Presedintele Klaus Iohannis a aprobat joi propunerile pentru posturile de ambasadori in 19 tari, printre care Ungaria, Moldova, Marea Britanie, Italia, Spania, Portugalia. Se remarca noii ambasadori in Marea Britanie (Dan Mihalache), Ungaria (Marius Lazurca), Moldova (Daniel Ionita), Spania (Gabriela Dancau), Italia (George Gabriel Bologan) si Ucraina (Cristian-Leon Ţurcanu). Cei propusi vor fi audiati de comisiile de politica externa din Parlament.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

In curs de actualizare

Cele 19 propuneri de ambasadori aprobate de Klaus Iohannis:

Dan Mihalache - Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. Dan Mihalache este seful Cancelariei Prezidentiale. Fost membru PSD si PNL, Mihalache s-a remarcat in ultima vreme prin apropierea de Antena 3, el participand la doua vizite externe in Germania si SUA alaturi de Mihai Gadea.

Marius Lazurca - Ungaria. Lazurca (n. 1971), diplomat de profesie, a fost numit ambasador in Republica Moldova in 2010, dupa ce anterior fusese ambasador la Vatican. El a absolvit Ecole Normale Superieure si are un doctorat in istorie - antropologie la Universitatea Paris IV-Sorbona. Il va inlocui la Budapesta pe Victor Micula, care a fost numit in luna februarie secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe.

Daniel Ioniţă - Republica Moldova. Este secretar de stat in MAE, diplomat de cariera. Din 2011 pana in 2014 a fost ambasador in Norvegia. In perioada 2010-2011 a ocupat functia de Director general pentru afaceri strategice in cadrul MAE.

George Gabriel Bologan - Italia. Bologan este consul general la Milano. Fost jurnalist pe lângă Sfântul Scaun, George Bologan a ajuns la Roma în 1996 cu o bursă la Colegiul Pontifical Român. A studiat filosofie şi teologie. Din 2010 este doctorand la Universitatea Babeş-Bolyai. Este diplomat din 2003. Inainte de a fi consul general la Milano a fost ataşat cultural şi responsabil cu comunitatea românească la Ambasada României de la Roma.

Gabriela Dancău - Spania. A fost consul general la Lyon din 2011. Intre 2009 - 2011 a fost Director al Directiei Relatii Consulare din MAE, institutie in cadrul careia isi desfasoara activitatea din anul 2000. Gabriela Dancau si-a luat masteratul in relatii internationale aprofundate la Centre d'Etudes Diplomatiques et Strategiques- Paris.

Cristian-Leon Ţurcanu - Ucraina. A fost însărcinat cu afaceri al Ambasadei României la Chişinău. Anterior, a lucrat la Ambasada Romaniei la Washington.

Ioana Bivolaru - Portugalia. Este director general al Departamentului UE din MAE. Intre 2007 - 2012 a reprezentat România în cadrul Grupului Mertens şi Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi Adjuncţi (COREPER I) la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE. Între 2005 – 2006 a fost membru al echipei României care a redactat Tratatul de Aderare a României la UE. Are o diplomă de master în studii administrative şi politici europene, obţinută la Colegiul Europei, Bruges.

Brânduşa Ioana Predescu - Olanda. Brânduşa Predescu (diplomat de carieră, din 1993 în MAE). A fost purtator de cuvant, anterior coordonator naţional al Strategiei pentru Regiunea Dunării si consul general la Munchen. Intre 2006 şi 2008 a fost director pentru OSCE, Consiliul Europei şi Drepturile Omului.

Radu Octavian Dobre - India. Este actualul insarcinat cu afaceri la Ambasada din New Delhi. Anterior a fost consul general la Trieste.

Carmen Liliana Burlacu - Republica Cehă. Fost secretar de stat pentru afaceri globale, anterior Director general al Departamentului Globalizare. A mai fost ambasador in Irlanda.

Constantin Mihail Grigorie - Croaţia. A fost ambasador la Moscova. El a fost anul trecut protagonistul unui scandal de presa dupa ce a aparut intr-o reclama pentru o clinia medicala fara sa aiba acordul autoritatilor de la Bucuresti.In clip, Constantin Grigorie este prezentat ca ambasador al Ministerului Afacerilor Externe.

Ion Vîlcu - Statele Unite Mexicane. Fost ambasador in Spania, Chile si Argentina. Este diplomat din 1992.

Ion Gâlea - Republica Bulgaria. Director general al Departamentului Afaceri Juridice din MAE. A facut parte din echipa MAE care a pregatit dosarul negociere a Acordului cu SUA privind scutul antirachetă. A fost decorat de Traian Basescu pentru participarea la negocieri.

Mihai Alexandru Grădinar - Danemarca. Diplomat de cariera, originar din Sibiu, este fiul unui afacerist local, Ilie Gradinar, fost trezorier PSD. Klaus Iohannis a oficiat ceremonia de cununie civila. Intr-un articol din presa locala, Gradinar a declarat despre Klaus Iohannis ca "suntem prieteni buni, de familie".

Răzvan Rotundu - Finlanda. Fost director al Direcţiei Consiliului Europei şi Drepturile Omului, fost diplomat la reprezentanta Romaniei la ONU.

Daniela Mihaela Cămărăşan - Estonia. Fosta sefa de cabinet a lui Titus Corlatean, Camarasan a fost in centrul unui scandal privind repartitia unei case de la RAAPPS, desi sotul sau detinea o locuinta (amanunte in Gandul)

Anton Niculescu - Slovenia. Fost secretar de stat in MAE.

Dana Manuela Constantinescu - Bosnia şi Herţegovina; Fosta ambasadoare in Italia.

Daniela Brânduşa Băzăvan - Regatul Maroc;