Sapte masini Renault de epoca si 14 francezi din localitatea Saint-Calais au sosit, joi seara, in localitatea clujeana Urca, ca semn al prieteniei care leaga, de aproape 30 de ani, cele doua localitati din Franta si din Romania, informeaza Agerpres.

Francezii, majoritatea tineri, au fost intampinati de localnicii din Urca cu paine si sare, cu imnurile celor doua tari, dar si cu un pahar de palinca.

'Au sosit cu sapte masini de epoca, iar majoritatea sunt tineri, printre care si trei fete. Printre ei e si unul care e casatorit cu o romanca din Campulung Muscel. Sunt 14 persoane, cate doua in fiecare masina. Ne-am bucurat ca-i avem ca oaspeti, i-am primit romaneste, cu paine si sare. I-am primit in fata caminului cultural din Urca, apoi i-am invitat in camin, unde i-am primit cu La Marseillaise si Desteapta-te, romane - Imnul national al Frantei, Imnul national al Romaniei - i-am serivit cu un pahar de tuica romaneasca de Ardeal, cu cozonac, iar ca sa-i invioram putin, ca erau obositi, formatia de dansuri populare din Urca le-a prezentat cantece romanesti', a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei Viisoara, Ioan Roman.

Cele sapte masini au pornit din Saint-Calais pe 9 aprilie si startul cursei a fost dat de ambasadorul Romaniei in Franta, Luca Niculescu, si de primarul localitatii franceze.

Primarul Ioan Roman spune ca francezii care viziteaza localitatea Urca sunt cei mai buni ambasadori ai Romaniei.

'Ei ne iubesc mai mult pe noi, cum ne iubim noi pe noi. Ei vin in fiecare an, noi mergem la doi-trei ani, trimitem formatii de muzica acolo.

Dar s-au stabilit relatii intre familii, se viziteaza intre ei, nu mai depinde de administratia publica locala. In urma cu doi ani, cineva de acolo a iesit la pensie si si-a dus ceterasii de la noi din Viisoara sa-i cante la pensionare in Saint-Calais. Iubesc folclorul romanesc, iubesc bucataria romaneasca si tin foarte mult la poporul roman. Cred ca foarte multi care mancam paine de la mama Romania ar trebui sa invatam de la ei, sa fim macar jumatate patrioti pentru Romania cum sunt francezii acestia pentru Romania', a subliniat Ioan Roman.

Primarul mai spune ca francezii care vin in Urca sunt cazati la familiile cu care sunt in legatura si ca participa si ei la activitatile gospodaresti.

'Vin la zilele satului, le place costumul popular. Merg la prasit, merg cu caruta. Ei se simt foarte bine aici, au relatii directe cu familiile. In urma cu trei ani, la implinirea a zece ani de la semnarea infratirii cu Saint-Calais, doi cetateni de acolo, unul de 62 de ani si unul de 72, au venit pe bicicleta 2.500 de kilometri. Au facut vreo 80 de zile', povesteste Ioan Roman.

El a mai spune ca relatia dintre cele doua localitati e una foarte sincera si ca nu depinde de cine conduce administratia locala.

'Colaborarea a inceput inainte de Revolutie, fiindca Urca era sat in celebra poveste cu desfiintarea satelor romanesti. Sain Calais a luat atunci sub aripa satul Urca. Imediat dupa Revolutie au venit in Urca si de atunci se pastreaza o traditie, de peste 26 de ani.

Primarii din Saint Calais si primarii Viisorii, eu de 16 ani, am dezvoltat si intretinut o relatie foarte sincera si onesta. Nu le-am cerut nimic materialiceste si au apreciat acest lucru. Ei sunt cei mai buni ambasadori si cei mai realisti ai Romaniei, ai Viisorii, ai Clujului in Franta. Vor spune adevarul despre cum traim, cum muncim, cum ne distram noi in Romania, ca prea multe lucruri negative s-au spus si se mai spun la adresa acestui popor', a subliniat primarul Ioan Roman.