Un cetatean englez a fost prins de politistii de frontiera constanteni in timp ce incerca sa introduca ilegal in tara, pe la Vama Veche, 71 de monede bizantine, susceptibile a fi obiecte de patrimoniu cultural, transmite Mediafax.

71 de monede bizantine depistate la P.T.F. Vama VecheFoto: Politia de Frontiera

Garda de Coasta a informat, vineri, ca in punctul de trecere a frontierei de la Vama Veche s-a prezentat, joi, pe sensul de intrare in tara, un autocar ce efectueaza curse pe ruta Turcia - Romania.

In timpul controlului specific, politistii de frontiera romani au descoperit, in bagajele personale ale unui cetatean englez, cinci pliculete din plastic ce contineau monede vechi.

In urma cercetarilor s-a stabilit ca este vorba de 71 de piese din metal alb si negru - roscat, ale caror caracteristici indica faptul ca ar fi monede bizantine, susceptibile a fi obiecte de patrimoniu cultural.

Barbatul, in varsta de 43 de ani, a declarat ca a achizitionat bunurile dintr-un bazar din Turcia, dar nu a putut prezenta documente justificative.

Politistii de frontiera au confiscat monedele si au deschis un dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de introducerea pe teritoriul statului roman, precum si detinerea, comercializarea, organizarea de expozitii sau orice operatie privind circulatia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat strain, conform dispozitiilor legale ale statului respectiv, si care au fost exportate ilegal.