Autoritatea sanitara: Nu exista o legatura directa intre branza din lotul 22 februarie si imbolnavirile copiilor; investigatia, extinsa la exploatatiile de animale
Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV) a receptionat, pana pe data de 29 februarie 2016, un numar de 337 de esantioane din probe prelevate din alimentele indicate de Ministerul Sanatatii si notificate prin Sistemul Rapid de alerta pentru Alimente si Furaje. La acestea se adauga un numar de 59 de esantioane, receptionate pana pe data de 3 martie 2016, din probe prelevate de echipele mixte DSV - DSP din apa, produse lactate si lapte materie prima si 15 esantioane din probe de produse lactate, solicitate pentru a fi analizate, de catre proprietarul unitatii de procesare a laptelui din judetul Arges, in cadrul programului de autocontrol. Pana la aceasta data, din totalul de 411 esantioane receptionate, nu a mai fost depistata prezenta Escherichia Coli serogrupul O2. 312 au fost finalizate (dintre care doua cu rezultate pozitive) si 99 de esantioane sunt in lucru. Datele rezultate din verificarile ANSVSA indica faptul ca nu exista o legatura directa de cauzalitate intre branza de vaci din lotul produs in data de 22.02.2016 si imbolnavirile copiilor diagnosticati cu SHU', se mentioneaza intr-un comunicat al ANSVSA.
In plus, Autoritatea Sanitara Veterinara precizeaza ca procesul de pasteurizare a laptelui materie prima asigura distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum. 'In ceea ce priveste proba pozitiva depistata la carnea de pasare (cazul Bacau), precizam ca, prin tratarea termica corespunzatoare si respectarea normelor de igiena se impiedica transmiterea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26)', se subliniaza in comunicatul citat.
Cu toate acestea, ca urmare a recomandarilor Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, ANSVSA, in cadrul verificarilor pe care le desfasoara, va extinde investigatiile la nivelul exploatatiilor de animale, care au produs sau furnizat alimente consumate, al procesarii alimentelor si al ingredientelor din compozitia produselor alimentare, conform datelor transmise de Ministerul Sanatatii, se mai arata in comunicatul ANSVSA.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Eu in locul directorului de acolo as da in judecata ministrul si i-as cere in nume personal daune de sa plateasca cit o trai el pentru ca nu stie sa-si tina gura.