15 august, Sfanta Maria Mare, una dintre cele mai importante sarbatori crestine. La multi ani pentru cei 2,2 milioane de romani care isi sarbatoresc ziua numelui
Sfanta Maria, semnificatia sarbatorii
Despre sfarsitul vietii pe pamant a Maicii Domnului nu sunt informatii in Evanghelii, ci doar in scrierile a patru parinti ai bisericii crestine: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului si Sfantul Ioan Damaschin. Cu trei zile inainte de sfarsitul sau, Maica Domnului a fost anuntata de Arhanghelul Gavriil, care i-a anuntat si nasterea lui Iisus Hristos, de trecerea la cele vesnice, iar Maria s-a bucurat si s-a rugat pe Muntele Maslinilor, iar copacii s-au aplecat in fata ei, asa dupa cum arata scrierile crestine.
Au venit toti apostolii raspanditi in lume pentru a propovadui Evanghelia, cu exceptia Sfantului Toma care a ajuns cu cateva zile mai tarziu, dupa ce Maria fusese inmormantata. Pentru ca a vrut sa o vada inca o data, Toma i-a convins pe ceilalti apostoli sa deschida mormantul Maicii Domnului si asa au descoperit ca trupul nu mai era in mormant.
De aceea Biserica Romano-Catolica se refera la acest eveniment ca la Inaltarea Fecioarei, considerand ca disparitia trupului Maicii Domnului din mormant se explica prin faptul ca Ea a fost inaltata cu trupul la Cer.
Mormantul Sfintei Fecioare se afla in Gradina Ghetsimani din Ierusalim si este vizitat zilnic de mii de credinciosi din toata lumea.
Zeci de mii de credinciosi in pelerinaj de Sfanta Maria Mare
Ortodocsii s-au adunat mai ales la manastirile Rohia, Moisei, Sambata si Putna, iar catolicii au mers la Radna si Cacica. Cel mai mare pelerinaj de Sfanta Maria este in fiecare an la manastirea Nicula, in judetul Cluj, unde in fiecare an de 15 august vin zeci de mii de credinciosi din toata tara. Acolo, in Biserica veche a manastirii, se afla o icoana care a lacrimat in mod miraculos la sfarsitul secolului al XVII-lea.
In calendarul popular, de Santa Maria Mare se marcheaza trecerea de la vara la toamna, iar marinarii sarbatoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei. In 15 august este si onomastica a 2,2 milioane de romani. Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sarbatoare legala si zi nelucratoare la noi, la fel ca si in alte zece tari europene - Franta, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau in unele landuri din Germania.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
La nastere, in 8 septembrie, se ureaza toate cele intrucat atunci este o aniversare, atunci este prilej de bucurie, nu acum!
Dupa ce a fost instiintata de Sfantul Arhanghel Gavriil ca va trece din lumea aceasta la viata vesnica, Fecioara Maria i-a intarit pe cei apropiati prin cuvintele: "Nu faceti din mutarea mea pricina de doliu, ci umpleti-va de bucurie si mai mare. Doresc sa merg la Fiul meu, Cel ce daruieste tuturor fiinta si viata. Si cand ma voi duce la El, nu voi inceta sa ma rog si sa mijlocesc pentru voi, pentru toti crestinii si pentru lumea intreaga, ca Cel ce o judeca in milostivirea Sa, sa se milostiveasca de toti credinciosii si sa-i intareasca si sa-i duca pe calea vietii, iar pe cei necredinciosi sa-i intoarca si sa-i faca pe toti o singura turma a Bunului Pastor care si-a dat sufletul pentru oile Sale si le cunoaste si ai Sai il cunosc!"
Moartea Maicii Domnului este mutare la Viata, dupa cum reiese si din troparul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului: "Mutatu-te-ai la viata ceea ce esti Maica Vietii". Din acest motiv, aceasta sarbatoare nu este trista, ci plina de bucurie.
Pe 15 august se sarbatoreste de fapt Invierea si Inaltarea Maicii Domnului la cer.
Sfintii nu mor. Chiar in articol scrie: "Pentru orodocsi poarta denumirea de Adormirea Maicii Domnului, pentru ca in Biserica Ortodoxa "adormirea" este termenul folosit atunci cand se vorbeste de sfarsitul vietii pamantesti si pentru ca nu se poate vorbi despre "moartea" unui sfant." Doar ca unii citesc doar titlurile dar isi permit sa comenteze.