Guvernul de la Chisinau a votat miercuri un proiect de lege prin care operatorii de telefonie si Internet sunt obligati sa stocheze si arhiveze datele utilizatorilor pentru o perioada de 6 - 12 luni, sa blocheze accesul la anumite site-uri si permit autoritatilor sa verifice email-urile, mesajele sms sau cele expediate prin aplicatii de mesagerie (Viber, WhatsApp, Telegram etc).
Aceste modificari legislative au scopul declarat de a combate pornografia, terorismul si violenta, insa comporta riscuri majore de a institui o cenzura a Internetului si limiteaza drepturile cetatenilor, sustin semnatarii declaratiei.
Sunt puse sub semnul intrebarii urmatoarele articole:
- art. 133 din Codul de procedura penala va permite citirea email-urilor, dar si altor "mesagerii textuale" (ex: Viber, Telegram, Skype, WhatsApp);
- art. 247 din Codul Contraventional al Republicii Moldova prevede introducerea unor obligatii pentru operatorii de Internet (ex: Starnet, Orange, Moldcell etc), prin care acestia vor fi obligati sa filtreze si sa ahriveze traficul ce trece prin propria retea, dar si sa blocheze IP-urile serverelor, pe care sunt stocate diferite site-uri;
- art. 7 din Legea privind prevenirea si combaterea criminalitatii informatice prevede obligatii pentru furnizorii de servicii sa conserveze traficul de telefonie fixa si telefonie mobila de la 180 zile la 1 an, iar traficul de Internet - 6 luni. Aceste prevederi vor creste considerabil costurile intretinerii afacerilor operatorilor de telefonie mobila sau servicii Internet si impun obligatii improprii operatorilor de telefonie si de servicii Internet.
Lista semnatarilor:
1. BATI - Biroul de Audit al Tirajelor si Internetului
2. StarNet
3. Interact Media (Agora, EA.md)
4. Miraza (UNIMEDIA)
5. Site-ul de stiri pentru tineri #diez
6. Privesc.EU
7. Ziarul National
8. Centrul de Investigatii Jurnalistice si portalul Anticoruptie.md