Presedintele Klaus Iohannis a anuntat vineri la Washington ca Romania si-a asumat patru angajamente noi in domeniul securitatii nucleare, intre care implementarea unui sistem pilot de depistare a circulatiei materialelor radioactive si o noua contributie la fondul de securitate nucleara al AIEA, informeaza Agerpres.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Am anuntat o serie de noi angajamente pe care Romania si le-a asumat cu acest prilej, si anume: unu - consolidarea capacitatilor nationale pentru investigatii criminalistice in domeniul nuclear, doi - imbunatatirea transportului materialelor nucleare si radioactive prin implementarea unui sistem pilot de depistare a circulatiei si transportului substantelor radioactive, trei - dezvoltarea si implementarea unui curs national de training pe tema culturii securitatii nucleare si patru - o noua contributie voluntara la fondul de securitate nucleara al Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA)", a spus seful statului, dupa Summitul securitatii nucleare.

El a precizat ca in cadrul summitului s-a referit si la provocarile de securitate cu care se confrunta regiunea Marii Negre, punctand ca acestea sunt relevante in contextul discutiei despre intarirea securitatii nucleare si prevenirea terorismului nuclear.

"Cred ca regiunea Marii Negre este cruciala nu doar pentru securitatea regionala, ci si pentru cea euroatlantica in ansamblu. Din acest motiv, am pledat pentru ca regiunea sa beneficieze de o atentie speciala in arhitectura de securitate si pentru o intensificare a cooperarii strategice pe acest palier", a spus Iohannis.

El a subliniat ca este foarte important ca Romania are un program clar si face parte din grupul restrans al statelor cu capacitati nucleare relevante posesoare ale intregului ciclu al combustibilului nuclear.

"Odata cu dezvoltarea ciclului complet, o tara poate sa invete, se creeze pe parcurs expertiza necesara pentru fiecare etapa in parte, incepand de la chestiuni simple - mineritul, - pana la chestiuni complicate - transportul, utilizarea, depozitarea dupa utilizare. Romania este una dintre tarile, nu foarte multe, care chiar are aceasta expertiza", a completat Klaus Iohannis.

Seful statului a indicat ca, in urma summitului, a fost convenit un comunicat care se concentreaza pe etapele ulterioare de mentinere a impulsului politic pe tema securitatii nucleare. El a aratat ca la acest comunicat au fost anexate cinci planuri de actiune dedicate rolului organizatiilor si initiativelor nationale active in domeniul securitatii nucleare.

"Statele participante au confirmat la cel mai inalt nivel vointa politica de a continua eforturile in domeniul securitatii nucleare si prevenirii terorismului nuclear. Am convingerea ca mesajele si actiunile tarii noastre exprimate sau reconfirmate la Washington vor contribui la mentinerea profilului international al Romaniei de stat cu o politica nucleara responsabila si recunoscuta ca atare in plan international", a afirmat Iohannis.