa stea si cate 10-12 ore la servici. Si grefierul are si copii si nepoti, iar la orele lucrate .... nu isi permite nici sa aibe doua pachetele de mancare, zilnic.
 • +2 (4 voturi)    
  Ministrul pruna= ONESTITATE (Joi, 22 septembrie 2016, 18:35)

  TRABI [utilizator]

  Pe cine supara adevarul ?
  • -1 (1 vot)    
   onestitatea?! (Vineri, 23 septembrie 2016, 15:22)

   O.zid [utilizator] i-a raspuns lui TRABI

   Pe doamna Pruna! Adica .... ce sa o supere, ca nici nu cunoaste realitatea din cadrul sistemului pe care cu onor il pastoreste. Oricum .... dv. cred ca sunteti ONEST, atata vreme cat ati scris pruna , nu-i asa?!
 • +3 (3 voturi)    
  Nu e momentul... (Joi, 22 septembrie 2016, 18:41)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  ....pt. proteste. Chiar daca aveti dreptate in unele privinte, momentul ales nu e oportun, la fel si in cazul magistratilor. Toata lumea crede ca protestati pt. bani. Din punct de vedere salarial nu cred ca aveti motive de protest, chiar si ministra vorbeste de chirii de pana la 600 euro. Din punct de vedere al volumului si conditiilor de munca e de discutat. Asteptati, incercati toate caile de dialog si apoi trageti concluziile. Nu picati in capcana unjr si as. magistratilor care vor sa slabeasca sistemul de justitie si sa atraga oprobiul public asupra lui...
  • 0 (2 voturi)    
   dar cand? (Vineri, 23 septembrie 2016, 14:07)

   O.zid [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

   .... e momentul pentru proteste? Cand a fost momentul sa iasa lumea in strada pentru Colectiv? Cand a fost momentul in care omul nu mai rezista? Stiati ca grefierii sunt salarizati dupa 1000 de legi? Stiati ca unii grefieri sunt salarizati dupa legi ABROGATE? Stiati ca doi grefieri in tara cu aceeasi pregatire, vechime, varsta, conditii NU SUNT SALARIZATI LA FEL? Asta solicita grefierii ... salarizare unitara si o legislatie competenta! Nu se doreste o marire salariala, ci aplicarea unitara si CORECTA a legii! Probabil ca acelasi lucru doresc si magistratii, dar .... e alta treaba. Si mai stiati ca grefierii nici acum, dupa 7 ani de cand se tot fac negocieri si au fost efectuate drafturi intregi, dupa multe nopti pierdute si nervi macinati, NU AU STATUT?
 • +1 (1 vot)    
  sa se dea publicitatii cifrele (Joi, 22 septembrie 2016, 19:05)

  andimi [utilizator]

  sa stim si noi care sunt salariile, dar nu cele ale debutantilor, ci ale celor cu vechime! Si la judecatori la fel, sa vedem ce sume iau! Am impresia ca exagereaza grosolan si ne iau de prosti. Daca nu le convine... sa faca greva!
  • -2 (2 voturi)    
   Se dau (Vineri, 23 septembrie 2016, 14:12)

   O.zid [utilizator] i-a raspuns lui andimi

   .... publicitatii cifrele. An de an, atat magistratii, cat si grefierii, dau o declaratie de avere. Profesorii dau? Medicii? Invatatorii ..... care prefera sa dea niste teme interminabile copiilor nostri decat sa lucreze cu simt de raspundere cu ei .... dau publicitatii cifrele salariale? Si veniturile extrasalariale?
 • +2 (2 voturi)    
  Managerii economici si ITistii (Joi, 22 septembrie 2016, 20:13)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  Aici va dau dreptate, nu e normal ca managerul economic si ITistul sa aiba salariul mai mare chiar decat al unui magistrat cu grad de tribunal, nu mai vorbesc cu cei cu grad de judecatorie sau stagiari. Cum iar nu e normal ca un consilier juridic de la Curtea de apel sa aiba salariu da un magistrat de la aceasta instanta, deci mai mare ca magistrati stagiari, cu grad de judecatorie sau tribunal...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by