Numarul actelor de violenta antisemite la nivel mondial s-a redus cu 46% anul trecut fata de 2014, releva un raport publicat miercuri de Centrul Kantor din cadrul Universitatii din Tel Aviv, in ajunul Zilei mondiale de comemorare a victimelor Holocaustului, transmite DPA citata de Agerpres.

Astfel, anul trecut s-au inregistrat 410 incidente antisemite violente, comparativ cu 766 in anul precedent.

''Acesta este cel mai mic numar in ultimul deceniu'', se mentioneaza in raport, care apreciaza ca 2014 a fost ''extrem de dificil'' tinand cont mai ales de razboiul de 50 de zile din Fasia Gaza.

O evolutie ingrijoratoare o reprezinta cresterea masiva a actelor antisemite nonviolente, in special retorica antisemita de pe retelele de socializare online, care au devenit mai ''amenintatoare si jignitoare''.

Studiul realizat de Universitatea din Tel Aviv avertizeaza in legatura cu pericolele cu care se confrunta comunitatile de evrei in Europa, care se simt tot mai mult ''amenintate'' de cetateni musulmani radicalizati si de sprijinul crescand pentru partidele de extrema dreapta. Una dintre explicatiile scaderii numarului de violente antisemite anul trecut fata de 2014 este reprezentata, potrivit raportului, de consolidarea masurilor de securitate dupa atentatele de la Paris si Copenhaga, de la inceputul anului trecut.

In Germania, numarul actelor antisemite violente s-a redus de la 76, in 2014, la 37 anul trecut. Printre aceste acte au figurat profanari de cimitire evreiesti si agresarea fizica a unui barbat evreu intr-o statie de metrou.