Absolventii claselor a VIII-a din provincie, care vor sa se inscrie la licee din Bucuresti, s-au strans sambata in numar mare la Scoala Sfintii Voievoizi din Capitala pentru a isi depune dosarele pentru admiterea la liceu, anunta Mediafax. Absolventii de clasa a VIII-a veniti din provincie sa se inscrie la liceele din Bucuresti au putut sa isi depuna dosarul si sa isi selecteze optiunile la singur la un singur centru din Capitala, la Scoala Sfintii Voievozi.

Potrivit regulamentului, este necesar ca tinerii sa fie insotiti de un membru al familiei care sa il reprezinte pe minor.

"E cam aglomerat si stam si in soare, dar ce sa facem, trebuie sa inscriem copiii la liceu. Suntem veniti din judetul Giurgiu de la prima ora a diminetii", a declarat un parinte.

Viitorii liceeni spun ca vor sa se inscrie la liceele din Bucuresti pentru a avea o pregatire mai buna: "Sunt din Ilfov, am venit sa ma inscriu la Bucuresti pentru ca sunt licee mai bune. Am ales un profil de limbi straine pentru ca vreau sa devin traducator. Abia astept sa iincep liceul, cred ca o sa fie o experienta frumoasa", a spune Alina.

"Vreau sa vin la Bucuresti pentru ca am mai multe sanse pentru viitor. Am dat la mate-info. Cred ca sunt profesori mai buni in Bucuresti. Sincer, nu sunt foarte nerabdator sa inceapa scoala, vreau sa ma mai bucur de vacata de vara", a spus Radu, un tanar din Teleorman.

"Am venit de azi ca asa au crezut parintii ca e mai bine, dar e foarte aglomerat. M-am inscris la filologie pentru ca imi place foarte mult limba romana. Vreau sa ma fac profesoara de romana. Parintii nu sunt incantati, dar mie imi place" a povestit Ioana, din judetul Ilfov.

Programul centrului de inscriere a inceput de dimineata si se incheie la ora 16.00, acelasi program fiind valabil si duminica. Cei care nu reusesc sa isi selecteze optiunile privind invatamantul liceal in weekend o pot face pana marti.

75% din media de admitere la liceu este media generala de la Evaluarea Nationala si 25% este media generala a absolvire a claselor V-VIII.

Ministerul Educatiei a anuntat ca rata de promovare la Evaluarea Nationala a fost de 75,1%, 111.598 candidati avand medii mai mari sau egale cu 5, in timp ce 253 elevi au obtinut media 10, datele furnizate fiind cele rezultate in urma solutionarii contestatiilor.