[P] Care sunt problemele cu care se confrunta Constanta si cum pot fi acestea rezolvate? Vergil Chitac, candidat PNL la primaria Constanta, a discutat online cu cititorii

de N.A.     Smile Media
Miercuri, 11 mai 2016, 16:00 Actualitate | Esenţial


Vergil Chitac
Foto: arhiva personala
Care sunt problemele cu care se confrunta Constanta? Care sunt planurile si prioritatile candidatului PNL la primarie? Cine este si ce vrea sa faca Vergil Chitac in municipiu daca va ajunge primar? Amiralul (r) Vergil Chitac, candidatul PNL la primaria Constanta, a discutat online cu cititorii, joi de la ora 12.30.

 • Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Nu adresati mai mult de doua intrebari
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8252 vizualizari

 • Intrebare (Miercuri, 11 mai 2016, 17:31)

  Raspopitul [anonim]

  Ce aveti de gand sa faceti cu drumurile extrem de proaste din Constanta?

  O sa mergeti tot pe modelul Mazare? Adica cu petreceri tematice, care alegorice, samd. Adica, consider ca acesti banii s-ar duce mai bine in alta zona!

  Multumesc!
  • Raspuns (Joi, 12 mai 2016, 12:47)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui Raspopitul

   Constanta trebuie reasfaltata in intregime. Dar simultan trebuie sa reconstruim scurgerile pluviale si voi discuta cu cei de la RAJA in acest sens. Pentru ca In Constanta cand ploua strazile sunt o retea de ape curgatoare care se deplaseaza gravitational. In acelasi timp ca sa beneficiem de asfaltarea drumurilor trebuie sa gasim solutii pentru ca masinile sa nu mai fie parcate pe trotuare.

   Nu agreez aceste petreceri tematice! Dar daca intrebarea vizeaza cultura orasului in ansamblul sau va pot spune ca ea va fi revigorata prin Renovarea Teatrului de Vara Soveja si Teatrului de Vara din Mamaia si reintroducerea lor in circuitul cultural al orasului. Voi prelua in administrarea municipalitatii a Teatrului de Balet Oleg Danovski (TNOB). Prin preluarea la primarie, TNOB isi va putea relua traseul de succes la nivel national si international si ar reprezenta un plus pentru reconstruirea identitatii orasului nostru. Ma gandesc si la punerea in valoare a istoriei acestui oras prin reconditionarea monumentelor arheologice si a vestigiilor astfel incat sa poata fi incluse in circuite turistice. Ca exemplu va dau edificiul roman din mozaic. O alta directie ar fi promovarea turistica a lacasurilor de cult din zona peninsulara: - asa numitul "Octogon Confesional". Mi-am propus si organizarea Festivalului International de Teatru Antic, manifestare de mult dorita de artistii si de iubitorii de arta constanteni, eveniment cu mare potential turistic. Organizarea cu sprijinul uniunilor etnice din Constanta, Festivalului Interetnic Dobrogean, o manifestare multiculturala la care vor participa ansambluri din Romania si din strainatate, iar spectacolele se vor desfasura in cele doua teatre de vara. Pentru ca nici o regiune din tara nu are un mix cultural atat de divers. Ganditi-va ca din cele 21 de etnii care sunt in Romania 19 le gasim in Dobrogea.
 • Calificari (Miercuri, 11 mai 2016, 17:36)

  Marina I. [anonim]

  Ce va califica pentru functia de primar al Constantei, in afara de faptul ca aveti gradul de amiral? Adica de ce v-ar vota constantenii? Lumea deja este satula de un politician care are specializare navala (vezi cazul Basescu).
  • Raspuns (Joi, 12 mai 2016, 12:53)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marina I.

   Eu cred ca activitatea mea profesionala a fost mereu una onesta si cu rezultate civilizate. Eu nu am avut niciodata probleme nici cu legea, nu am fost niciodata acuzat de incalcarea ei sau de aplicarea defectuoasa. Sunt relativ multumit de ceea ce s-a intamplat in activitatea mea profesionala. Includ aici si functia de rector pe care am exercitat-o mai bine de 5 ani timp in care am dat "bun de plata" pentru peste 50 de milioane de euro si am administrat un patrimoniu incluzand aici si navele Academiei Navale de aprox. 100 millioane de euro. Am administrat si dezvoltat un patrimoniu de mare valoare al Marinei Militare si al Romaniei, incluzand si bricul "Mircea" pe care l-am tinut in stare de operativitate si l-am modernizat si care a reprezentat Romania in porturile lumii.

   aptul ca in timpul mandatelor mele din 2010 pana in 2016 numarul de studenti s-a marit cu 10% in conditiile in care numarul de absolventi de bacalaureat a scazut semnificativ, cu 30%, faptul ca veniturile proprii, adica altele decat cele de la bugetul de stat au crescut cu 70% iar cheltuielile facute din acesti bani au crescut cu 111%. Sunt realitati. Cred ca toate acestea au reprezentat pasi inainte astfel incat oricine ar veni dupa mine nu mai poate devia lucrurile de la mersul lor normal cu atat mai putin sa intoarca lucrurile inapoi.
 • Parcul Tabacariei (Miercuri, 11 mai 2016, 17:37)

  maria [anonim]

  Ce o sa se intample cu parcul Tabacariei? O sa distrugeti si ultima oaza de verdeata din Constanta? Ramanem doar cu palmierii lui Mazare?
  • Raspuns (Joi, 12 mai 2016, 12:57)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui maria

   Eu nu am avut niciodata vocatia distrugerii, cu atat mai putin in acest caz in care vorbim de parcul Tabacarie. Ca un amanunt poate nu lipsit de importanta eu am copilarit in zona aceea locuind intr-unul din blocurile de vis a vis de parc. Eu sunt foarte suparat ca suprafata parcului s-a redus considerabil prin construirea City Mall-ului si a constructiilor de alaturi care sunt in curs de realizare si care au distrus cateva hectare bune din parc. As dori sa amintesc si de disparitia trenuletului care facea turul parcului si era ceva pitoresc. Eu am vorbit si voi vorbi in campania electorala despre distrugerea spatiilor verzi si a domenilui public in general despre faptul ca pe o parte importanta din domeniul public au rasarit blocurile unor rechini mobiliari. In concluzie nu se va mai construi nimic pe domeniul parcului Tabacarie (de altfel singurul parc din Constanta). Nu stiu care este regimul juridic al terenurilor daca au fost date prin metoda retrocedarii. Pentru ca primaria nu este transparenta sa ne prezinte Inventarul Domeniului Public si Privat al PMC asa cum spune legea 213/1998 si lega administratiei locale sau Registrul Spatiilor Verrzi ca sa ne putem lamuri. Dar chiar in cazul nefericit de care aminteam nu voi aproba nici o constructie pastrand destinatia initiala a terenului adica aceea de parc. Mai adaug ca intentionez sa construiesc un parc mare in partea de vest a orasului.
 • Invatamantul superior (Miercuri, 11 mai 2016, 18:41)

  Fenrir [anonim]

  Ati spus ca veți aduce investitori în Constanta, sa avem un motor de creștere asemenea Clujului, Iasiului, Timisoarei sau a Craiovei. Diferența dintre aceste orașe și Constanta este ca ele au un trecut universitar și scot de pe bănci, de regula, studenți mai buni. La noi, Ovidius nu are încă facultăți de Calculatoare, Electronica, a avut un rector acuzat de corupție, etc
  Cu atribuțiile de primar, cum propuneți reformarea universităților din Constanta ?
  • Raspuns (Joi, 12 mai 2016, 13:01)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui Fenrir

   Stim ce s-a intamplat la Ovidius cu fostul rector, fapt este adevarat foarte regretabil. Numai ca acum lucrurile s-au schimbat si la conducerea UOC este un distins profesor in persoana dlui Sorin Rugina cu care am si e relatie foarte buna inca de pe vremea cand eu eram rector. In opinia mea PMC trebuie sa mijloceasca legatura dintre invatamantul superior si MES din Constanta. Intr-un parc industrial cu companii care produc fie in domeniul logistic fie in domeniul productiei care sa valorifice materia prima care ajunge in port vom putea valorifica si produsele cercetarii stiintifice din universitati prin transfer tehnologic. In acelasi timp trebuie ca universitatile sa inteleaga ca numai din colaborarea cu MES vor rezulta cele mai bune idei cu privire la planurile de invatamant ca sa fie aliniate la cerintele industriei si de asemenea vor trebui sa-si redimensioneze numarul de locuri pe specializari in functie de cerintele de pe piata fortei de munca. Altfel nu este indeplinita principala responsabilitate publica a universitatilor aceea de a nu scoate someri. Altfel transformam universitatile in SRL-uri. Mai adaug si faptul ca se simpte imperios nevoia ca inca din timpul studiilor tinerii sa capete cunostinte antreprenoriale si finaniciare care sa-I faca sa stie sa administreze o afacere (run the bussines...). Pentru ca in esenta educatia reprezinta totalitatea actiunillor adresate oamenilor si care-I fac pe acestia sa inteleaga mai bine lumea in care traim si ii pun in situatia de a se putea descurca independent. Acestea sunt finalitatile educatiei. Daca ma intrebati pe mine ar trebui sa existe o singura universitate in Constanta (compozit, metropolitana).
 • Centrul orasului (Joi, 12 mai 2016, 0:13)

  MariusCta [utilizator]

  Ce o sa se aleaga de Centrul vechi si de toata zona centrala a orasului ?! Chiar nu exista posibilitatea sa se faca o resuscitare? ( ma refer aici si la bd. Ferdinand si străzile adiacente ) . Acolo e inima orasului Constanta ,de ce nu avem grijă de ea?! Sa scăpăm de toti tiganii care stau ilegal prin zona !
  + ce o sa se întâmple cu Cazinoul ?
  + ce o sa se aleaga de scheletul ala de constructie de la Comandamentul marinei ( hotel Hilton ?!)
  • Raspuns (Joi, 12 mai 2016, 13:07)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui MariusCta

   Centrul Vechi si zona centrala vor fi regenerate urban. Apreciez ca incepand de la Capitol, bld. Tomis, pana la Cazinoul din Constanta, incluzand strada Stefan cel Mare si evident zona peninsulara, va centrul Constantei, cu o identitate urbanistica ce ne va reprezenta ca odinioara. Sunt bani europeni destinati pentru acest scop si trebuie sa avem imaginatie si determinare pentru a scrie proiecte si a ii accesa. Legat de accesarea fondurilor europene nerambursabile, randamentul din Constanta este totalmente nesatisfacator. Ca sa aveti o imagine, anul trecut, s-au atras mai putin de 40 de mil. lei, in timp de Iasul a cheltuit 297 de milioane din fonduri europene. Sunt total nemultumit de activitatea serviciului din Primarie destinat atragerii de bani europeni si ma gandesc serios daca nu cumva e o lipsa de profesionalism si in concluzie solutia ar putea fi folosirea consultantilor externi.
 • Tineret (Joi, 12 mai 2016, 8:48)

  Tatal a doi baieti [anonim]

  Ce veti face ca sa nu mai plece tinerii din oras?
  • Raspuns (Joi, 12 mai 2016, 13:11)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tatal a doi baieti

   Singura solutie este crearea locurilor de munca decent platite. Ati sesizat foarte bine ca foarte multi tineri pregatiti pleaca din oras, fie la facultati, fie dupa ce termina facultatea isi gasesc locuri de munca in alta parte pentru ca in Constanta nu au posibilitatea. De fapt, daca suntem atenti noi internalizam costurile educatiei si externealizam beneficiile. Ramanerea tinerilor in oras este strans legata de relansarea economica a orasului Constanta, care este principalul meu obiectiv. Pentru ca trebuie sa spunem foarte clar ca incepand cu anul 2000 industria a fost eliminata din structura economica a Constantei in favoarea turismului, care si el arata foarte prost. Prin plecarea tinerilor din oras a scazut si substanta intelectuala a orasului, pentru ca nu zidurile fac un oras, ci tineri motivati, pregatiti, fericiti, care la randul lor sa atraga alti tineri si investitii in oras.
 • intrebari (Joi, 12 mai 2016, 9:44)

  cristiana [anonim]

  Buna ziua, domnule Chitac.
  1. cum veti rezolva problema constructiilor ilegale din constanta?
  2. cum veti rezolva problema gigacaloriei?? avem cele mai mari costrui la intretinere din tara!!

  Multumesc
  • Raspuns (Joi, 12 mai 2016, 13:27)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristiana

   1. Voi darama toate constructiile ilegale si ii voi pune pe cei care le-au facut sa suporte costurile.

   2. Sunt doua perspective. Una pe termen scurt; pentru ca inca de acum trebuie sa ne pregatim pentru la iarna, voi liberaliza bransamentul oamenilor la gaz, pentru ca acum li se pun piedici formidabile din partea primariei prin RADET. Sa nu uitam si de anveloparea termica a blocurilor care va reduce consumul cu circa 30%.

   Oamenii care isi permit sa isi instaleze centrale de apartament, vor fi liberi sa o faca. Ca sa aveti dimensiunea lucrurilor in Constanta au fost cam 105 mii de locuinte bransate la RADET si acum au mai ramas circa 75 de mii. Aveti dreptate, avem o gigacalorie foarte scumpa de 414 lei. Prin decizia Primariei, de la 250 de lei in sus a fost subventionata pentru toata lumea, ceea ce a insemnat un efort bugetar considerabil. Cateva zeci de milioane de lei. Daca ii vom lasa pe oameni sa se branseze la gaze, suma aceasta va fi mai mica si o putem folosi in alta parte. Pe termen mediu, sistemul de incalzire trebuie fundamental restructurat. Adica, orasul va fi impartit in unitati zonale independente, iar punctele termice vor fi transformate in centrale de cartier alimentate cu gaz. CET-ul va fi inclus in una dintre unitatile zonale. Cred ca o solutie ar fi si retehnologizarea CET-ului, care sa lucreze in sistem de generare/cogenerare (sa genereze energie electrica, iar apa calda sa fie un produs rezidual) si ma gandesc ca o turbina de 40MW si doua cazane recuperatoare ar fi suficiente. In vestitia o estimez la 70 mil euro si sunt bani europeni in acest scop. Apreciez ca in aceasta situatie gigacaloria va ajunge la jumtate.
 • 2 intrebari: (Joi, 12 mai 2016, 10:06)

  pehash [utilizator]

  1. ce imbunatatiri administrative ati adus Academiei Mircea cel Batran in perioada in care ati fost rector? pe site-ul academiei nu exista nici o informatie despre executia bugetara anuala. veti fi la fel de "transparent" si la primarie?
  2. sotia dvs s-a angajat la ANMB inainte sa ajungeti decan si rector sau dupa?
  • Raspuns (Joi, 12 mai 2016, 13:33)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui pehash

   1. Fiind o unitate militara informatiile privind bugetul nu pot fi publice. (vedeti si raspunsul dat dnei Marina I.). As mai putea adauga: reconfigurarea facultatilor, deschiderea Academiei catre institutii de acelasi tip din UE si SUA cu care avem colaborari, mentinerea in stare de operativitate a navei scoala Mircea si faptul ca am facut in fiecare an voiaje internationale, atragerea de fonduri europene nerambursabile, modernizarea si acizitia de noi laboratoare si simulatoare in domeniul navigatiei, si lista poate continua. Daca doriti confirmari, puteti intreba actualii sau fostii studenti ai Academiei.

   2. Sotia s-a angajat in Academia Navala cand eu eram Sef de lucrari universitar si nu aveam nicio functie administrativa.
 • intrebari (Joi, 12 mai 2016, 10:18)

  ionescu [anonim]

  - cum veti reusi sa va impunti intr-o primarie in care TOTI angajatii sunt supusi vechiului regim??

  - de ce ati lasat haina de militar si o cariera mai mult decat respectabila in mediul academic pentru a va implica in mocirla politicii romanesti?
  • Raspuns (Joi, 12 mai 2016, 13:48)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionescu

   1. Voi face un audit pe toate palierele, incluzand si resursa umana. Din informatiile publice pe care le am, in primaria Constanta sunt circa 1.200 de lucratori, fata de Cluj, de exemplu, unde sunt 900 de lucratori in conditiile in care primaria de acolo administreaza un buget de 1,5 ori mai mare. Dar pana la urma nu numarul angajatilor este important, ci daca aceasta institutie functioneaza bine, daca ajuta cetatenii sau economia locala sa creeze locuri de munca, daca este transparenta, daca raspunsul este da, vom continua impreuna, daca raspunsul este nu, atunci vom schimba totul din temelii. Imi doresc o primarie care sa functioneze langa noi si nu calare pe noi, transparenta si nu opaca, care sa ajute investitorii nu sa inhibe, prietenoasa cu cetatenii, nu birocrata.

   2. Eu fusesem 6 ani de zile comandantul Academiei Navale, iar inca un mandat de 4 ani (adica 10 ani de cariera) mi s-ar fi parut usor indecent. Daca as avea o putere as limita numarul tutoror mandatelor, indiferent daca sunt alese sau numite, la maxim doua. Eu cred ca in8 ani de zile, cu onestitate si determinare poti infaptui ce ti-ai propus. In alta ordine de idei, am acceptat oferta PNL convins fiind ca numai din interiorul politicii se pot schimba lucrurile. Eu cred ca daca imi asum public anumite lucruri, pot genera discutii si hotarari politice care sa duca lucrurile inainte. Am preferat sa nu mai fiu spectator si sa intru in terenul de joc. Stiu ca acolo poti fi faultat, uneori chiar de catre coechipieri, dar te ridici de jos si mergi inainte. Ne place sau nu, regim democratic fara partide politice nu poate exista. Eu cred ca anul 2016 va fi un an de cotitura in evolutia partidelor politice daca ele nu vor intelege ca trebuie sa aduca figuri noi si proiecte noi, atunci probabil ele se vor decredibiliza pentru mult timp.
 • De ti-ai lasat functia? (Joi, 12 mai 2016, 10:19)

  Dan [anonim]

  Cum de ti-ai lasat o functie bine platita pentru un salariu de rahat la primarie?
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 12:53)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Dupa cum am mai spus-o, oricat ar parea de paradoxal, nu sunt ahtiat dupa bani. Banii nu au fost niciodata o motivatie pentru mine. Cat am avut au fost suficienti. De altfel eu am un trai modest si sunt mai degraba econom decat cheltuitor. La primarie vin pentru ca am convingerea si cred eu, priceperea, pentru a face multe lucruri bune pentru acest oras.
 • asfaltari (Joi, 12 mai 2016, 10:28)

  NicoletaIvascu [anonim]

  Buna ziua, m-am uitat in programul electoral de pe site-ul dvs. si nu am gasit nici o mentiune despre asfaltari in Constanta. Pe scurt, am doua intrebari la care v-as ruga sa-mi raspundeti:
  1. ce prioritate va avea pentru dvs. asfaltarea strazilor din cartierul Compozitorilor?
  2. care este situatia soselei de coasta?

  Multumesc.
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 12:54)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui NicoletaIvascu

   Strazile din Constanta, dupa cum stim, arata jalnic, iar impactul acestui fapt asupra noastra este foarte mare. Chiar zilele trecute am abordat acest subiect pe pagina mea de Facebook (...) si am dat asigurari ca in mandatul meu locuitorii Constantei nu se vor mai innoroi cand ies din casa. Pentru mine asfaltarea nu este numai o prioritate, ci pur si simplu o masura indispensabila spre normalitate. Toate strazile, inclusiv cele din cartierul Compozitorilor, vor fi asfaltate. Legat de soseaua de coasta, orice investitie care vizeaza imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii actuale va aduce beneficii Constantei pe termen mediu si lung. Cu conditia sa fie vacuta cu intentii bune si sprijinita de un proiect solid in spate. In momentul de fata, in zona pe unde va trece soseaua de coasta, exista terenuri retrocedate sau cumparate de unii dintre "baietii destepti" ai sistemului, care au vazut in aceasta necesitate pentru Constanta o oportunitate de a-si umple buzunarele. Acesta ar fi impedimentul major in realizarea proiectului. Din cate stiu proiectul privind soseaua de coasta a picat la vot in parlament.
 • Asfalt (Joi, 12 mai 2016, 10:33)

  Dan [anonim]

  Promisiuni cu asfalarea au fost in fiecare an electoral dar nimeni nu s-a tinut de cuvant. Ce garantie avem de la dumneavoastra ca o sa rezolvati problema strazilor neasfaltate. Este inadmisibil ca in anul 2016 sa trebuiasca sa trec prin santuri pentru a-mi duce copilul la gradinita...
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 12:54)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Dupa cum am spus mai sus, asfaltarea strazilor din Constanta este o masura de bun simt si de normalitate. Pur si simplu nu mai este posibil ca in secolul XXI, intr-un oras european de anvergura Constantei, sa avem "drumuri" in loc de strazi ! Si Primaria are capacitatea si posibilitatea sa ia aceasta masura cat mai repede. Nu e vorba de promisiuni aici, ci de un gest de normalitate.
 • locuri de munca (Joi, 12 mai 2016, 10:44)

  rodica [anonim]

  Cum veti crea locuri de munca in municipiul Constanta?
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 12:55)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui rodica

   Locurile de munca platite decent in Constanta sunt o necesitate absoluta. Masurile vor fi pe mai multe planuri, dar cea mai importanta dintre ele, cu efecte macro, este proiectul parcului industrial Anghel Saligny. Este un proiect care va genera cel putin cateva sute de locuri de munca si va putea dezvolta un segment abandonat al Constantei: industria. Proiectul va reactiva sectoare precum comertul si serviciile, dar si segmente precum zona IT, in colaborare cu universitatile din Constanta. Parcul ar urma sa includa puncte de informare in cadrul carora, in special intreprinzatorii din cadrul parcului industrial, ar putea primi consultanta gratuita pentru accesarea fondurilor europene. Daca doriti mai multe amanunte, va invit sa lecturati programul meu electoral : http://www.vergilchitac.ro/wp-content/themes/avc/Program_Electoral.pdf
 • dezvoltare (Joi, 12 mai 2016, 10:45)

  peri [anonim]

  Cum aveti de gand sa pastrati tinerii in oras? Toti pleaca spre alte centre universitare si nu se mai intorc, deoarece nu exista perspective.
  In afara de banci, farmacii si case de pariuri, nu exista alti angajatori, cu atat mai putin o companie de prestigiu.

  Exista in planul dumneavoastra creearea unui parc tehnologic prin care sa atrageti investitori si companii sa se stabilieasca in oras? Daca da, va rog sa dezvoltati ..nu doar un raspuns Da/Nu. In ce zona, cu ce bani, cand?
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 12:57)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui peri

   Problema tinerilor care pleaca din oras este pentru mine una personala, care m-a preocupat de multa vreme. Fiica mea a plecat la mii de km de casa din motivele pe care le mentionati. Pentru a o rezolva, trebuie sa actionam pe mai multe planuri : educatie, transformarea Constantei intr-un oras prietenos si modern, crearea de noi locuri de munca. Aceste lucruri nu se pot face peste noapte, dar daca aveti curiozitatea sa consultati programul meu electoral, veti vedea care sunt masurile concrete pe care le propun.

   Da, e un proiect la care tin foarte mult, dar nu de parc tehnologic propriu-zis, ci de un parc industrial, cu scopul de a atrage investitori si companii sa se stabileasca in oras, sa angajeze constanteni si sa dezvolte industria locala. Pentru amplasare, o solutie ar putea fi actuala zona industriala a orasului (care cuprinde fabrica de ulei, fabrica de bere, parcul logistic si alte activitati economice), care va fi legata de noua centura de sud-vest a orasului prin dezvoltarea terenului ce le desparte. Durata de implementare ar fi de 3 ani, iar efortul initial investitional s-ar ridica cel putin 10 milioane de euro. Banii pot fi accesati prin Axa 4 - POR, dar si de la bugetul de stat si cel municipal.
 • Cartierul Henri Coanda (Joi, 12 mai 2016, 10:46)

  George [anonim]

  Domnule Chitac, ce aveti de gand sa faceti pentru a asigura siguranta cetatenilor care locuiesc in apropierea cartierului Henri Coanda? De asemenea, aveti de gand sa il demolati? Va intreaba un cetatean care locuieste aproape de cartier...mi-e frica sa imi las copiii afara ca poate ii calca tiganii cu masina, ce putem sa facem?
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 12:58)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   Proiectul "Henri Coanda" a iscat multe controverse inca de la inceput. Din pacate, nemultumirile sunt multe, iar eu, in calitate de Primar, voi stopa extinderea cartierului. Problemele de securitate vor fi rezolvate prin mai multe masuri : implementarea unui sistem de supraveghere video in cartier, implicarea politiei locale care acum pare ca a pactizat cu delicventii, munca in folosul comunitatii pentru cei care primesc ajutoare sociale sub supravegherea politiei, implementarea de programe de educare si reintegrare a populatiei care creeaza probleme.
 • Locuri de munca pentru tineri (Joi, 12 mai 2016, 10:52)

  mmmircea [utilizator]

  Constanta duce o lipsa cronica de asa ceva. Cum vreti sa facilitati crearea de locuri de munca bine platite ?
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 12:58)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui mmmircea

   Locurile de munca platite decent in Constanta sunt o necesitate absoluta. Masurile vor fi pe mai multe planuri, dar cea mai importanta dintre ele, cu efecte macro, este proiectul parcului industrial Anghel Saligny. Este un proiect care va genera cateva sute de locuri de munca si va putea dezvolta un segment abandonat al Constantei: industria. Proiectul va reactiva sectoare precum comertul si serviciile, dar si segmente precum zona IT, in colaborare cu universitatile din Constanta. Parcul ar urma sa includa puncte de informare in cadrul carora, in special intreprinzatorii din cadrul parcului industrial, ar putea primi consultanta gratuita pentru accesarea fondurilor europene. Daca doriti mai multe amanunte, va invit sa lecturati programul meu electoral : http://www.vergilchitac.ro/wp-content/themes/avc/Program_Electoral.pdf
 • intrebare (Joi, 12 mai 2016, 10:53)

  Florin [anonim]

  Domnule Chitac pentru biciclisti aveti ceva in plan? Toate marile orase din Europa au pista de biciclete? O sa avem vreodata asa ceva in Constanta?

  Multumesc
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 12:58)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   Transportul public din Constanta sufera mult din punct de vedere al eficientei. Din acest motiv, voi incuraja transportul alternativ, cum este normal si civilizat intr-un municipiu european cu potentialul turistic al Constantei. Primaria va infiinta piste de biciclete pe toate arterele principale prin reducerea la doua benzi pe sens a traficului auto. Voi incuraja mobilitatea activa a cetatenilor prin toate mijloacele. Dar pentru asta vom gasi masuri ca sa reducem numarul de masini din oras pentru ca altfel ne vom sufoca.
 • /// (Joi, 12 mai 2016, 10:57)

  Andrei [anonim]

  Domnule Chitac, cum veti fructifica potentialul economic al Constantei avand in vedere ca are cel mai mare potential dintre orasele mari din tara? Clujul merge cu motoarele turate la maximum si are PIB si PIB per capita sub cele ale Constantei desi Constanta merge mai mult din inertie, merge la ralanti. Cum turati motoarele economice ale Constantei domnule Chitac? Cum faceti sa convingeti CNADNR sa renunte sau sa micsoreze taxa de pod de la Fetesti care este o taxa ilegal de mare si discriminatorie, care submineaza economia judetului Constanta, niciun judet nu are taxa de intrare si iesire ? Ca primar trebuie sa aveti influenta la nivel de Guvern si sa considerati Constanta, zona metropolitana si judetul ca un tot unitar, trebuie sa faceti lobby la guvern ca sa lase investitorii sa vina si la Constanta nu sa fie distribuiti pe baza ajutoarelor de stat doar in Transilvania. Multumesc!
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 12:59)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Fructificarea potentialului economic al Constantei se va face printr-o serie de masuri urgente : dezvoltarea infrastructurii, crearea unui parc industrial si adoptarea de masuri fiscale pentru atragerea investitorilor, dezvoltarea potentialului turistic, dezvoltarea si fructificarea potentialului portului Constanta ca hub logistic. Referitor la subiectul taxa de pod, cu parere de rau va spun ca Primarul nu are competenta necesara pentru a interveni la CNADNR.
 • somaj (Joi, 12 mai 2016, 11:08)

  dan [anonim]

  care este rata somajului in ct?
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 13:00)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   La finele lui 2015 erau in somaj aproximativ 6.000 constanteni (e vorba de judet). In realitate somajul este mult mai mare si sunt ingrijorat de somajul structural ridicat din randul tinerilor.
 • port (Joi, 12 mai 2016, 11:19)

  Valentin [anonim]

  spuneti ca portul trebuie redat turismului dar vreti sa construiti un parc industrial. ati avut in vedere si poluatorii, existenti si viitori? ce veti intreprinde in legatura cu poluatorii "traditionali" comvex, silozurile de cereale din port...
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 13:01)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valentin

   Bineinteles ca proiectul parcului industrial va tine cont de toate normele europene privitoare la protectia mediului. Nu facem nimic de capul nostru. Va asigur ca locuitorii orasului Constanta vor avea numai de castigat de pe urma acestor masuri !
 • plata impozite (Joi, 12 mai 2016, 11:36)

  irina [anonim]

  Va platiti impozitele la ghiseu sau utilizati interfata online SPIT?
  Cat va costa sediul de campanie pe luna si de la cine l-ati inchiriat?
  multumesc!
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 13:01)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui irina

   Nu am o regula in ceea ce priveste modul de plata a impozitelor. Atat eu,cat si sotia mea, platim in functie de cum ne este mai usor.

   Sediul meu de campanie este sediul municipal al PNL Constanta, de pe strada Lahovari nr. 2.
 • Bucovala (Joi, 12 mai 2016, 11:46)

  Ioana [anonim]

  Stelian Bucovala este sponsor al PNL cu 60000lei. Vrea sa construiasca pe spatiul verde ca si alti penelisti cu proprietati in zona. Cum veti trata businessurile colegilor de partid?
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 13:02)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana

   Nu voi tine cont de faptul ca e vorba sau nu de colegii mei de partid in acordarea PUZ-urilor ! Cred in litera legii si in respectarea ei si va asigur ca nu voi permite nicio abatere de la aceasta din partea nimanui.
 • Tramvaie - troleibuze (Joi, 12 mai 2016, 11:48)

  Razvan [anonim]

  Cum vedeți problema transportului în comun în Constanța în viitorul apropiat? Există șanse pentru reintroducerea unor trasee electrificate - de troleibuz sau tramvai?
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 13:02)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui Razvan

   Problema transportului in comun este dezbatuta pe larg in programul meu electoral si face parte din prioritati. Dupa cum am mai mentionat, locuitorii orasului Constanta vor beneficia de transport public in comun gratuit, iar parcul RATC va fi modernizat si innoit. Cu siguranta vom avea autobuze cu propulsie electrica. Explorez insa si posibilitatea reintroducerii tramvaielor in oras.
 • Americanii (Joi, 12 mai 2016, 11:53)

  Daniela [anonim]

  Am vazut pe Facebook ca aveti multe postari despre parteneriatul strategic cu statele unite, care credeti ca sunt efectele concrete pe defense si pe economie ale prezentei care se anunta din ce in ce mai mare a armatei americane in judetul Constanta? Concret, va rog, teoretic am vazut ca stiti foarte bine.
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 13:05)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniela

   Pe "defence" cum spuneti dumneavoastra este evident ca efectele sunt pozitive. In sfarsit suntem "sub scut". Eu am spus ca astept si investitii americane si atunci vom fi mai siguri pe noi. Pentru ca dolarii nu vin decat in locuri sigure, unde se respecta regulile si mai ales nu se incalca.
 • Cum puteti stopa fenomenul H. Coanda ? (Joi, 12 mai 2016, 12:06)

  Liviu [anonim]

  Va ganditi sa desfiintati polul infractional de pe Stefanita Voda ?
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 13:06)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liviu

   Nu cred ca este o solutie, pentru ca ar trebui mutati in alta parte si costurile sunt mari. Poate fi desfiintat "polul infractional" trimitandu-i la munca in folosul comunitatii, supraveghindu-i prin camere si prin intermediul poltiei locale, obligandu-i sa-si duca copiii la scoala. Sunt numai cateva masuri care in timp vor rezolva problema semnalata de dumneavoastra.
 • promisiuni (Joi, 12 mai 2016, 12:22)

  duda [anonim]

  In cazul in care dupa primul an de mandat nu indepliniti macar 10% din promisiunile prezentate in programul de campanie, va inaintati demisia?

  Aveti curajul sa spuneti public acest lucru pe un post de televiziune?

  (am vazut multe promisiuni de acest gen neonorate, dar macar asa o sa avem la arhiva si vom vedea ce fel de persoana sunteti)
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 13:06)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui duda

   Nu am nicio problema in acest sens. Va asigur ca in mandatul meu de primar voi face curatenie in Constanta din toate punctele de vedere. Nu mi-a placut niciodata sa ma joc cu vorbele, data fiind experienta acumulata in mediul militar si academic, iar acest lucru s-a observat in rezultatele obtinute.
 • transparenta (Joi, 12 mai 2016, 12:38)

  EMC2*2/2#@4 [utilizator]

  1. Veti publica lista sponsorizarilor pentru campania dvs?

  2. Care sunt calitatile dvs ce va recomanda pentru aceasta functie?

  3. Care sunt defectele dvs?
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 13:07)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui EMC2*2/2#@4

   Din punct de vedere financiar, campania de anul acesta se deruleaza altfel decat stiati pana acum. Banii sunt limitati de lege la cuantumul de 52500 pentru primarii de municipii, iar acestia se returneaza de catre stat dupa desfasurarea alegerilor.

   Experienta acumulata in cei peste 30 de ani de predat in mediul universitar si cei 6 ani in conducerea uneia dintre cele mai respectate academii militare din tara ma ajuta foarte mult. Rezultatele obtinute ma califica drept un candidat serios.

   Acord oamenilor prezumtia de buna credinta in proportie de 100%, desi un fost sef al meu spunea ca procentul cel mai sanatos este de 49%.Poate par si putin ingamfat dar este un defect profesional si va asigur ca nu este cazul.
 • Doresc răspunsuri tranșante, nu piruete pe lângă (Joi, 12 mai 2016, 13:05)

  Elena [anonim]

  1. Ce părere aveți despre Radu Mazăre?

  2. În eventualitatea în care persoane apropiate de PNL vă vor solicita un sprijin nelegal pentru afacerile lor, le veți denunța?
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 13:10)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui Elena

   Domnul Mazare este un personaj pitoresc ce a fost votat de 4 ori ca primar al Constantei, lucru ce i-a oferit legitimitate si o anume aura de patriarh al Constantei. Daca imi aduc bine aminte, am auzit vorbindu-se despre Constanta ca despre Republica lui Mazare. Inteleg ca acum este acuzat de DNA de unele ilegalitati care se vor lamuri in instanta. Pana atunci nu ne putem exprima. Sigur ca domnia sa a avut si reusite, dar si momente si decizii mai putin stralucite. Astea sunt lucruri omenesti, nimeni nu e perfect.

   Dupa cum spuneam, principala mea calitate este integritatea. Nu voi permite nimanui, indiferent de culoarea politica, sa incalce legea, oricare ar fi scopul actiunii acestei persoane.
 • consilieri (Joi, 12 mai 2016, 13:17)

  Liviu [anonim]

  1. Pe ce baza ati ales canditatii tineri pentru consiliul local Constanta? Nici unul nu are vreo realizare profesionala importanta si pare ciudat cand spuneati ca o sa alegeti numai specialisti.

  2, Cand incepe curatenia in PNL Constanta? Cand vine grupul de specialisti de care spuneati? Si ce mai cauta dnul Boroianu in PNL?
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 13:12)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liviu

   Sunt tineri care pana la acest moment din viata au obtinut rezultate civilizate in profesiile lor. Realizarile importante vin mai greu, cu multa sudoare si cu trecerea timpului. Sunt convins ca experienta si onestitatea mea, alaturi de prospetimea si entuziasmul lor, vor aduce numai lucruri bune pentru Constanta.

   Haideti sa folosim cuvantul primenire! Am adus alaturi de mine un grup de specialisti din diverse domenii de activitate, pe care i-am prezentat si intr-o conferinta de presa si care, spre bucuria mea, nu si-au dorit pozitii pe lista de consilieri. Este un demers onest al lor, ma bucur de sprijinul lor si sunt convins ca astfel de cazuri se vor inmulti. Din punctul meu de vedere, este singura sansa ca partidele politice sa se recredibilizeze in ochii cetatenilor.
 • transport (Joi, 12 mai 2016, 14:03)

  ion [anonim]

  ce se va intampla cu transportul "public" de maxi-taxi , deoarece sunt adevarate bombe atat pentru public cat si pentru circulatie.
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 13:13)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion

   In calitate de Primar, voi lua masuri sa fie verificate licentele celor care asigura acest tip de transport, voi colabora cu politia pentru sanctionarea celor care incalca legea si pun in pericol viata pasagerilor si, nu in ultimul rand, voi regandi sistemul de transport public in comun pentru eficientizarea acestuia si minimizarea impactului negativ al transportului cu maxi-taxi.
 • Performante personale (Joi, 12 mai 2016, 15:12)

  Ionel [anonim]

  Care sunt performantele dumneavoastra profesionale pe care le considerati cele mai importante de pana acum (stiintifice, educationale, umane, de orgnizare)?
  • Raspuns (Luni, 16 mai 2016, 13:13)

   Vergil Chitac [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionel

   Activitatea de Rector al Academiei Navale "Mircea cel Batran" si de profesor la aceeasi institutie mi-au adus cele mai mari satisfactii de ordin profesional. Am condus Academia 6 ani, timp in care, si nu mi-e rusine s-o recunosc, aceasta a cunoscut un traiect ascendent si cifrele o dovedesc. Sunt mandru ca am contribuit la formarea ca oameni si profesionisti a peste 15.000 de tineri. Multi dintre ei fac o imagine de excelenta pentru Romania in domeniul personalului maritim.

   Profesional vorbind sunt foarte mandru ca am fost invitat in data de 10 iunie 2014 la Academia Romana la sesiunea festiva care a avut loc in Aula Magna cu ocazia Zilei Mondiale a Marilor si Oceanelor unde am tinut o conferinta intitulata Dezvoltarea durabila in transportul naval - principii, directii de actiune, solutii si bune practici. Am facut-o cu modestia de rigoare, gandindu-ma ca de la acea inalta tribuna au vorbit atatea personalitati marcante, cu merite deosebite in domeniile stiintei, artei, literaturii, in lupta pentru libertate si progres, pentru afirmarea Romaniei in lume. Nu ma indoiesc ca multe personalitati in viata ar fi meritat aceasta onoare inaintea mea.
 • calatorii spre Constanta (Joi, 12 mai 2016, 17:16)

  a [anonim]

  Din oacate nu reusim sa ajungem cu avionul la Constanta.

  Mi-as dori sa pot ajunge cu cei doi copii (1 si 3 ani) usor din Sibiu si din strinatate la Marea Neagra!
  Deocamdata pot zbura doar cu escala la Isanbul. NU cred ca e normal... Veti face ceva in acest sens?
 • Cartier Veterani - Constanta Sud (Joi, 12 mai 2016, 18:29)

  Romeo [anonim]

  Buna seara d-le Chitac!
  Actuala administratie a Primariei Constanta a "uitat" de anumite zone ale orasului, promovand neincetat zonele centrale "de mare interes". Investitiile facute in ultimii ani se rezuma la plombari, reinlocuiri de stalpi, borduri si pavaje.
  Ati dat de multe ori exemplu pozitiv orasul Cluj, dar poate ca va va fi Clujul izvor de inspiratie. In Cluj s-a inceput ingroparea utilitatilor in canale betonate, trama stradala ramanand intreaga pe multi ani. In Cluj, Primaria sistematizeaza zonele, asigura iluminat, apa, gaze in toate cartierele, organizeaza mega concerte (Untold), au construit Cluj Arena, au industrie cu locuri de munca .....
  Primaria Constanta, insa, isi bate joc de oamenii care locuiesc in cartiere lotizate tocmai de catre Primarie, nu coopereaza cu furnizorii de utilitati, isi umileste inclusiv Veteranii care s-au jertfit pentru tara, lasandu-i ingropati in cartiere sub noroaie si bezna .... ...
  Sper sa fiti parte dintr-un suflu nou, de care are mare nevoie orasul acesta ! Succes!
 • Mult succes! (Joi, 12 mai 2016, 21:11)

  Andronic Armand [anonim]

  Sa traiti domnule profesor!
  M-am bucurat sa vad ca in sfarsit vad un candidat la primaria Constanta un om cababil din toate puntele de vedere.
  In urma cu aproape 20 de ani imi erati profesor la Academia Navala, Am ramas cu o amintire frumoasa despre dumnevoastra, un om bine pregatit, un profesor remarcabil.
  Pacat ca nu va pot vota decat odata.
  Insa primaria Constanta este o incercare grea, sunt ani in care coruptia s-a asezat si a prin radacini adanci. Este cred cea mai grea problema la Constanta si abia apoi putem discuta despre ce se poate face.
  Insa asa cum va stiu imi am incredere ca primaria Constanta condusa de dumneavoastra va fi pe maini bune.
  Mult succes domnule amiral(profesor)!
 • Pentru constanteni (Vineri, 13 mai 2016, 20:06)

  Mihaela [anonim]

  In opinia mea, constantenii au nevoie de relaxare. Activitatile de leisure time sunt aprope inexistente. Ne distram turistii vara, ii omenim, ii cinstim, insa pentru ceilalti locuitori, in restul anului, nu se face nimic. Tinerii nu au nevoie numai de cluburi si baruri, ci de activitati culturale si de timp liber. Poate ar fi intelept sa va implicati si in acestea. Multumesc si va urez succes!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by