​Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, cere Inspectiei Judiciare sa faca verificari legate de declaratiile Elenei Udrea, care a spus intr-un interviu ca "daca i se nazare DNA-ului sa ii faca cuiva dosar penal, sigur va face. Acest sistem e reprezentat de catre SRI si de catre doamna Kovesi de la DNA. Procurorii executa ordine".

Kovesi califica intr-un comunicat de presa declaratiile lui Udrea drept "afirmatii tendentioase.. de natura sa submineze autoritatea judecatoreasca", si sustine ca "afirmaţiile creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor".

Citeste comunicatul complet al DNA

În temeiul dispoziţiilor art.75 alin.(1) din Legea nr.303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie cere Inspecţie Judiciare să efectueze verificări cu privire la situaţia constatată în legătură cu declarațiile făcute de Udrea Elena Gabriela (trimisă în judecată pentru fapte de corupţie şi asimilate corupţiei şi inculpată în alte două cauze pentru infracţiuni similare) declaraţii publicate la data de 10.05.2016 pe pagina de internet a unei publicaţii online.

Astfel, Udrea Elena Gabriela afirmă: „Vreau să fiu judecată de abuz în serviciu. Este o tâmpenie de acuzaţie. Nu mă interesează personal, eu am multe alte acuzaţii. Pe mine mă doare în cot de această lege. Slugile SRI-ului dau aceste mesaje, de fapt slugile sistemului. Persoanele care mă atacă acum, mă atacau şi înainte când era Traian Băsescu preşedinte. Această faptă nu există nicăieri. Dacă i se năzare DNA-ului să îi facă cuiva dosar penal, sigur va face. Acest sistem e reprezentat de către SRI şi de către doamna Kovesi de la DNA. Procurorii execută ordine”.

Cu aceeași ocazie, Udrea Elena a afirmat: „Multe dintre dosare s-au făcut la ordin. Doamna Kovesi a dat ordinul ca eu să fiu arestată”.

Sesizarea Inspecţiei Judiciare are în vedere următoarele:

- asemenea afirmaţii tendenţioase, făcute de o persoană care în prezent este inculpată fiind trimisă în judecată de procurorii DNA pentru infracţiuni de corupţie şi care este judecată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt de natură să submineze autoritatea judecătorească şi sunt de natură a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor.

- afirmaţiile au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar.

- afirmaţiile creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditând ideea că activitatea procurorilor implicaţi în înfăptuirea procesului judiciar se desfăşoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfăşoară conform dispoziţiilor prevăzute de lege.