Guvernul a hotarat ca 13 august sa fie zi de doliu national
In aceasta zi, toate institutiile centrale si locale vor arbora drapelul Romaniei in berna. Drapelul va fi arborat in berna si la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant, institutiilor de cultura si misiunilor diplomatice ale Romaniei, la punctele pentru trecerea frontierei, aeroporturi, porturi, gari si aerogari, precum si ca pavilion pe navele si ambarcatiunile care navigheaza sub pavilion romanesc, a precizat Iolu.
Majestatea Sa Regina Ana a incetat din viata luni intr-un spital din Elvetia. Regina Ana avea 92 de ani.
La capataiul Reginei au stat, pana in ultima clipa, Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia si Principesa Maria. Majestatea Sa Regele Mihai a venit la spital, alaturi de Regina, in fiecare zi din ultima saptamana.
Cu o zi inainte, Regina Ana a primit ultimele sacramente de la parintele titular al Parohiei Catolice din orasul Morges.
In cursul zilei de maine va fi facut public, in detaliu, programul funeraliilor.
Conform cu traditia Funeraliilor Regale din tara noastra, corpul neinsufletit al Reginei Ana va fi depus pentru o zi in Holul de Onoare al Castelului Peles, iar apoi pentru o zi in Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.
Inmormantarea va avea loc la Curtea de Arges, in Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala.
Principesa Ana de Bourbon-Parma (cunoscuta si sub apelativul Regina Ana, prenume complet Anne Antoinette Francoise Charlotte Zita Marquerite; n. 18 septembrie 1923, Paris) a fost sotia fostului suveran Mihai I al Romaniei si fiica printului Rene de Bourbon-Parma si a printesei Margaret a Danemarcei, potrivit Wikipedia.
Sotul ei, Regele Mihai, este si el grav bolnav, desi a fost externat din spital in aceasta primavara.
Regele Mihai I si Regina Ana formau cel mai longeviv cuplu regal din istoria Romaniei, noteaza Mediafax.
Regele si Regina s-au cunoscut pentru prima data in Londra in 1947, cu ocazia casatoriei principesei Elizabeth a II-a a Marii Britanii cu principele Philip, duce de Edinburgh.
Regele Mihai I i-a cerut mana principesei Ana de Bourbon-Parma la numai o saptamana de la prima lor intalnire.
Devotamentul fata de tara, simtul datoriei si sprijinul logodnicei sale l-au determinat pe rege sa se intoarca in Romania dupa incoronarea reginei Elisabeta.
A urmat abdicarea fortata din 30 decembrie 1947, astfel incat Regina Ana a calcat pe pamant romanesc abia la sarbatoarea de Pasti din 1992.
Casatoria Regelui Mihai I si a Reginei Ana a marcat si inceputul unui exil de 44 de ani. Nunta a avut loc pe 10 iunie 1948, in Grecia, la invitatia regelui Pavlov si a reginei Frederica ai Greciei.
La ceremonie au fost prezenti, printre altii, regina-mama Elena a Romaniei, principele Erik al Danemarcei, unchiul reginei Ana, si rude din partea familiilor de Hanovra si Hesse.
Regina Sofia a Spaniei si regele Constantin al elenilor, prezenti la nunta de diamant din 10 iunie 2008, au fost paji la nunta regelui si reginei, la Atena.
Regele Mihai I si Regina Ana au cinci fiice: Principesa Mostenitoare Margareta, Principesa Elena, Irina Walker, Principesa Sofia si Principesa Maria.
Regele Mihai si Regina Ana locuiau din 2004 la Aubonne, in Elvetia.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Deci...e regina romana dar timp de 45 de ani a domnit la Versoix..
Daca murea iliescu era ok sa fie doliu national? nu e nevoie sa imi raspundeti.
Hai sa ne gandim ca T are un deces. Gen... ii moare sotia. M.
Sa spunem ca P este prieten cu T. Poate... nici macar nu este bun prieten. Poate doar il stie.
P nu a cunoscut-o niciodata pe M, din diverse motive. Poate P a plecat in Elvetia. Sau poate chiar T insasi a plecat in Elvetia, ca...deh. Nu prea avea ce face. U(nchliul) lui T a fost omorat de astia care l-au dat afara pe T, ca fapt divers.
Are dreptul P sa ii ofere condoleante lui T, chiar daca nu a cunoscut niciodata pe M ?
Ia spune-mi...care este parerea ta?
Vroiam initial sa inlocuiesc P,T,M cu niste exemple muuult mai concrete... dar m-am abtinut. Cu greu... sincer.
Alt comentariu mai ai? Sau poate ti-ai gasit ceva de facut intre timp :D
Numele corect al regelui Grecei este Paul sau Paul in limba greaca Παῦλος, Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων, scris cu litere latine ptr usurinta Dvs. Pávlos, Vasiléfs ton Ellínon (4 Decembrie 1901 – 6 Martie 1964).
Pavlov este ala cu catzei si reflexele conditionate.
Ham ham ... spuneti si lui CP - care nu are nici macar decenta sa-si semeneze gafele cu numele intreg.
"Patria si Dreptul Meu !"
.
Iar regele a cerut doar proprietatile sale, nu a cerut altceva decat ceea ce familia lui a construit pentru familia lui (gen Palatul Elisabeta sau Palatul de la Savarsin..)
asa ca nu inteleg ce atata mare tetavura !
Familiei regale cred ca ii pasa de Romania cat sa mai aiba un castel de retrocedat si asa mai departe.
le pasa pentru ca sunt prosti care le hranesc egoul. si pentru ca sunt prosti care le-au dat un castel din care scot bani! atat
inafara de mihai (scuze nu pot spune "regele mihai" , a fost orada rege, acum nu mai e), restu familiei nici nu cred ca stie romana!
sau vorbeau intre ei, acasa, in germana ?
ca sa stim cat tineau cu sufletul la Romania .. .
Ai citit cam ce s-a intampla cu 23 august si cam care a fost rolul lui Mihaita???
Eu unul, as fi preferat sa nu il predea pe Antonescu comunistlor, sa fie demn si sa "isi duca crucea" pana la capat.
Cum cetateanul Mihai a mai ramas "rege" sub comunsti inca 3 ani...ba a "apucat" si trataul de pace", ma scuzati dar il face echivalent partas la aducerea rusilor in tara.
just saying...
da nu scriu cu majuscule sau diacritice pe forumuri... asa m-am obisnuit... nu zic ca e bine, dar nu face cu nimic ceea ce am scris mai valid sau mai invalid.
Mi-a crapat obrazul de rusine pana acuma ...
Ma scuzati, dar regele a abdicat de buna voie , la vreo 3 ani de la terminarea razboiului...ba fusesera si "tratatul de pace" intre timp.
Nici macar cand a fost "regele" in exil nu reprezentat Romania cu succes, nu a dat dovada de verticalitate, bun exemplu..etc.
Dovada stau atat faptele lui cat si proprii copiii.
Ma scuzati , dar in tara unde sunt rezident, familia ducala, ruda se pare cu raposata Ana, a dat si da in continuare exemplu de conduita civica , in primul rand....Si nu, nu au voie sa aduca "nevetici" si sa-i impuna cu forta ca "asa trebuie".
Respectul se castiga..in timp si cu munca.
Mihai se pare ca vrea doar sa primeasca, fara sa "faca "ceva.
Regimul Iliescu a interzis intrarea regelui in tara, iar cetatenia romana i-a fost recunoscuta abia in 1997.
Da, i-au luat si cetatenia comunistii.
In 1990, Regele ajunge in tara. In drum spre Curtea de Arges, pe autostrada Bucuresti-Pitesti, masina in care se afla familia regala este oprita de politie si intoarsa din drum.
Asa e cand inveti istoria de la TV: faci afirmatii de genul: abdicare de buna voie, n-a vrut sa vina in tara, nu-i pasa de Romania.
Cat despre proprietatile pe care le-a primit inapoi, daca aveau un temei legal sa nu i le dea, nu i le dadeau. Dar stiau ca daca se ajunge la procese, vor fi obligati sa le restituie.
Cu asemenea comments cum vad mai sus, constat ca, de 25 de ani, avem exact conducatorii pe care ii meritam (si-i votam).
Toate dinastiile scapatate vor sa faca bani din tari amarate, vanzand pielea ursului din padure, cu ajutorul unor frustrati incompetenti.
Romania regala n-a cunoscut democratia reala: incoronatii si-au format o camarila care sa-i protejeze, camarila care au creat un sistem inchis, nebazat pe merite, din care doar ei castigau.
Adica chiar daca tara se stabiliza economic, bogatia creata nu se redistribuia echitabil.
Nu usnt comunist, ci doar expun un punct de vedere istoric: crearea miscarilor socialiste si comuniste a plecat de la aceste aspecte, generalizate in monarhii.
Cu exceptii notabile dar putine, unde monarhia a fost izolata de politic...