La aproape jumatate de secol de la distrugerea schitului romanesc de la Iordan, in timpul conflictului armat dintre Israel si Alianta statelor arabe (Egipt, Iordania si Siria), au fost demarate pregatirile pentru deminarea si deschiderea zonei, lucrari ce sunt programate sa inceapa la inceputul anului 2017, a declarat, pentru News.ro, arhimandritul Teofil Anastasoaie, reprezentantul Patriarhiei Romane la Locurile Sfinte si Superiorul Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim, Ierihon si Iordan.

Icoana Axionita a Maicii Domnului, ce a fost salvata din Schitul romanesc de la IordanFoto: basilica.ro

Potrivit parintelui Teofil, cele opt Biserici care detin teren la raul Iordan in zona Qaser al-Yahud si au avut acolo imobile, respectiv Armenii, Coptii, Etiopienii, Franciscanii, Sirienii, Patriarhia Greaca-Ortodoxa a Ierusalimului, Patriarhia Rusa si Patriarhia Romana, au format un Comitet de initiativa pentru gasirea solutiei de deminare si deschidere a zonei pentru credinciosi.

"Ne aflam intr-un moment foarte important, dupa aproape 50 de ani au fost primite toate avizele necesare din partea Presedintiei si Guvernului israelian, Ministerului Apararii, precum si a Autoritatii Palestiniene, pentru inceperea actiunii de deminare si deschidere a zonei.

Este un loc minunat, incarcat de multa putere pentru ca aici a propovaduit pocainta Profetul Ioan Botezatorul si aici l-a botezat pe Mantuitorul Iisus Hristos.

Aici este locul pe unde au intrat evreii cu Chivotul Legii in Tara Fagaduintei, dupa pribegia de 40 de ani in Egipt, dar si locul de unde Sfantul Ilie a fost ridicat la cer. Si in plus, pentru noi, romanii, acest loc mai are o importanta aparte.

Pentru ca in Schitul romanesc de la Iordan a slujit Cuviosu Ioan Iacob Romanul, cel mai recent sfant recunoscut in Tara Sfanta si singurul roman trecut in Calendarul Ierusalimitean, din 31 ianuarie 2016", a adaugat Superiorul Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim, Ierihon si Iordan.

Preot roman ucis intr-un schimb de focuri

In iunie 1967 a izbucnit conflictul armat dintre Israel si alianta formata din statele arabe Egipt, Iordania si Siria (Razboiul de sase zile); zona de la Iordan a fost grav afectata de bombardament, biserica Schitului Romanesc si cladirea ce adapostea chiliile vietuitorilor au fost deteriorate devenind nelocuibile.

Ieroschimonahul Juvenalie Strainu a fost singurul calugar care ramasese in pustia Iordanului, dar fiind batran si bolnav, a solicitat ajutor din tara, si a primit pe ieromonahul Damian Stogu.

In 1970, parintele Damian Stogu, fiind surprins la Iordan in mijlocul unui schimb de focuri intre cele doua tabere rivale, a fost impuscat.

Dupa acest tragic moment, accesul persoanelor in zona a fost interzis, autoritatile israeliene au minat terenul plantand in jur de 3.800 de mine, au ridicat un gard de demarcatie si totul s-a pustiit.

In vremea bombardamentului a fost salvata din biserica Schitului Romanesc de la Iordan Icoana Axionita a Maicii Domnului, numita "Iordanita", care in prezent se afla in biserica Reprezentantei Patriarhei Romane din Ierusalim.