La 18 ani de la Revolutia Romana, presedintele Traian Basescu apreciaza ca multe dintre idealurile din '89 au devenit realitate. Romanii sunt acum liberi sa vorbeasca si sa isi decida soarta, Romania face parte din NATO si Uniunea Europeana, a declarat seful statului la Radio Romania Actualitati. Traian Basescu admite faptul ca mai sunt multe lucruri nerezolvate, cum ar fi persistenta vechilor structuri si mentalitati, mentinerea voita a prea multor romani intr-o stare de dependenta fata de stat sau modul in care politicienii ii trateaza pe romani, si a oferit si ceea ce el considera ca ar fi cheia deblocarii si a reformarii clasei politice - introducerea votului uninominal.

Romanii sunt liberi sa vorbeasca si sa isi decida soarta

Romanii sunt liberi sa vorbeasca si sa isi decida soarta, iar tara noastra face parte din NATO si din Uniunea Europeana - acestea sunt, in opinia lui Traian Basescu, cele mai importante obiective atinse in cei 18 ani care s-au scurs de la Revolutie: "Suntem in NATO, suntem in Uniunea Europeana. Ganditi-va acum 18 ani daca ne trecea prin cap asa ceva. Suntem o tara care are in fata ei 32 de miliarde de euro nerambursabili, care sa fie investiti si modernizata Romania cu infrastructurile ei, cu partea de mediu, cu educatia."

"Intreaga Europa are nevoie de romani"

Traian Basescu a facut si bilantul primelor 12 luni scurse de cand Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene: "Ce a dat Romania UE? O piata de 22 de milioane de locuitori. A dat cultura romaneasca. Romania a dat o economie in crestere - nici un stat european nu mai realizeaza nivelurile de crestere pe care le realizeaza economia romaneasca in ultimii 7-8 ani. A dat Romania oameni calificati - uitati-va ca o Europa intreaga are nevoie de ei, desi uneori chiar xenofobia face sa se desfasoare campanii impotriva romanilor, dar romanii sunt necesari Europei, o Europa care are un deficit de forta de munca, care va avea un deficit de forta de munca in urmatorii ani de 20 de milioane de oameni. Deci Romania a contribuit esential prin intrarea ei la realizarea obiectivelor Uniunii."

Romania are o cota foarte buna in NATO, pentru ca este un stat furnizor de securitate

Seful statului a evidentiat si rolul tarii noastre in Alianta Nord-Atlantica: "Romania are o cota foarte buna in NATO. Chiar daca exista aprecieri care nu sunt neaparat superlative, dar sunt acceptabile, din punct de vedere al procesului de reformare si dotare a armatei - mai ales din punct de vedere al dotarii sunt semne de intrebare si pe buna dreptate - din punct de vedere al loialitatii fata de structura numita NATO, avem o cota extrem de buna, pentru ca ne-am respectat toate angajamentele, angajamentele internationale. Suntem un furnizor de securitate, desi din cele 26 de sate membre NATO nu toate au inteles ca trebuie sa fii furnizor de securitate si nu consumator de securitate. Romania este in categoria statelor furnizioare de securitate."

Votul uninominal, cheia pentru reformarea clasei politice

Traian Basescu a pledat din nou pentru introducerea votului uninominal, afirmand ca acesta ar putea reprezenta cheia pentru deblocarea si reformarea clasei politice: "Sunt convins ca foarte multi dintre politicienii romani de astazi, atat la nivel national, cat si la nivel local, nu au ce cauta in politica, pentru ca nu au capacitatea sa gandeasca si n-au evoluat in cei 18 ani. Din acest motiv, n-au capacitatea sa gandeasca viitorul Romaniei si al comunitatilor lor. De aceea, votul uninominal mi se pare un punct de cotitura, nu numai in reformarea clasei politice, sa spunem, dar si in asanarea clasei politice de tot ceea ce inseamna gandire retrograda. Romanii vor avea capaciatatea sa-si aleaga, nu 100%, dar intr-un procentaj mult mai mare, oameni politici care sa le poata arata viitorul si sa poata gasi solutiile pentru ca romanii sa-si realizeze aspiratiile. De aceea, votul uninominal mi se pare in momentul de fata cheia de deblocare a evolutiei noastre din punct de vedere al clasei politice."

"Nu pot considera relatia cu Republica Moldova un esec"

Referitor la relatiile tensionate cu Republica Moldova din ultima perioada, seful statului a declarat ca "obiectivele Romaniei nu sunt nici pentru domnul Voronin, nici pentru Partidul Comunist de la Chisinau. Obiectivul nostru major - si ne-am manifestat si am obtinut succese in aceasta directie - este ca cei 4,5 milioane de romani din Republica Moldova sa beneficieze cat mai mult de Uniunea Europeana si, la momentul potrivit, sa devina membri ai Uniunii Europene". Traian Basescu a amintit ca in acest scop a insistat sa fie creat un program pilot pentru ca forta de munca din Republica Moldova sa fie primita si in Romania.

Seful statului a adaugat ca va condamna in Parlament Pactul Ribbentrop-Molotov, afirmand ca Romania si Republica Moldova sunt separate de Prut in urma unui pact care nu are nimic comun cu realitatea de acum.

Intrebat cum crede ca va evolua relatia cu Rusia dupa plecarea de la Kremlin a lui Vladimir Putin, Traian Basescu a declarat ca obiectivul sau este ca Romania sa aiba cu Rusia o relatie pragmatica si si-a exprimat convingerea ca acest lucru este posibil, indiferent cine se va afla la Kremlin.