Cercetatorii pana in 35 de ani ar putea fi scutiti de taxe pe viitor, daca Ministerul Educatiei va veni cu un mecanism in acest sens, a declarat, marti, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, cu prilejul lansarii in dezbatere publica a Planului National III de Cercetare, scrie Mediafax.

Cercetatorii tineri pana in 35 de ani ar putea fi scutiti de taxe daca ministerul Educatiei va veni cu un mecanism pentru a reglementa lucrul acesta, a declarat ministrul Educatiei, Adrian Curaj, la conferinta de lansare in dezbatere publica a instrumentelor de finantare din cadrul Planului National de Cercetare Dezvoltare 2015-2020 (PN III).

"Ne gandim serios sa generam un mecanism de scutire de taxe pentru salariile tinerilor cercetatori pana in 35 de ani. Este un mecanism care nu costa mult si este un mesaj puternic de a-i atrage pe cei buni si a-i mentine in cercetare-dezvoltare-inovare", a declarat ministrul.

De asemenea, ministrul a mai spus ca vor fi premiate mai bine articolele stiintifice publicate in reviste de impact, in special in Nature si Science.

"Vom premia mai bine articolele publicate in reviste de impact, vom premia deosebit de bine articlolele publicate in revistele Nature si Science si vom premia pe cei care reusesc sa castige proiecte reprezentative in cadrul international. Sunt proiectele la cel mai mare nivel si anul acesta am decis sa le oferim un bonus institutional de 25% din valoarea grantului european pe care l-au castigat", a spus Curaj.

Astfel, potrivit Planului National de Cercetare, cercetatorii care au publicat in revistele Nature si Science vor primi 40.000 de lei, iar pentru un articol din Grupul Nature vor primi 20.000 de lei. De asemenea, mai sunt premii cuprinse intre 1.000 si 10.000 de lei pentru articole publicate in reviste indexate ISI care au incadrarea unica "document type", "article" sau "review". Pentru a fi premiat, articolul trebuie sa fie vizibil in Web of Science Core Collection.

Cercetatorii isi pot inscrie articolele in competitia pentru aceste premii, in aprilie-iulie 2016. Este vorba doar de articole publicate in 2016 sau in 2015, care nu au fost premiate in competitia din 2015.

De asemenea, ministrul mai are in vedere acordarea de granturi din fonduri europene astfel incat bursele din fondurile structurale sa fie complementare cu resursele alocate tinerilor din programele nationale.

Un alt mecanism din Planul National de Dezvoltare prevede ca tinerii absolventi de liceu din 2016, care doresc o cariera in cercetare si care au obtinut medalii la olimpiade internationale in ultimii ani de liceu, sa primeasca burse in valoare totala de 15.000 de euro pe 24 de luni. Tinerii trebuie sa fie inmatriculati in primul an de studii de licenta la o facultate in domeniul de interes.

De asemenea, se acorda suplimentar 2.000 de euro pentru participarea la evenimente stiintifice internationale de referinta in domeniul ales. Pentru a obtine bursa, are loc o competitie in perioada iulie-august 2016, rezultatele afisandu-se in luna septembrie, iar bugetul pe 2016 de 425.000 de lei va fi impartit anul acesta intre castigatori.