​Corespondenta de la Londra

Simon Hix, unul dintre cei mai influenti politologi britanici: Romania e indreptatita sa-si faca griji in cazul unui Brexit. Fara Marea Britanie, UE va fi mai intelegatoare cu Rusia

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 22 iunie 2016, 14:31 Actualitate | Esenţial


Coperta uneia dintre cartile despre Brexit care pot fi gasite in librariile londoneze
Foto: Hotnews
Coalitia dintre populistii de dreapta si populistii de stanga si esecul partidelor de centru in a administra chestiunea imigratiei: acestea sunt cele doua ingrediente principale care au adus Marea Britanie in pragul unui Brexit. Votul britanicilor ar putea fi cel mai mare cataclism politic din istoria Uniunii Europene. 

Unul dintre cei mai influenti politologi britanici, profesorul Simon Hix de la London School of Economics and Political Science, explica pentru cititorii HotNews detaliile unei campanii greu de inteles chiar si pentru localnici. Romania nu va fi ferita de efectele geopolitice ale unui posibil Brexit. 

V.M.: Există atât politicieni englezi conservatori cât și laburiști care susțin Brexitul. Pare ceva mai profund aici decât o simplă fractură ideologică. Care este explicația? 

Simon Hix: Este o fractură ideologică care a apărut în mai multe țări europene dar și în SUA: globalizarea, inegalitatea în creștere în ultimii 20 de ani, tot mai multe grupuri sociale care se simt lăsate în urmă și politici imigraționiste care pe ansamblu au fost bune pentru economie dar au produs și presiuni pe serviciile publice, pe salarii, pe educație, pe serviciile medicale. Guverne succesive au refuzat să se ocupe de problemele acestea. Ce vedem acum este o coaliție între populiștii de dreapta și populiștii de stânga împotriva curentului principal centrist al establishmentului politic. Este și o falie culturală între o clasă muncitoare albă, cu un nivel de educație scăzut care se opune acestei elite culturale și financiare care susține rămânerea în UE.

„NU VREM SĂ FIM PARTE DINTR-UN CLUB PE CARE NU-L PUTEM CONDUCE”


V.M.: Este transferul de putere dinspre parlamentul englez spre instituțiile UE atât de intens încât politicienii englezi se tem că pierd tot mai multă influență în favoarea politicienilor de la Bruxelles?

Simon Hix: Nu neapărat. Tema principală a campaniei este imigrația. Următoarea temă este suveranitatea națională. Ce înseamnă asta: percepția că Marea Britanie este tot mai izolată în cadrul procesului decizional din UE. Nu suntem în eurozonă, nu suntem în Schengen, Marea Britanie nu a avut niciun rol în dezbaterea despre Grecia, niciun rol în criza refugiaților, niciun rol în dezbaterea despre viitorul Uniunii Europene. Dacă ești britanic atunci ai aroganța de a spune că noi nu vrem să fim parte dintr-un club pe care nu-l putem conduce. Este o moștenire istorică și percepția englezilor este că suntem de acord să cedăm din suveranitate doar dacă facem parte din conducerea acelui club. Ori percepția este că am cedat din suveranitate și acum suntem guvernați de la Bruxelles. Când Marea Britanie făcea agenda Uniunii Europene, sprijinul pentru UE era mult mai mare. De când Marea Britanie a devenit tot mai izolată în ultimul deceniu, am văzut o prăbușire a simpatiei pentru UE. 

V.M.: Dar factual există acest transfer de putere? 

Simon Hix:
Avem o piață comună care este creată și reglementată de la Bruxelles. Toate regulile legate de libera circulație a produselor, capitalului, forței de muncă sunt stabilite la Bruxelles, nu în capitalele naționale. Politicile imigraționiste sunt stabilite la Bruxelles, nu la Londra. Standardele sociale, reglementările mediului de afaceri, ale sectorului financiar sunt stabilite la Bruxelles, nu la Londra. Deci categoric există un interes personal al politicienilor englezi, al elitei de la Westminster care și-ar dori să își ia înapoi o parte din putere. Dar să nu uităm că cealaltă față a poveștii este dominată de imigrație. Dintr-un punct de vedere românesc e mai greu de înțeles. Dar gândiți-vă că în ultimii 10 ani migrația netă în Marea Britanie a fost în medie de 300.000 pe an. Adică un oraș la fel de mare ca Newcastle s-a mutat în Marea Britanie în fiecare an. Ce mă uimește pe mine e că asta a devenit o problemă abia acum și că societatea britanică a reușit să absoarbă acest fenomen atât de mulți ani.

CUM AU FOST PERCEPUTI IMIGRANTII ROMANI IN TIMPUL CAMPANIEI PENTRU BREXIT

V.M.: Cât de pronunțate au fost accentele xenofobe în campanie? 

Simon Hix: Aici trebuie să acordăm credit campaniei pro-Brexit. S-au străduit să nu fie rasiști. Anumiți politicieni au fost rasiști, dar campania în sine, condusă de Michael Gove și Boris Johnson, a vorbit mai mult despre presiunea pusă de imigrație pe salarii, pe serviciile publice, pe serviciile medicale, pe locuințe. Și toate acestea sunt probleme legitime. Au încercat să se îndepărteze de un discurs xenofob, discurs care a jucat un rol, dar nu central. 

V.M.: Credeți că abordarea UE referitor la migrație este un eșec și principalul motiv pentru o posibilă ieșire a Marii Britanii din UE? 

Simon Hix: Uniunea Europeană a fost fondată de state cu un nivel similar al PIB-ului, iar când au fost acceptate Spania, Portugalia și Grecia a fost o dezbatere dacă libertatea de mișcare să nu fie legată într-un fel cu nivelul PIB-ului per capita. Atunci au spus că nu e nevoie de așa ceva pentru că economia Spaniei și a Greciei cresc foarte repede. Apoi această întrebare nu s-a mai pus niciodată, nici în momentul extinderii UE în Europa de Est. Apoi, odată cu intensificarea liberei circulații a apărut o încetinire a creșterii economice. Dacă am fi avut o creștere economică mai susținută în vestul UE atunci nu am fi observat imigranții. Și dacă am fi avut o creștere economică mai susținută în estul UE, atunci nu ar fi existat o presiune atât de mare pentru a emigra. Această combinație între creșterea migrației și încetinirea creșterii economice s-a dovedit mult mai greu de abordat decât se credea inițial. 

V.M.: Numărul migranților non-UE și a celor din UE, grup în care cei mai numeroși sunt polonezii și românii, este aproape egal. Care dintre cele două grupuri este perceput a fi mai problematic? 

Simon Hix: Există două probleme aici. Prima este schimbarea culturală și asta nu are nimic de-a face cu migranții din UE. Există îngrijorări legate de islam și ce e interesant că acest subiect nu a fost deloc central în campania legată de Brexit. Subiectul care a fost mult mai central este competiția pentru locurile de muncă necalificate. Migranții din subcontinentul asiatic nu sunt muncitori agricoli, nu lucrează în sectorul de servicii, nu sunt constructori și acestea sunt domeniile unde am văzut o competiție enormă pentru locurile de muncă și unde salariile au scăzut din cauza acestei competiții. 

EUROPA IN DOUA VITEZE: O CERTITUDINE 


V.M.: Unul dintre liderii campaniei pro-Brexit, Michael Gove, a spus că Uniunea Europeană este “fundamental nedemocratică”. Este vreun adevăr în această afirmație? 

Simon Hix: Campania pro-Brexit a dezinformat intenționat cu privire la organizarea Uniunii Europene. Comisia Europeană este o birocrație nealeasă, le place lor să spună. Dar nu este așa. Președintele Comisiei este ales printr-un proces democratic deschis, există candidați rivali nominalizați de partide înaintea alegerilor parlamentare. Șefii guvernelor votează pentru cine să fie nominalizat și câștigă cel care are mai multe voturi în Parlamentul European. Cum este asta diferit de alegerea unui prim-ministru în Marea Britanie? Nu există nici măcar un vot în Parlament (House of Commons) pentru premier. Prim-ministrul britanic este ales de Regină. Cu toate astea percepția în Anglia este că noi nu am votat pentru acești oameni. Nu este vorba despre democrație în general, ci despre poporul britanic. Dacă poporul britanic nu poate da afară Comisia, atunci Comisia Europeană este nedemocratică. E o concepție ciudată și e foarte ușor să o demontezi. 

Dacă ai votat pentru un partid membru al grupului popular european, care a câștigat europarlamentarele, atunci ai votat pentru Juncker. Faptul că britanicii nu au niciun partid membru în grupul popular european nu e vina europenilor. De cealaltă parte, se presupune că Marea Britanie este foarte democratică. Dar avem o cameră a lorzilor nealeasă, avem un șef al statului neales de popor, avem un guvern care obține o treime din voturi în alegeri dar câștigă majoritatea în Parlament. E foarte ciudată critica aceasta la adresa democrației din Uniunea Europeană când, în realitate, Marea Britanie nu este atât de democratică pe cât ar trebui să fie. 

V.M.: Cum se va schimba Uniunea Europeană în eventualitatea unui Brexit? 

Simon Hix: Vor fi două efecte. O creștere a presiunii franco-germane pentru o integrare mai rapidă în zona Euro. Pe de altă parte vom vedea un efect de contagiune în Danemarca, Suedia, Austria, Ungaria, Franța unde există deja mișcări populiste anti-UE în ascensiune. Un referendum în Danemarca sau în Suedia devine posibil. Dar multe vor depinde de ce fel de înțelegere vor obține britanicii. Dilema este aceasta: din punct de vedere economic Uniunea Europeană va dori o înțelegere bună cu Marea Britanie. Marea Britanie va fi cel mai mare partener comercial al UE: 16% din schimburile comerciale totale ale UE sunt cu Marea Britanie. Se va dori așadar un acord comercial generos cu Marea Britanie. Dar dacă UE va face asta, atunci danezii vor spune: vrem și noi așa ceva. Suedezii ar putea dori și ei așa ceva. Apoi polonezii, apoi cehii. E o dilemă foarte complicată: interesul economic este să existe o înțelegere bună cu Marea Britanie, interesul politic este să transformăm Marea Britanie într-un exemplu disciplinar ca să arătăm că nu e așa ușor să ieși din UE. 

V.M.: Ieșirea Marii Britanii din Uniune va consfinți și Europa în două viteze? 

Simon Hix: Cred că asta e posibil indiferent de cum votează joi britanicii. Acordul negociat de Cameron acordă practic un statut special Marii Britanii dacă rămâne în UE. Alte state membre ar putea spune că dacă englezii au obținut asta, vrem și noi. 

V.M.: Credeți că România, și alte țări din afara zonei Euro, va avea o influență mai mică în UE după ieșirea Marii Britanii? 

Simon Hix: Da. Și cred că România este îndreptățită să-și facă griji. În primul rând datorită puterii motorului franco-german. Apoi din cauza relațiilor cu Rusia. Uniunea Europeană fără Marea Britanie va fi mai înțelegătoare cu privire la Rusia. Este unul dintre motivele pentru care Putin vrea să-i vadă pe englezi afară din UE. Și-a făcut două calcule: dacă englezii părăsesc UE îi va fi mult mai ușor să ridice sancțiunile economice împotriva Rusiei pentru că are influență în Germania. Doi: Brexitul va destabiliza Uniunea Europeană și lui îi va fi mai ușor să se amestece în estul Europei dacă UE va fi destabilizată.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13035 vizualizari

 • +17 (23 voturi)    
  Motiv pentru care Romania (Miercuri, 22 iunie 2016, 14:53)

  Bogdan_100 [utilizator]

  Trebuie sa largeasca zona de parteneriat strategic cu SUA, singura putere reala ce se opune imperialismului rusesc. Europa este condusa de indivizi inepti fara curaj si viziune si Europa nu are vointa (si nici puterea) de a se opune rusiei
  • 0 (4 voturi)    
   ??? (Miercuri, 22 iunie 2016, 16:05)

   Arh. [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

   Vrei sa sugerezi cumva ca este bine si pentru noi sa ne indepartam treptat de UE?
   • +1 (3 voturi)    
    nu, asta e propaganda (Miercuri, 22 iunie 2016, 17:02)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Arh.

    sua este pt. ue, pt acordul transatlantic si pt. mentinerea uk in ue.
    a fi aproape de sua, uk, polonia si turcia, inseamna nato, inseamna securitate.
    finlanda, norvegia, portugalia, spania si italia, sunt si ele tzari nato, pro securitate comuna.
    numai pe direcita tgv paris berlin, lumina vine de la rasarit. :))
    fostii rdg-isti, gauck si merkel trag spre est, daca n'ar fi cumva cuiele lui pepelea, lasate de prietenii lui ilici, dupa retragerea din rdg. :)
    • 0 (0 voturi)    
     Propaganda (Joi, 23 iunie 2016, 10:16)

     Arh. [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     Bogdan_100 critica vehement Europa chiar in preajma votului pentru Brexit.
 • +9 (15 voturi)    
  bravo VM (Miercuri, 22 iunie 2016, 15:27)

  Point [utilizator]

  intrebari clare si bine tintite.HN ar trebui sa faca acest reportaj cat mai cunoscut.

  daca englezii voteaza brexit,personal nu cred,o sa ia amploare planul pus la punct mai demult,care specifica clar separarea europei in doua.vestul si estul avand granitele de dinainte.asta e este pretul pe care e gata sa-l plateasca ''motoarele'' europei,pt a avea o pace inghetata,cu taicutul putin.americanii stiu asta,est europenii sunt invatati cu tradarea.tot ce se mai poate face e sa ne rugam ca sus numitele motoare,sa dea rateuri in planurile lor.eventual poate se caleaza
  • -1 (3 voturi)    
   La fel zic si eu: (Miercuri, 22 iunie 2016, 15:57)

   Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui Point

   Bravo VM! Si Bravo HN, care il sustine!
  • +6 (8 voturi)    
   Cele doua viteze (Miercuri, 22 iunie 2016, 16:16)

   ICosmin [utilizator] i-a raspuns lui Point

   ...se refera la gradul de productivitate si e mai mult o divizare nord-sud.
   Noi suntem atat de preocupati (si paranoici) de tradari externe incat uitam ca primii care ne fura sunt politicienii nostri.
   Uita-te la italieni, care, desi sunt vestici, numai la munca nu le sta mintea - furturi peste furturi si concedii medicale peste concedii medicale.
  • -2 (2 voturi)    
   Hoho,traiesti in anii 90 (Miercuri, 22 iunie 2016, 17:04)

   Lucian Ilea [utilizator] i-a raspuns lui Point

   asta e era un plan de pe vremea can ma duceam io la Yoga si aveau o harta pe perete (ca yoghinul era neamt din Tibet:))
   ce arata West Europe si East Europe
   si se faceau conferinte la Yalta si la Paris in fiece an
   hihihi frumoase vremuri
   nu existau masini virtuale ca acuma
   acuma fiece om poate sa mearga virtual peste tot in fiece zi
  • +1 (3 voturi)    
   Nu cred (Miercuri, 22 iunie 2016, 18:10)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Point

   EU este si NATO, despre ce vorbim noi aici?
   nu mai e cale de intoarcere, mai degraba asteptam sa mai crape din securistii rusilor (KGBistii) poate devin un partener de discutie.

   Momentan, ca si englezii (nu si scotienii sau irlandezii) inca mai viseaza sa ramana un imperiu.

   Mare parte din votanti pro Brexit sunt oameni saraci, fara studii si cu multe probleme, iar votul este un vot de blam dat clasei politice.
   Dar e gresit in opinia mea, ei nu vor rezolva nici o problema cu iesirea.

   Care iesire nu va se va intampla indiferent de vot.
   Eu zic asta din UK, din ce ce vad si ce aud.
   Deja au pregatit sa blocheze in parlament un eventual Brexit.
   Atat Michael Gove și Boris Johnson s-au folosit de ocazie pentru a se promova pe sine, ei apartin aceleiasi clase politice ce a dezamagit enorm.

   Nu pe mine insa, caci eu am vazut si mai rau :D insa aceasta campanie a fost o rusine.
   Incerc sa fiu liber, cetatean al unei lumi civilizate si deschise, lumea asta insa nu exista, trebuie sa o cream.
   Promovand ura si panica nu se rezolva nimic.
 • +6 (6 voturi)    
  Cate milioane de musulmani au imigrat in UK? (Miercuri, 22 iunie 2016, 16:02)

  Maniu [utilizator]

  Cum de se pune problema est -europenilor etc. cand ei au aceleasi valori sociale culturale avansate si problema unei religii care transforma totul in jurul ei, dupa propriile standarde medievale, nu se pune?
  Apoi, se poate vorbi de ”rasism” intre europeni? Poate de naționalism.
  Și last but not least nu numai economia joacă un rol în imigrație ci și corupția și injustitiția (nu cea sociala, ci justitia pro sistem gangsteresc mafiot).
 • +5 (5 voturi)    
  Lasa domnu' kix (Miercuri, 22 iunie 2016, 16:03)

  persuasiv [utilizator]

  ca ati mai condus in trecut un ''club'',Chamberlain era la catedra.Si atat de bine l-ati condus,incat a trebuit sa vina yankeii sa va scoata din sant...Da' astea se uita repede...
 • +4 (6 voturi)    
  exact britanicii ne au aparat de rusi (Miercuri, 22 iunie 2016, 16:13)

  jackalphonse [utilizator]

  mesajul este altul: va fi o crestere in procente supra unitare a somajului atunci cand se va suprima dreptul de munca al romanilor.
  Pe de alta parte britanicii ar trebui sa inceapa sa si contabilizeze numarul de avantaje care vor disparea odata cu excluderea din UE. Totusi, UE a fost conceputa ca un bloc in interiorul caruia banii si marfurile sa circule fara costuri suplimentare (taxe, comisioane). Cum valoarea exporturilor de la noi este nula in comparatie cu a britanicilor, nisele de piata vor fi umplute rapid de ceilalti europeni, pentru ca imi este greu sa cred ca noi avem viteza necesara (marii nostri afaceristi sunt clientii statului...adica bugetari vopsiti in privati).
 • +6 (6 voturi)    
  Am asa un feeling... (Miercuri, 22 iunie 2016, 16:45)

  Margrethe [utilizator]

  ca daca UE va fi mai ingaduitoare cu Rusia, nu numai Romania va avea de pierdut, ci si mareata UK. Romanii traiesc de decenii numai in crize, care se succed fara incetare din anii de dinainte de WW2. Daca insa "her Majesty's subjects" vor fi obligati sa stranga cureaua si sa-si spele singuri WC-urile (si asta se va intampla negresit, in caz de Brexit), ohooooo, mi-e tare teama c-o iasa bai maaaareee!!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Mai exista si filipinezi:) (Miercuri, 22 iunie 2016, 17:09)

   Lucian Ilea [utilizator] i-a raspuns lui Margrethe

   care vin sa ingrijeasca copiii si indieni si pakistanezi si arabi si africani si cei din America de sud...
   mda o mare civilizatie lemuriana s-a pierdut si zace pe fundul Oceanului Pacific intre Australia,Noua Zeelanda si Filipine
   • 0 (0 voturi)    
    Da, dar trebuie platiti (Joi, 23 iunie 2016, 8:26)

    Margrethe [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

    ...si Brexit-ul va veni la pachet cu o criza de neevitat, si unde e criza, nu "e" parale. Nu-s parale, nu ne mai permitem slugi. Ca-n Italia: criza=scaderea veniturilor; nema parale, nema badante. E rau si pentru badante, dar si pentru stapanii lor, care trebuie sa-si ingrijeasca batranii si sa-si spele WC-urile "'manu propria".
 • +11 (11 voturi)    
  o intrebare (Miercuri, 22 iunie 2016, 16:52)

  freejack [utilizator]

  Simon Hix spune: "Migranții din subcontinentul asiatic nu sunt muncitori agricoli, nu lucrează în sectorul de servicii, nu sunt constructori" intreb: cu ce se ocupa oamenii astia cand ajung in UK?
  • 0 (0 voturi)    
   newsagents (Miercuri, 22 iunie 2016, 17:04)

   cititoare [utilizator] i-a raspuns lui freejack

   isi fac chioscuri de ziare, haribos si scratch cards. Britanicii pe astia vor sa-i tina.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 22 iunie 2016, 17:59)

   klondike [anonim] i-a raspuns lui freejack

   Unii ajung primari.
  • +1 (3 voturi)    
   Cum adica (Miercuri, 22 iunie 2016, 18:31)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui freejack

   lucreaza in servicii, sunt de toate, ingineri, doctori, spalatori, bucatari...

   Problema e cu englezii fara studii care sunt foarte multi, se simt frustrati ca nu mai pot lua 2-30 de lire pe ora ca sa puna un surub.
   Oricum asta s-a schimbat odata cu venirea polonezilor.

   Acesti emigranti creaza si piete, ei nu sunt numai consumatori (de NHS, beneficii) dar sunt si doctori, platesc si impozite, etc.
   Se doreste a se pune un robinet, ceea ce este cu siguranta nedrept.

   Cat despre migratia musulmana in europa, ea se intampla in mare parte in urma actiunilor la care uk a participat dupa ce au votat asta in parlament.

   Sunt multe probleme, e drept, dar Brexitul arata lipsa de loialitate a multora.
 • 0 (0 voturi)    
  bullsht politicianist (Miercuri, 22 iunie 2016, 17:21)

  EXEs [utilizator]

  In primul rand UK nu va iesi din EU. Referendumul are pura valoare consultativa, decizia populara nu inseamna ca lorzii se vor si supune. Decizia va fi la limita, daca iese out atunci se repeta pana iese in, daca iese in game over englezii vor continua sa-i pupe undeva pe nemti.
  In al doilea rand daca UK iese din EU atunci EU nu mai exista. Nimeni nu are incredere in Germania si nimeni nu o va lasa sa conduca singura pentru ca ne va baga pe toti in urmatorul dezastru pe care il vor crea.
 • +1 (5 voturi)    
  sper sa nu fie ca mine... (Miercuri, 22 iunie 2016, 18:17)

  cristianaxl [utilizator]

  dar analizand activitatea nato in europa...retragerea definitiva a elvetiei din programul de aderare la ue anuntata acum vreo saptamana in urma...deschiderea de azi a unor noi capitole de negocieri cu turcia in vederea aderarii....corelat cu brexit se pare ca gasca sua+uk se pregatesc de razboi si isi securizeaza economiile...
  probabil prin razboi (sau poate nu) se vor trasa noi granite de influenta...
  Intradevar dupa brexit (daca va fi) urmatoul pas al UE va fi orientarea catre rusia...iar acest lucru va fi punctul culminant al acestui razboi rece...SUA nu are cu ce santaja UE in afara emigrantilor sub comanda turciei si cu mirajul TTIP...ceea ce este prea putin...
  Urmatorul pas ar fi sa incline si mai mult balanta cu provocarea rusiei prin revolutii in buceag, transnistria, moldova, armenia...si escladarea in conflicte deschise.
  Observam insa o intelegerea parca tacita intre SUA si Rusia in ceea ce priveste platoul artic...de unde toti jinduiau la el acum se pare ca rusii isi fac de cap in el cum vor si isi construiesc in disperare baze militare acolo si nimeni nu spune nimic.
  o solutie ar fi crearea unei centuri de state de mana a doua...grecia-bulgaria-balcani-romania-moldova-ungaria-ucraina (poate si polonia) care sa isi dezvolte propriul lor sistem economic de liber schimb atat cu ue cat si cu rusia....e acel UE cu doua viteze...si de ce nu cu doua viziuni diferite.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by