Asistenta de la Spitalul CF 2 responsabila pentru transfuzia de sange gresita, in urma careia o pacienta in varsta de 39 de ani este in stare grava de cateva zile, a fost amendata de inspectorii sanitari cu 700 de lei, anunta Ministerul Sanatatii. Directia de Sanatate Publica sesizeaza Colegiul Medicilor pentru continuarea investigatiilor conform atributiilor legale ale acestuia, inclusiv pentru a raspunde la intrebarea daca vina pentru incidentul transfuzional este de atribuita si unui medic sau nu, mai precizeaza Ministerul Sanatatii.

Spitalul CF 2Foto: Spitalul CF 2

Urmatorul termen de verificare a spitalului este de 15 zile incepand cu ziua de vineri, 29 iulie, cand DSP va controla daca sunt indeplinite conditiile pentru autorizarea unitatii de transfuzii.

Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 au ridicat, marti, documente de la Spitalul CF 2 din Capitala, in dosarul transfuziei gresite pentru pacienta de 39 de ani. Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 a deschis luni o ancheta ce vizeaza fapta de vatamare corporala din culpa in acest caz, dupa ce s-a sesizat din oficiu.

Pacienta a fost internata cu diagnosticul de cancer col uterin la Spitalul CF 2. Ea a primit, martea trecuta, o transfuzie cu grupa sangvina AB4 pozivit, in conditiile in care ea are grupa sangvina 0 pozitiv. La aproximativ o ora si jumatate dupa interventia chirurgicala, s-au instalat primele semne de soc hemoragic si hematurie, iar pacienta a fost transportata la reanimare, unde a primit tratament de echilibrare si a fost facuta recomandarea unei noi transfuzii.

Vineri, ea a fost transferata de la Spitalul CF2 la Spitalul Universitar.

Ministerul Sanatatii a deschis o ancheta si a descoperit ca unitatea de transfuzii a spitalului nu era autorizata si ca a fost vorba despre o eroare de etichetare a testelor pretransfuzionale.

Inspectorii sanitari au mai constatat ca unitatea de transfuzii a spitalului (UTS) nu este autorizata conform normelor legale in vigoare si ca nu exista o procedura de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv in sala de operatii, iar registrele si evidentele referitoare la testele pretransfuzionale nu sunt complete.

In urma verificarilor, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei.