Primul recensamant continental al elefantilor africani de savana, prezentat sambata la Congresul Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii, arata ca, in perioada 2007 - 2014, omenirea a ucis 144.000 de elefanti, iar in prezent, in Africa, cele mai multe exemplare se gasesc in Botswana, informeaza El Pais, citat de News.ro.

Elefant ucis de braconieriFoto: Captura YouTube

Anthony Banbury, fost reprezentant al Natiunilor Unite, care conduce, in prezent, proiectele caritabile ale multimilionarului Paul Allen, cofondator al Microsoft, a prezentat rezultatele primului recensamant continental al elefantilor, in cadrul congresului IUCN (Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii/ International Union for Conservation of Nature), care se desfasoara pana pe 10 septembrie in Honolulu (Statele Unite) si care a adunat 9.000 de participanti din 190 de tari.

La fiecare 15 minute, un elefant moare in Africa.

"Vanitatea de a avea coliere stralucitoare si bratari din fildes genereaza cererea care atrage dupa sine uciderea elefantilor', a declarat Anthony Banbury.

Populatia elefantilor africani de savana a scazut cu 30 de procente din 2007 pana in 2014, din cauza braconajului si a distrugerii habitatului.

Dusmanii faunei africane sunt braconierii, dar si grupuri extremiste din Uganda si Nigeria, care se finanteaza de pe urma comertului cu fildes pe piata neagra.

Recensamantul, realizat in 18 tari, a numarat 352.271 de elefanti. Astfel, din 2007, omenirea a ucis 144.000 de elefanti, iar in acest ritm, spune Banbury, in 15 ani vor disparea. Elefantul de padure, care nu a fost inclus in aceasta numaratoare, dispare cu o viteza alarmanta, a mai spus el.

In urma cu un an, presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si omologul chinez, Xi Jinping, au anuntat un acord privind interzicerea "aproape totala" a importurilor si exporturilor de fildes, exceptie facand trofeele de vanatoare sportiva, insotite de decumentele necesare.

China este marea piata neagra pentru fildes, care este considerat un simbol al statutului social. "Trebuie sa interzicem, de asemenea, comertul de fildes in interiorul tarilor. Daca reusim ca tot comertul sa fie ilegal, vom vedea recuperari notabile privind populatia elefantilor", a spus la acelasi congres ecologul american James Deutsch, vicepresedinte ale Wildlife Conservation Society.

"Trebuie sa valorificam economic elefantii vii. O forma evidenta este turismul, dar trebuie dezvoltate altele", a adaugat el.

Coltii fiecarui exemplar se vand pentru 22.000 de euro.

Botswana, potrivit recensamantului, detine 130.000 de exemplare de elefanti. A doua tara este Zimbabwe, cu 83.000 de exemplare, inregistrand o scadere de 10% fata de 2005. Regiunile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma braconierilor sunt Angola si Zambia.

"Pierdem 96 de elefanti pe zi, intre 25.000 si 30.000 in fiecare an. Daca nu suntem capabili sa salvam cel mai mare mamifer terestru, pronosticul pentru conservarea faunei salbatice este deprimant", a spus printr-un mesaj video Mike Chase, autor principal al recensamantului si fondator al organizatiei Elephants Without Borders.

Investigatia sa a fost realizata cu ajutorul a 81 de avioane si a fost finantata cu peste 6 milioane de euro de cofondatorul Microsoft.