Statul Islamic (SI) a taiat marti o ruta strategica de aprovizionare intre orasele siriene Homs si Palmira, la cateva saptamani dupa ce armata a preluat controlul cetatii antice de la gruparea jihadista, a indicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP siAgerpres.

Potrivit OSDO, SI a reusit sa taie ruta dintre Homs si Palmira in apropiere de aeroportul militar Tayfur, ca urmare a unui atac lansat pornind din estul orasului Homs.

Cele doua orase sunt controlate de catre regimul lui Bashar Al-Assad dupa ce trupele sale, sustinute de aviatia rusa, au preluat de la jihadisti controlul Palmirei, inscrisa de UNESCO in patrimoniul mondial al umanitatii.

Militantii Statului Islamicau capturat joia trecuta Shaer,principalul camp gazifer din estul Siriei, aflat la circa 150 km de Palmira, acesta fiind primul avans al jihadistilor in zona desertica Palmira dupa ce au pierdut in martie orasul antic.

Ar fi fost ucisi 30 de soldati guvernamentali, iar jihadistii ar fi capturat mari cantitati de armament greu, inclusiv rachete si tancuri.