Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a criticat dur activitatea din ultimii ani a comisiilor de control SRI si SIE, despre care a spus ca, de fapt, nu fac nimic. In replica, membrii celor doua comisii cer adoptarea unei noi legislatii care le-ar permite sa controleze mai eficient serviciile de informatii, scrie Digi 24.

Presedintele Senatului i-a acuzat pe membrii comisiilor speciale de control ca nu supravegheaza destul de atent activitatea Serviciului Roman de Informatii (SRI) si a Serviciului de Informatii Externe (SIE).

"Comisia de control a activitatii serviciilor de informatii este nesatisfacatoare, am spus-o, nu o data, este mai degraba pur formala. La noi, nu fac nimic, ca sa o spunem mai direct. Este o problema a Parlamentului si a partidelor care ar trebui sa delege oameni care sa aiba responsabilitate", a spus Calin Popescu Tariceanu, citat de Digi 24.

De cealalta parte, un vicepresedinte al Comisiei de control asupra SRI, a dat vina pe legislatia actuala, care ar fi depasita. Octavian Popa ar dori sa aiba mai multa putere, pentru ca, in prezent nu poate verifica daca informatiile oferite de SRI sunt reale.

"Noi avem un pachet de legi depasite din '91-92, nouazeci si doi. Putem sa-i intrebam daca au ofiteri acoperiti in justitie. Si direct si prin hartii spun ca n-au. Nu avem cum sa verificam acest lucru. Putem sa-i intrebam daca au ofiteri acoperiti in presa, in mass-media. Dar sa stiti ca ofiteri acoperiti in mass-media au toate serviciile", a spus vicepresedintele Comisiei SRI, Octavian Popa, potrivit Digi 24.

Presedintele Comisiei SIE da si el vina pe lege.

"In anumite tari exista atributii mai importante ale comisiilor de control, in ceea ce priveste Romania trebuie sa ne incadram in ceea ce ne ofera legislatia tarii", a spus presedintele comisiei SIE, Mihaita Calimente.