UPDATE DIICOT pune sechestru de 3 mld. lei pe rafinaria si benzinariile Rompetrol. Procurorii spun ca activitatea grupului infractional constituit in 1998 a culminat cu OUG prin care datorii de 603 mil. $ au devenit obligatiuni

de G.S.     HotNews.ro
Luni, 9 mai 2016, 9:14 Actualitate | Esenţial


Rafinaria Petromidia
Foto: Rompetrol
DIICOT va pune sechestru pe bunurile Rompetrol fiind  vizate atat rafinaria Petromidia, cat si benzinariile companiei si alte active, suma sechestrului ridicandu-se la peste 600 milioane euro. Masurile procurorilor vin la putin timp dupa ce KazMunaiGaz, compania din Kazahstan care cumparase Rompetrol de la Dinu Patriciu, a vandut-o la randul sau catre o companie din China.

UPDATE  DIICOT anunta printr-un comunicat de presa ca exista suspiciunea rezonabila ca in cursul anului 1998, mai multe persoane au constituit un grup infractional organizat transfrontalier, a carui activitate a culminat cu initierea, promovarea si adoptarea odonantei de urgenta 118/2003 prin care obligatiunile bugetare restante pe care SC ROMPETROL RAFINARE SA le inregistra, de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator, in vederea recuperarii pagubei cauzate prin infractiuni si a confiscarii speciale, pana la concurenta sumelor de 1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD si 34.941.924 EURO asupra bunurilor mobile si imobile apartinand unui numar de 4 suspecti cat si asupra bunurilor mobile si imobile apartinand KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV(fosta THE ROMPETROL GROUP NV), SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA(fosta SC ROMPETROL SA) si SC ROMPETROL RAFINARE SA in calitate de parti responsabile civilmente.

Bursa a anuntat luni ca la ora 9.42 actiunile RRC (Rompetrol Rafinare) au fost suspendate de la cota 

In luna martie, seful DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara potrivit Agerpres ca dosarul Rompetrol disjuns din cel in care a fost judecat Dinu Patriciu are 3.100 de volume, iar prejudiciul din dosar este unul "impresionant": "E intr-adevar impresionant prin prejudiciul care probabil ca pana la urma va fi cuantificat intr-o suma exacta. La acest moment, vorbim de zeci de milioane de dolari la acel moment. Zeci de milioane la momentul initial cred ca s-ar putea transforma undeva spre sute de milioane. Nu as putea da o cifra exacta acum pentru ca nu as vrea sa gresesc". 

Compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan - KazMunayGas (KMG) si China Energy Company Limited au semnat pe 19 aprilie documentele specifice pentru constituirea unui joint-venture, compania chineza devenind actionar majoritar cu 51%, iar participarea KMG in noul joint-venture va fi de 49%.

Comunicatul DIICOT:

"Prin ordonanta din data de 22 aprilie 2016  procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala  au dispus schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de un numar de 14 suspecti pentru savarsirea infractiunilor de  constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, complicitate la abuz in serviciu, inselaciune, complicitate la inselaciune, delapidare, complicitate la delapidare, evaziune fiscala, complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani, manipularea pietei de capital prin tranzactii sau ordine de tranzactionare: a) care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare b) care mentin prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, utilizare a informatiei privilegiate.

Prin aceeasi ordonanta s-a dispus introducerea in cauza ca parti responsabile civilmente a KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV (fosta THE ROMPETROL GROUP NV), a SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA (fosta SC ROMPETROL SA) si a SC ROMPETROL RAFINARE SA.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca in cursul anului 1998, mai multe persoane  au constituit un grup infractional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfasurarea unor ample activitati infractionale in vederea inducerii in eroare a autoritatilor romane cu ocazia incheierii si derularii unor contracte de privatizare, folosirea si/sau insusirea sumelor de bani ce erau destinate bugetului consolidat al statului, neevidentierea in actele contabile ale societatilor pe care le controlau a operatiunilor comerciale efectuate si a veniturilor realizate, spalarea sumelor de bani rezultati din activitatile infractionale si externalizarea fondurilor astfel obtinute din activitatile infractionale.

La grupul infractional astfel constituit au aderat ulterior sau l-au sprijinit si alte persoane care prin exercitarea cu rea credinta sau defectuoasa a atributiilor de serviciu au favorizat atingerea scopurilor pentru care a fost initiat si constituit grupul infractional respectiv disparitia creantelor statului din evidenta contabilitatii publice(creanta Libia si Turkmenistan), delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activitatilor de prelucrare, respectiv vanzare a produselor finite si a produselor derivate purtatoare de acciza, neplata cu rea credinta a obligatiilor fiscale in intregime sau in parte prin  nedeclararea veniturilor, ascunderea obiectului sau a sursei impozabile, stingerea datoriilor catre bugetul de stat sub diferite forme, insusirea, traficarea  si/sau  folosirea in interesul personal al membrilor grupului infractiomal sau al entitatilor juridice ce au facut/fac parte din grupul ROMPETROL a acestor sume de bani,  activitate ce a culminat cu initierea, promovarea si adoptarea odonantei de urgenta 118/2003 prin care obligatiunile bugetare restante  pe care SC ROMPETROL RAFINARE SA le inregistra la data de 30.09.2003 in cuantum de 21.776.998.718.567 lei, aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice.

Prin ordonanta din data de 06.05.2016 procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala  au dispus instituirea sechestrului asigurator, in vederea recuperarii pagubei cauzate prin infractiuni si a confiscarii speciale, pana la concurenta sumelor de  1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD si 34.941.924 EURO asupra bunurilor mobile si imobile apartinand unui numar de 4 suspecti cat si asupra bunurilor mobile si imobile apartinand  KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV(fosta THE ROMPETROL GROUP NV), SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA(fosta SC ROMPETROL SA) si SC ROMPETROL RAFINARE SA in calitate de parti responsabile civilmente.

Prin ordonanta din data de 06.05.2016 procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala  au dispus instituirea sechestrului asigurator, in vederea recuperarii pagubei cauzate prin infractiuni si a confiscarii speciale, pana la concurenta sumelor de  1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD si 34.941.924 EURO asupra actiunilor pe care KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV(fosta THE ROMPETROL GROUP NV) si   SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA(fosta SC ROMPETROL SA) si SC ROMPETROL RAFINARE SA le detin la societati comerciale de pe teritoriul Romaniei.

Prin ordonanta din data de 06.05.2016 procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala  au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului in vederea recuperarii pagubei cauzate prin infractiuni si a confiscarii speciale, in ceea ce priveste sumele provenite din salarii, pana la concurenta sumelor de  1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD si 34.941.924 EURO, asupra sumelor de bani aflate in si cu care vor fi alimentate conturile bancare deschise de catre un numar de 4 persoane fizice.

Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie."Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22955 vizualizari

 • +35 (41 voturi)    
  averea lui Dottore di Catania + One Egg (Luni, 9 mai 2016, 9:24)

  un domn [utilizator]

  ar repara prejudiciul produs acolo, e mult mai simplu asa
  • +19 (19 voturi)    
   Sunt curios daca dottore este printre cei 4 (Luni, 9 mai 2016, 15:30)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   cu averea poprita. Sper ca da, mai ales ca are si nesimtirea sa se vrea seful Camerei Deputatilor. Daca ar apre si bombonel prin dosar ar fi excelent, romanii ar fi razbunati cu un milimetru pentru furaciunile din ultimii 26 de ani.
   • 0 (0 voturi)    
    Bombonel este Most wanted (Marţi, 10 mai 2016, 12:17)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    mai nou are interdictie in US (poate liber in Mujicia) este o piesa interesanta de pus in Insectarul Brutariei !
 • +42 (42 voturi)    
  din pacate Petromidia Navadoari este doar (Luni, 9 mai 2016, 10:01)

  bancher [utilizator]

  unul din putinele tunuri care s-au dat in aceasta tara. Este un tun mare, e adevarat, dar nu e nici singurul nici cel mai mare. Mai raman o gramada de cazuri neelcudidate: IMGB, Aro Campulung, Rafo Onesti, Combinatul de la Resita, Cupru Zalau, Electroputere Craiova, fabrica de sisteme se irigatii Aversa, ROMBAC etc.
  • +6 (8 voturi)    
   ..completare.... FAUR SA...... (Luni, 9 mai 2016, 18:17)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   ...respectiv toata averea psd, prin care detine permanent 30 / 35 % din electorat, indiferent de natantolul / natantoala propusa pt. orice functie publica.
 • +39 (45 voturi)    
  Afacerea Rompetrol = actiune kgb (Luni, 9 mai 2016, 10:33)

  cartofil [utilizator]

  Prin kgb-istul Patriciu si prin numerosii agenti de sprijin din Parlament si guvern (un exemplu-Ponta) rusii au pus mana pe Rompetrol. Patriciu n-a dat nici un ban, dar a incasat cateva zeci de milioane din datoriile altor state catre Rompetrol. Cam de aici a provenit toata averea miliardarului. Mai departe, a actionat la comanda stapanilor de la moscova si a transmis Rompetrol la KazMunay, teoretic contra 2 miliarde, in fapt gratis. Patriciu o fi primit ceva maruntis pentru serviciile lui, cateva milioane sa poata sa fuga la o adica din tara. Cea mai buna dovada este faptul ca miliardarul in Euro, Patriciu, este autorul unei gainarii ordinare. Afacerea magazinelor Micro, nivel de buticar excroc. Dezvolta afacerea pe baza renumelui sau, fara a investi nici un ban si, nepricepandu-se, da chix, bagand in faliment si cateva sute de chioscari care i-au sustinut prin credit comercial afacerea. Norocul lui e ca a murit (sau poate cancerul i-o fi venit de la rasarit) ca se pare ca este momentul scadentei.
  • +27 (27 voturi)    
   era de mult la parnaie, (Luni, 9 mai 2016, 11:17)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

   daca nu dadea coltul. Asa i s-a inchis si dosarul de la Inalta curte de casatie, pe baza decesului inculpatului.
   • -5 (11 voturi)    
    Oare? (Luni, 9 mai 2016, 14:29)

    EduardRO [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Pe la anumite colturi se spune ca si-ar fi inscenat moartea. Stia ce-l asteapta si ar fi fost ajutat de catre baietii cu ochi albastri sa se "teleporteze" pe o anumita insula.

    Nu stiu cat de adevarat o fi, dar e de luat in calcul.
    • +15 (15 voturi)    
     eu nu cred in astfel de conspiratii (Luni, 9 mai 2016, 14:57)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui EduardRO

     asa se spunea si despre Ceausescu, ca traieste prin America de sud....in realitate sunt morti si unul si altul.
    • +8 (8 voturi)    
     Adevarat"Traieste" cand la Cornu,cand in Gorj (Luni, 9 mai 2016, 19:42)

     Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui EduardRO

     OAUle le numara cand Adelu,cand Viorelul !
     FPSul a încheiat contractul de privatizare nr.29/31 10 2000 cu The Rompetrol Group BV în condiţiile în care acesta nu îndeplinea calitatea de investitor strategic definit de OUG nr.88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale şi a normelor metodologice de aplicare aprobate prin HG 450/1999.
     Soarta creantei Libia & acordul între Rompetrol SA – NOC – Repsol ?????????!
     Este vorba "doar " de 85 milioane USD,moka la Costache.
     Rompetrol SA avea de încasat in total de la Repsol o creanţă în valoare de 130 milioane
     USD.
     Din aceasta SC Rompetrol SA, pe fondul lipsei de lichidităţi, s-a decis să-şi însuşească suma de 85 milioane USD reprezentând creanţa statului izvorâtă din Acordul EPSA (denumită în continuare creanţa Libia),
 • +20 (20 voturi)    
  Bagati carbuni (Luni, 9 mai 2016, 13:42)

  MPopa [utilizator]

  Hai mai baieti, trimiteti-i in judecata ca altfel iar ajungem la prescriptie prin diverse tertipuri.
  Tunul asta e ceva de domeniul fantasticului daca te gandesti cati politicieni de rang inalt au participat la el. Ca sa nu mai zic de valoare prejudiciului, s-ar fi putut renova scolile din cateva judete cu banii astia.
 • -5 (5 voturi)    
  dar unde e omul care nu mai e? (Luni, 9 mai 2016, 13:44)

  Fat-Frumos [utilizator]

  Vazand cum poporul isi tot dorea sa-si dezgroape dictatorii banuiti de conspiratii si concedii in Cuba, omul de afaceri a preferat sa arda orice urma si incertitudine. Bine ca nu construim fara sa verificam ce avem la fundatie.. chiar daca asta inseamna ca generatie dupa generatie o sa tot cautam prin tzarana!
 • +21 (21 voturi)    
  Tăriceanu știe și nu spune. (Luni, 9 mai 2016, 13:45)

  asavreau [utilizator]

  Pe timpul guvernării Tăriceanu,Patriciu a stat o noapte sau două la beciul domnesc.Sa inflamat Tăriceanu și Patriciu a fost eliberat.Ar merita reluate acele episoade și privite cu mintea de acum.
  • +3 (3 voturi)    
   daca ar (Marţi, 10 mai 2016, 7:45)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   fi posibil, ar trebui "racorit" tariceanu.
   poate spune tot.
 • +21 (21 voturi)    
  pai cum adica? (Luni, 9 mai 2016, 13:52)

  Codruta N [utilizator]

  Rompetrol au scos SINGURI ordonantele care i-au avantajat??
  OG au fost scremute de GUVERN!! UNDE e sechestrul pe averile membrilor guvernelor respective??!!
  ???
 • +26 (30 voturi)    
  'Dr" Ponta Viorel va fi avocat pro bono pt.RRC? (Luni, 9 mai 2016, 14:03)

  Plagarus [utilizator]

  Escrocheria deceniului „Năstase-Ponta-Rompetrol”
  Ponta s-a luptat sa scape grupul Rompetrol de o datorie de 600 de milioane de dolari
  Ponta și-a asumat, prin Hotărâre, ceea ce Curtea Constituțională nu i-a permis să facă prin lege: ștergerea datoriei Rompetrol față de statul român.
  În Monitorul Oficial nr. 60 din 23 ianuarie 2014, s-a publicat Hotărârea nr. 35 a Guvernului României pentru aprobarea tranzacției convenite la 15 februarie 2013 prin „Memorandumul de înțelegere” încheiat între statul român și The Rompetrol Grup N.V.
  Ponta Viorel renunța de bună voie la jumătate de miliard de dolari, datorie pe care Grupul Rompetrol o avea încă din 2003.
  Astfel Ministerul Finanțelor renunța la „judecata oricăror cereri de chemare în judecată în cadrul tuturor litigiilor aflate pe rolul instanțelor judecătorești la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri al căror obiect este în legătură cu modalitatea de aplicare a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 118/2003 privind măsuri pentru reglementarea unor obligații bugetare ale Societății Comerciale „Rompetrol Rafinare” SA - Constanța, aprobată cu modificări prin Legea nr 89/2005”.
 • +18 (18 voturi)    
  judecatori (Luni, 9 mai 2016, 15:11)

  Adrian_. [utilizator]

  sa vedem daca avem si judecatori pe masura procurorilor DIICOT, ca de pedepse simbolice gen 2 ani cu suspendare ne-am saturat.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by