Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi seara, la Digi24, ca exista multa coruptie in sistemul medical, iar acest lucru "se simte la fiecare pas", potrivit Agerpres.

"Multa. Se simte la fiecare pas. Este multa coruptie. Ideea subfinantarii sistemului sanitar este valabila in anumite sectoare. Daca vorbim despre investitii trebuie sa ne uitam cum au fost facute aceste investitii in sanatate", a spus ministrul Sanatatii, la Digi 24.

Voiculescu a afirmat ca sistemul sanitar are o "rezistenta deosebita la orice fel de schimbare". "Sistemul sanitar in orice tara nu numai in Romania are o rezistenta in sine ca orice sistem. Sistemul sanitar, da, are o rezistenta deosebita la orice fel de schimbare", a sustinut ministrul.

Vlad Voiculescu a declarat ca nu regreta ca a acceptat functia de ministrul al Sanatatii, intrucat acest lucru reprezinta cea mai mare provocare a vietii sale.

"Nu, nu, este cea mai mare provocare a vietii mele de pana acum, este o provocare profesionala pe care nu mi-am imaginat-o, nu am dormit niciodata mai putin decat acum si nu am muncit niciodata mai mult, nu am fost niciodata mai incantat de a-mi darui intregul timp, intreaga mea energie si pricepere pentru a ajuta oameni", a adaugat ministrul.

El a precizat ca unul dintre indicatorii de performanta ai managerilor de spital va consta in feedback-ul primit din partea pacientilor.

In opinia sa, unul dintre managerii foarte buni este cel al Spitalului Militar.

* Vlad Voiculescu: Este esential sa se curete corpul profesional

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, considera ca este esentiala curatarea corpului profesional din sanatate, iar medicii ar trebui sa faca in acest sens front comun cu ministerul.

"Cred ca este esential ca corpul profesional sa se curete pe sine si este esential ca medicii care vor o schimbare in sistemul de sanatate sa faca un front comun si noi cu siguranta le suntem aliati", a declarat ministrul Sanatatii joi seara, la Digi 24.

Referindu-se la cazul pacientei de la Spitalul de Arsi care a primit o alta grupa de sange la transfuzie, Voiculescu a spus ca astfel de situatii de malpraxis trebuie pedepsite.

"Lucrurile acestea se intampla peste tot, lucrurile acestea trebuie pedepsite, vorbim despre un malpraxis si vorbim despre o chestiune extrem de grava. Lucrurile acestea trebuie pur si simplu sa isi urmeze mersul iar ceea ce facem la minister este sa ne uitam la care este mersul acestor reclamatii sau acestor cazuri de malpraxis. Trebuie sa ne uitam de asemenea ca acolo sa existe consecinte", a afirmat demnitarul.

El a precizat ca sectia de ATI de la Spitalul de Arsi nu mai primeste pacienti de saptamana trecuta.

Intrebat ce crede despre gestul medicului care a filmat larvele pe pacientul in varsta, ministrul Sanatatii a spus ca nu comenteaza gestul acestuia, insa spera ca dupa filmare medicul sa fi incercat sa ajute pacientul.

"Nu am sa comentez gestul medicului, sper ca dupa ce a lasat din mana camera a incercat sa ajute pacientul", a mai adaugat Vlad Voiculescu.

El a mai amintit ca in sistem sunt 6.700 de posturi vacante in acest moment, iar deficitul de personal este de 44% in Ialomita, in Calarasi 42%, in Tulcea 40%.