Fostul ministru al Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, a ajuns miercuri dimineata la sediul DIICOT pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile de constituire a unui grup infractional, abuz in serviciu si complicitate la delapidare, in dosarul Rompetrol 2, transmite Mediafax.

Dan Ioan Popescu (foto arhiva)Foto: AGERPRES

UPDATE 16.06 DIICOT anunta printr-un comunicat ca inceput urmarirea penala fata de: Tanasescu Nicolae Mihai, Popescu Ioan Dan, Vladescu Teodor Gheorghe Sebastian si Pogea Gheorghe pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional; abuz in serviciu si complicitate la delapidare.

Procurorii au dispus si instituirea de masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile ale suspectilor.

UPDATE 14.47Fostul ministru Dan Ioan Popescu a declarat miercuri, la iesirea de la DIICOT, ca procurorii i-au adus la cunostinta ca a fost pus sub urmarire penala in cazul Rompetrol II, precizand ca dosarul are "vreo 3.000 de volume", ceea ce ar insemna "peste un milion de pagini".

"Am fost incunostintat ca a inceput aceasta urmarire penala. Este un dosar mamut, am inteles si eu, de vreo 3.000 de volume. Asta inseamna peste un milion de pagini. Il voi consulta si dupa aceea voi da declaratii (procurorilor - n.r.)", a afirmat Dan Ioan Popescu, el sustinand ca DIICOT i-a pus sechestru pe "cele cateva bunuri" pe care le are.

El a spus ca prin acest dosar i-a fost prejudiciata imaginea.

UPDATE 12.54 Fostul ministru al Finantelor Publice Gheorghe Pogea s-a prezentat miercuri la sediul DIICOT, unde procurorii il vor anunta ca a fost pus sub urmarire penala in dosarul Rompetrol II. ''Am citatie in calitate de suspect la DIICOT'', a spus Pogea, inainte de a se prezenta in fata procurorilor.

UPDATE 11.58 Fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu s-a prezentat miercuri la sediul DIICOT, unde procurorii il vor anunta ca a fost pus sub urmarire penala in dosarul Rompetrol II. "Am fost chemat sa fiu informat", le-a spus Sebastian Vladescu jurnalistilor, la intrarea in sediul DIICOT. (Agerpres)

"Am vazut o stire pe un site, dupa zece ani de zile, ca sunt chemat la DIICOT. Este tot ceea ce stiu. Presedintele cred ca joaca rol de primar, intre ghilimele, pentru ca vizeaza orice. Nu cred ca presedintele citeste ceea ce vizeaza. Nu a existat o intelegere cu Dinu Patriciu", a declarat Dan Ioan Popescu la intrarea in sediul DIICOT.

"In cauza exista suspiciunea rezonabila ca in perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finantelor Publice, Tanasescu Claudiu Mihai si ministrul Economiei si Comertului, Popescu Ioan Dan si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu, in urma unei intelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson si Nicolcioiu Alexandru, in sensul initierii si promovarii OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale S.C.Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30.09.2003 in cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice", sustin procurorii.

Astfel, la data de 24 octombrie 2003, a fost adoptata ordonanta de urgenta, nefiind respectate prevederile legale, un exemplu fiind ca nota de fundamentare a ordonantei a fost prezentata pentru avizare Ministerului Justitiei la data de 27 octombrie 2003, "continutul acesteia fiind insa diferit de continutul notei de fundamentare ce a stat la mapa actului normativ".

In cazul lui Dan Ioan Popescu, DIICOT precizeaza ca "acesta a continuat sa sprijine grupul infractional organizat initiat de catre Patriciu Dan Costache si dupa incetarea calitatii de ministru depunand marturie in cauza arbitrala a ARB/06/03, pendinte in fata Centrului International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID), in favoarea Rompetrol Group, declaratie in care a facut afirmatii neadevarate".