Concursul Enescu 2016 lanseaza Aplicatia Traieste-ti Visul!, o initiativa inedita, prin care isi provoaca publicul sa descopere si sa impartaseasca puterea propriului vis, alaturi de tinerii artisti din intreaga lume care intra in competitie in aceasta editie a Concursului International George Enescu (3-25 septembrie, Bucuresti).

Concursul International George EnescuFoto: Hotnews

Aplicatia Traieste-ti visul! este structurata sub forma unui test, fiind disponibila incepand de astazi, 25 august, online, pe site-ul Concursului si Festivalului International George Enescu, LA ACEST LINK.

Prin raspunsul la cele cinci intrebari ale testului din Aplicatia Traieste-ti visul! publicul poate descoperi:

  • Cu ce muzician se aseamana si care este forta care il motiveaza in indelinirea visurilor sale - Visezi ca un violonist, ca un violoncelist, ca un pianist sau ca un compozitor?
  • Care este citatul din George Enescu care ii caracterizeaza personalitatea;
  • Ce evenimente din cadrul Concursului Enescu 2016 i se potrivesc;

La final, dupa aflarea rezultatului, publicul este de asemenea invitat sa impartaseasca un vis care are o semnificatie speciala, vis care va fi publicat pe site-ul Concursului si Festivalului Enescu. Aplicatia ofera optiunea de a face public visul fiecarui utilizator sau nu, in functie de decizia acestuia.

O selectie a celor mai frumoase visuri care vor fi incarcate de public pe site, prin intermediul aplicatiei, va fi proiectata pe Ateneul Roman, intr-un eveniment surpriza ce va avea loc la inchiderea Concursului, pe 25 septembrie.

“Aplicația Trăiește-ți visul! este gândită ca un joc prin intermediul căruia îi invităm pe oameni să descopere într-un mod inedit cele patru secțiuni ale Concursului Enesc,u la care tinerii artiști intră în competiție: Vioară, Violoncel, Pian și Compoziție. Este o modalitate ludică de a-i apropia pe oameni și mai mult de muzica clasică. Îi invităm să afle cât de specific și, în același timp, cât de general uman este fiecare instrument și fiecare abordare muzicală în parte. Îi invităm să asculte câteva compoziții de George Enescu pentru a descoperi de care dintre lucrările muzicale ale marelui compozitor român se simt mai apropiați și care sunt vorbele lui George Enescu care se potrivesc personalității lor. Îi provocăm să împărtășească cu ceilalți propriul vis de viață, să Ii se alăture tinerilor artiști care își urmează visul de a deveni mari muzicieni și, astfel, să sărbătorim împreună puterea visurilor care ne duc pe noi și societatea mai departe.” - a declarat pentru presă Mihai Constantinescu, director executiv al Concursului și Festivalului Enescu.

Tinerii artiși participanți la Concursul Enescu 2016 împărtășesc publicului, la rândul lor, propriile visuri și ce îi motivează în a le urma:

·“Visul meu este să devin cel mai bun violoncelist pe care îl poate exprima ființa mea.” - Min Chan Heung(Coreea de Sud), 16 ani, Secțiunea Violoncel

·“Cea mai mare motivație să-mi urmez visul este admirația pentru muzica lui George Enescu. Ne este dat prea rar să ascultăm interpretări live ale lucrărilor sale pentru pian. Iar gândul că voi putea interpreta una dintre sonatele lui Enescu chiar în țara în care s-a născut va fi sursa mea de inspirație de-a lungul Concursului.” - Sporov Mikhail (Rusia), 32 de ani, Secțiunea Pian

·“Am nevoie să cânt așa cum am nevoie să respir: îmi așez visurile în muzica pe care o interpretez, alături de sentimentele, bucuriile și tristețile acestei vieți.” - Ambros Miroslav (Cehia), 29 de ani, Secțiunea Vioară

·“Credința. Credința că în ciuda tututor dificultăților, eu îmi voiurma visul, voi crede în miracole și că noi, toți, vom crede unii în alții - asta mă duce mai departe.” - Perlova Aleksandra (Rusia), 26 de ani, Secțiunea Violoncel.

“Trăiește-ți visul!” este provocarea pe care o lansează Concursul Enescu 2016, nu doar pentru artiști, ci și pentru public. Suntem suma visurilor noastre, ca indivizi și ca societate. Gerenozitate; creativitate; disciplină și voință; implicare – sunt valorile în care credea George Enescu. Și-a dorit să fie compozitor, în primul rând și nu și-a abandonat nicio clipă visul de o viață. A visat să-i ajute pe tinerii artiști să se afirme. Și le-a făcut pe amândouă. Concursul Enescu invită la o valorizare și celebrare a visurilor care ne duc mai departe.

Între 3 și 25 septembrie, Ateneul Român va găzdui 19 recitaluri extraordinare și concerte cu orchestră. Dacă biletele pentru Concertul de Deschidere al Concursului Enescu, pentru Finala de Pian și pentru recitalul extraordinar Josu de Solaun s-au epuizat, publicul mai poate încă găsi bilete pentru celelalte evenimente din Concurs. Programul complet este disponibil aici.