Klaus Iohannis a discutat telefonic marti cu preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, despre pregătirea reuniunii informale a Consiliului European de la Bratislava, din 16 septembrie, unde liderii europeni vor discuta despre viitorul UE.

Iohannis i-a prezentat lui Tusk viziunea Romaniei cu privire la viitorul Uniunii Europene. Presedintele Iohannis a arătat că "cele 27 de state membre ale Uniunii trebuie să rămână unite şi angajate să recâştige încrederea cetăţenilor europeni în proiectul european, iar pentru România, consolidarea pe mai departe a UE rămâne un obiectiv strategic", potrivit comunicatului citat.

La Summitul de la Bratislava, liderii europeni vor incerca sa gaseasca "liniile principiale de acţiune pentru consolidarea UE", potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Summitul informal din Slovacia e primul fara participarea premierului Marii Britanii, ca urmare a votului pro-Brexit de la referendumul din luna iunie.

Preşedintele României va mai avea discuţii la Berlin, în 9 septembrie a.c., cu Cancelarul german, doamna Angela Merkel, cu Premierul Belgiei, domnul Charles Michel, şi cu Premierul Luxemburgului, domnul Xavier Bettel. De asemenea, preşedintele Iohannis va aborda această temă în cadrul consultărilor cu preşedintele Franţei, cu prilejul vizitei pe care François Hollande o va efectua în România în cursul săptămânii viitoare, mai arata comunicatul citat.