Mai multe asociatii de magistrati i-au cerut, miercuri, premierului Dacian Ciolos sa nu modifice ordonanta 20 din 2016 in sensul eliminarii judecatorilor si procurorilor din categoria bugetarilor care beneficiaza de majorari salariale. Daca ordonanta s-ar aplica si magistratilor, judecatorii si procurorii ar beneficia de majorari salariale de aproximativ 18%.. Ordonanta a fost data la inceputul lunii iunie si viza anumite categorii de bugetari, in special cei din sistemul sanitar si profesorii, insa magistratii au invocat neclaritatea formularii unor articole si sustin ca acest act normativ se aplica si lor.

  • UPDATE: Potrivit unor surse oficiale, Guvernul Ciolos nu va accepta solicitarile magistratilor, astfel incat este de asteptat o modificare a ordonantei in sensul eliminarii judecatorilor si procurorilor de la maririle salariale.

In esenta, magistratii vor ca, de la un anumit grad in sus, sa fie salarizati la nivelul maxim al acelui grad indiferent de vechime, asa cum prevede un articol din ordonanta care se refera la bugetari. Daca OUG s-ar aplica si magistratilor, acestia ar beneficia de o majorare a salariilor de aproximativ 18% (procent rezultat din mai multe hotarari judecatoresti prin care magistratii au obtinut de-a lungul timpului diverse majorari salariale). In prezent, indemnizatiile in cazul magistratilor variaza intre 5000 si 12000 de lei in functie gradul instantei sau parchetului la care lucreaza.

Articolul controversat din OUG 20/ 2016 prevede urmatoarele:

  • (1) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (1), începând cu luna august 2016, personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de un cuantum al salariilor de bază/indemnizaţiilor de încadrare mai mic decât cel stabilit la nivel maxim pentru fiecare funcţie, grad/treaptă, gradaţie, vechime în funcţie sau în specialitate, după caz, va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei sau autorităţii publice respective, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Chiar daca OUG nu face referire la magistrati, ci la anumite categorii de bugetari, in special cei din sistemul sanitar, asociatiile de judecatori si procurori sustin ca textul ordonantei se aplica si lor. De pilda, intr-o Curte de Apel sunt judecatori cu 10 sau 30 de ani vechime, ultimii avand salariul mai mare decat primii.

Magistratii vor acum, invocand prevederile articolului de mai sus din OUG interpretat ca fiind aplicabil si lor, ca toate salariile sa urce la nivelul maxim aferent gradului indiferent de vechime.

Protestele au izbucnit in sistem dupa ce procurorul general, August Lazar, a apucat sa dea un ordin intern prin care a dispus majorari salariale pentru procurori in acord cu prevederile OUG 20. Ministrul justitiei, Raluca Pruna, a fost acuzata ca refuza sa aplice prevederile ordonantei judecatorilor si ca, mai mult, ar fi facut presiuni asupra procurorului general sa-si retraga ordinul.

  • Redam mai jos comunicatul asociatiilor de magistrati:

"Asociatiile de magistrati, sustinute de aproape 2.000 de judecatori si procurori, i-au solicitat pe data de 31 august 2016 premierului Dacian Ciolos sa nu modifice Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 20/2016, ci sa aplice “acest act normativ in forma in care a fost adoptat initial, in vederea eliminarii inechitatii si discriminarii salariale din randul diverselor categorii sociale”.

In cazul in care Guvernul Ciolos va adopta un act normativ care va perpetua actuala inechitate si discriminare, magistratii sunt pregatiti sa apere principiul nediscriminarii "in mod democratic, utilizand toate mijloacele legale ce garanteaza statul de drept".

Solicitarea vine dupa ce, pe data de 29 august, a avut loc o intalnire “cu usile inchise” intre ordonatorii de credite din justitie (ICCJ, CSM, IJ, DNA, PG, MJ) in cadrul careia, la initiativa ministrului Raluca Pruna, s-a convenit asupra unui artificiu juridic, astfel incat diferentele salariale dintre magistrati sa nu fie eliminate. Modul cum a fost gandit acest artificiu va avea efecte grave si asupra altor categorii sociale, avand potentialul de a genera mii de litigii in instanta.

“Intentia Ministrului Justitiei Raluca Pruna de modificare a OUG 20/2016, in vederea excluderii efectelor hotararilor judecatoresti din procesul de egalizare a salariilor, va perpetua o situatie de inechitate in randul personalului bugetar, ceea ce va conduce in final la incarcarea instantelor cu alte mii de litigii, fapt ce va spori supraaglomerarea deja existenta in instanta”, au sustinut magistratii.

“Intr-o perioada in care increderea publicului in justitie este in scadere dramatica, eforturile si energia Ministrului Justitiei ar trebui sa se indrepte spre rezolvarea problemelor justitiei, inclusiv prin asigurarea resurselor umane si logistice adecvate si a unui cadru legislativ coerent, stabil si previzibil, si nu in mentinerea unor situatii tensionate generate de o salarizare inechitabila si initierea de acte normative care sa creeze discriminare si o si mai mare incarcatura pe instante”, au mai spus judecatorii si procurorii in scrisoarea lor.

Prin adoptarea OUG 20/2016 Guvernul Romaniei si-a asumat repararea inechitatilor din sistemul public, aplicand principiul constitutional privind nediscriminarea si plata egala pentru munca egala.

“In acest moment, o modificare a dispozitiilor OUG 20/2016, in sensul limitarii acesteia, ar genera o situatie de inechitate care nu va afecta doar sistemul judiciar, ci toate sectoarele bugetare. Aceasta va avea ca efect o noua serie de mii de litigii si un val nou de nemultumiri in cadrul sectoarelor profesionale vizate de actul normativ avizat de Ministrul Justitiei”, au sustinut magistratii.

Magistratii au mai sustinut ca “o actiune al carei scop este excluderea efectelor hotararile judecatoresti din stabilirea drepturilor salariale are ca efect nu doar incalcarea drepturilor personalului platit din fonduri publice, ci si scaderea increderii generale in actul de justitie, a carui forta este nesocotita de chiar Guvernul Romaniei”.

“Este inamisibil ca Ministrul Justitiei Raluca Pruna sa nu stie, atunci cand da un aviz de legalitate, ca hotararile judecatoresti prin care au fost recunoscute drepturi salariale personalului bugetar sunt chiar expresia aplicarii legii in cazurile in care aceasta a fost incalcata”, au sustinut magistratii.

Acestia au adaugat ca “respectarea si aplicarea hotararilor judecatoresti reprezinta nu numai o obligatie legala pentru celelalte puteri in stat, printre care si cea executiva, dar constituie chiar esenta unei democratii”.

Magistratii i-au spus premierului Ciolos ca i-au solicitat Ministrului Justitiei Raluca Pruna “sa aplice de indata OUG 20/2016, cu atat mai mult cu cat aceasta trebuia sa rezolve o problema grava nu doar din sistemul judiciar, ci si din sistemul bugetar in general, unde mii de bugetari reclama in justitie incalcarea principiului «pentru munca egala, plata egala», principiu ce exprima egalitatea de tratament si interzicerea discriminarii”.

“Avizarea de catre Ministrul Justitiei Raluca Pruna a unei noi ordonante de urgenta care va perpetua discriminarea si inechitatea in randul diverselor categorii sociale nu ar face altceva decat sa reflecte atitudinea constant aroganta pe care aceasta a aratat-o si fata de corpul magistratilor”, au spus acestia.

Una dintre componentele garantarii independentei justitiei este si cea financiara, iar crearea si perpetuarea unor inechitati si in acest domeniu, ca urmare a avizului dat de Ministerul Justitiei, nu face decat sa submineze buna functionare a celei de-a treia puteri in stat, cu consecinte dintre cele mai grave in plan social, s-a mai aratat in scrisoare.

Magistratii si-au incheiat scrisoarea solicitandu-i premierului Ciolos sa ia toate masurile ce intra in competenta sa pentru aplicarea corecta a dispozitiilor legale in materia salarizarii si sa nu adopte niciun act normativ care ar aduce atingere principiului legalitatii in acest domeniu, principiu pe care toti magistratii din Romania sunt pregatiti sa il apere in mod democratic, utilizand de mijloacele legale ce garanteaza statul de drept.

Scrisoarea a fost semnata pentru asociatiile profesionale ale magistratilor de judecator Gabriela Baltag, presedinte Asociatia Magistratilor din Romania, procuror Constantin Sima, presedinte Asociatia Procurorilor din Romania, judecatori Dragos Calin si Ionut Militaru, co-presedinti ai Forumului Judecatorilor din Romania, si de judecator Dana Girbovan, presedinte al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania."

Scrisoarea a fost, de asemenea, semnata de circa 2.000 de judecatori si procurori care sustin demersul de eliminare a inechitatii si discriminarii in plata salariilor pentru aceeasi munca prestata."