Delia Podea, sefa Sectiei Psihiatrie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad si profesor la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis", a fost trimisa in judecata de Parchetul General, in stare de arest preventiv, in dosarul testarilor ilegale de medicamente, informeaza un comunicat al Parchetului General. Delia Podea va fi judecata pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu in forma continuata, fals material in inscrisuri, fals intelectual, luare de mita si abuz in serviciu, mai scrie sursa citata.

In acelasi dosar, a fost trimisa in judecata si Claudia Haiduc (fosta pacienta), acuzata de complicitate la savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si fals intelectual in forma continuata.

Anchetatorii spun ca Delia Podea a efectuat studii clinice cu incalcarea prevederilor legale in materie, fapte cu potential generator de riscuri in ceea ce priveste autorizarea intrarii pe piata a unor medicamente, cu riscul de a afecta negativ starea de sanatate a populatiei.

Totodata, utilizand ascendentul moral si profesional de care beneficia in relatia cu medicii rezidenti ai Sectiei de Psihiatrie, carora le era indrumator de rezidentiat, inculpata i-a determinat si i-a constrans pe acestia sa savarseasca astfel de ilegalitati. In mod concret, Podea Delia-Marina a efectuat studii clinice fara consimtamantul informat al subiectilor si a consemnat in documentele intocmite aspecte necorespunzatoare adevarului referitoare la diagnostic, starea de sanatate a pacientilor, tratamentul urmat si efectele acestuia.

Pentru obtinerea semnaturii pe declaratia privind consimtamantul participarii la studiu, inculpata a actionat in doua modalitati: prezenta documentul pacientilor sau apartinatorilor acestuia (in situatia pacientilor fara discernamant) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize si apoi contrafacea sau dispunea unor medici rezidenti sa contrafaca semnatura pacientilor.